Pretraga

Zabrinjavajući rezultati ankete: Doznajte koju ocjenu očekuje većina na maturi iz Matematike

A- A+

Državnu maturu iz Matematike ukupno je prijavilo nešto više od 34 tisuće pristupnika, od kojih ju je njih 22 tisuće polagalo na osnovnoj razini. Među našim čitateljima proveli smo anketu s pitanjem ‘Koju ocjenu očekujete na državnoj maturi iz Matematike?’, a rezultati su poražavajući – gotovo polovica njih očekuje jedinicu.

Na ispitu iz Matematike na A razini postoji 30 zadataka koji se moraju riješiti u maksimalno 180 minuta. No, ta tri sata jedva su maturantima bila dovoljna za rješavanje ovog ispita.

Izdvojeni članak

Maturante na A razini Matematike zbunio zadnji zadatak, a vremena ponestalo unatoč predviđena 3 sata

– Ispit je bio poprilično čudan. Pitanja su ili bila super teška ili super lagana. Ove godine sam dobio dojam da je kamatni račun bio najteži tip zadataka iako su to inače najlakša pitanja. Bilo je i par pokušaja prepisivanja, ali su dežurni nastavnici to primijetili i izrekli opomenu. Vremena je bilo taman, iako ne bi bilo naodmet da smo imali još pola sata više. Nadam se da ću dobiti 4, rekao nam je nakon napisanog ispita više razine Matematike Jan iz Ruđera. 

Oko težine ispita na B razini maturanti su bili podvojeni, pa je tako jednima bio prelagan i zadaci sasvim logični, a drugima je zadavao poteškoće pa se samo nadaju prolazu. 

– Kada sam rješavala mature prošlih godina sve je išlo kao od šale, ali danas je bilo samo jedno pitanje u mojoj glavi, a to je: ‘što je ovo?’. Iskreno, najteži zadaci su mi bili oni s jednadžbama i svim silnim razlomcima. Pripremala sam se prije mjesec dana zadnji put sa svojom instruktoricom i čak sam mislila, pa inače nije teško, ali danas nakon cijelog ispita, molim samo da je za prolaz. Malo sam išla i na ‘eci, peci, pec’ možda se i posreći, rekla nam je Valentina koja je pisala B razinu.

Izdvojeni članak

B razina Matematike jednima prelagana, drugima komplicirana: ‘Čitavo vrijeme u glavi mi je bilo pitanje ‘što je ovo?’

Među našim smo čitateljima proveli anketu s pitanjem ‘Koju ocjenu očekujete na državnoj maturi iz Matematike?’. Na pitanje je odgovaralo ukupno 2.159 ispitanika

Zabrinjava podatak da čak 49% njih misli da će dobiti negativnu ocjenu iz tog predmeta. Ukupno 24,18% njih smatra da će dobiti dovoljan, a 12, 2% smatra da je maturu iz Matematike napisalo za četvorku. Ako je suditi po broju glasova 9, 36% njih smatra da će dobiti trojku, a najmanje ispitanika očekuje odličan, njih 5,19 %

S obzirom na ovakva očekivanja maturanata, napomenimo samo za kraj kako je jesenski ispitni rok za Matematiku 4. rujna, a razinu polaganja predmeta moguće je promijeniti.