Pretraga

[VIDEO] O gorućim pitanjima državne mature u podcastu smo razgovarali s ravnateljicom NCVVO-a

A- A+

U suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja pokrećemo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom “U centru mature”. U prvom izdanju naš Marko Matijević ugostio je Ivanu Katavić, ravnateljicu te institucije. Odgovorila je na neka goruća pitanja koja se tiču ovogodišnjih maturanata. Hoće li se matura otkazati ili prebaciti na neke druge termine? Hoće li se smanjivati gradivo? Može li matura biti online? Kako će učenici kojima su škole neuporabljive pisati maturu?

U centru mature s ravnateljicom NCVVO-a, Ivanom Katavić

U našem trećem podcastu, a prvom koji je nastao u suradnji s NCVVO-om, s ravnateljicom Ivanom Katavić razgovarali smo o državnoj maturi.

O odgodi državne mature

Izdvojeni članak

[VIDEO] Borna Sor: Za vrijeme krize komičari imaju više posla nego za vrijeme mira

Otkrila nam je da je NCVVO poslao dopis Ministarstvu u kojem traže pomicanje ljetnog roka mature ako ne bude uvjeta da se taj rok održi, a govorila je i detaljnije o tom dopisu što možete poslušati u podcastu.

U razgovoru su se dotaknuli i peticije maturanata koji traže izmjene na maturi.

– Sve je moguće i sve je izvedivo, komentirala je ravnateljica Katavić te je objasnila kako se dodjeljuju bodovi u spornim situacijama.

Rekla je da je vidjela i da maturanti potpisuju peticiju kojom traže da se matura odgodi te da je jedan od argumenata taj da ovogodišnji maturanti nemaju jednake uvjete kao druge generacije. Objasnila je zašto taj argument ne stoji i zašto se maturanti ne trebaju brinuti oko toga. Naime, naglasila je da je ova generacija maturanata među sobom jednaka, to jest, da se svi nalaze u istoj situaciji.

Online pisanje mature?

Ipak, maturanti iz Zagreba imaju nešto više problema od ostalih jer su neke škole u potresu oštećene toliko da je upitno hoće li se u njima moći pisati matura. Naša gošća rekla je da su razmišljali o tome te postoji rješenje.

Govorila je i o online pisanju mature koji postoji u nekim zemljama, a otkrila je i da u NCVVO-u traže alternativno rješenje za vrećice u kojima ispiti mature dolaze.

– Važno je da ne smiju biti vodopropusne. Vrijednost jednog ispita je prilično velika, u proračunskom dijelu ispiti su vrlo skupi i moramo biti vrlo obazrivi prema njima i to je razlog zašto se još uvijek koristi taj materijal vrećice, ali tražimo alternativno rješenje koje bi bilo i ekološki prihvatljivije, rekla je.

Uputila je maturante da strpljivo pričekaju idući tjedan kada će NCVVO izaći s digitalnim materijalima koji će biti pomoć za pripremu ispita državne mature, a što nam je još rekla pogledajte u podcastu.

Isto tako, pozivamo sve maturante da nam se jave s pitanjima o državnoj maturi koja ih zanimaju te ćemo ih mi postaviti djelatnicima NCVVO-a u narednim podcastima.

Za više zanimljivog sadržaja, pretplatite se na naš YouTube kanal.