Pretraga

Zagreb organizira online norijadu, postali predmet sprdnje na Fejsu: ‘Pa svaki vikend su na Jarunu’

A- A+

Stožer civilne zaštite RH produljio je nedavno epidemiološke mjere za područje čitave Hrvatske do 31. svibnja. Jedna od njih je i zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 25 osoba na jednom mjestu. Zbog toga ni ove godine gradovi neće organizirati tradicionalne norijade za maturante, barem ne one u fizičkom obliku. Pa su se u Gradu Zagrebu odlučili organizirati norijadu – online putem. I tako postali predmet sprdnje na društvenim mrežama.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Završetak srednjoškolskog obrazovanja kraj je jedne važne ere u životu mlade osobe, a u Hrvatskoj se posljednji dan nastave proslavlja tradicionalnim norijadama. Ili se barem proslavljao, sve do početka epidemije. Lani zbog lockdowna gradovi nisu organizirali norijade, a situacija je ista i ove godine. Na snazi je, naime, zabrana javnih događanja na kojima je prisutno više od 25 osoba na jednom mjestu.

Uz to, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs školama je poslao dopis da posljednja dva dana nastave za maturante organiziraju online putem, s iznimkom onih kod kojih se moraju provesti provjere znanja. Također, ravnatelje je uputio da s roditeljima i učenicima dogovore izbjegavanje većih okupljanja (poput norijada), kako bi tijekom državne mature bio što manji broj zaraženih maturanata ili onih u samoizolaciji. No, mnogi maturanti odgodi norijade odlučno kažu – ne! Pa uz pomoć društvenih mreža samostalno organiziraju druženja na otovrenom.

Umjesto norijade u Zagrebu online koncert

Istodobno je, a isto kao i prošle godine, Grad Zagreb odlučio organizirati svojevrsnu online norijadu.

– Grad Zagreb će i ove godine povodom Dana zagrebačkih maturanata za sve zagrebačke maturante organizirati online koncert. Koncert na kojem će nastupiti Marko Kutlić i prateći band, s gostima: Matija Cvek, Nela Đinđić i Nika Turković, održat će se 25. svibnja 2021. godine s početkom u 19 sati u I. gimnaziji, a prenosit će se uživo (stream) na portalima Jutarnjeg i Večernjeg lista, stoji u obavijesti Grada.

Dodatno su pozvali maturante da im na mail adresu [email protected] pošalju fotografije iz svojih ‘najljepših i najsretnijih srednjoškolskih i maturantskih dana te poruke koje će se, kao i prošle godine, prikazivati uživo tijekom prijenosa koncerta’.

Izdvojeni članak

Maturanti ogorčeni odlukom Ministarstva: Oduzeli ste nam maturalac, sad još i ovo

‘Ako se može na sprovod Bandića, može se i na norijadu’

No, ovaj potez nije naišao na odobravanje dijela građana. Upravo suprotno, mnogi su mu se putem društvenih mreža narugali. Posebice zato što srednjoškolci svakog vikenda već sudjeluju u velikim tulumima koji se organiziraju na Jarunu.

– Pa svaki vikend su cijelu noć svi vani na raznim mjestima po gradu i sad ovakvu sprdačinu im servirate. Djeco, družite se i zadnji dan škole vani kao i do sada! Ovo je toliko licemjerno za nepovjerovati, napisala je jedna korisnica Facebooka ispod obavijesti Grada.

Jedna majka je napisala i kako ima kći maturanticu te će je poslati na spontana okupljanja koja organiziraju sami maturanti.

– Dajte molim vas, niste normalni… Znači u državu može ući bilo tko da bi dao glas svi znamo kome, a djeci branite da obilježe kraj srednje škole… Evo ja ću vas pozvati sve k sebi na ručak, naravno online, i poželjeti vam dobar tek, napisala je druga korisnica Facebooka ispod obavijesti Grada.

– Ostali su bez maturalnih putovanja, maturalnih večera, a sad i bez norijade… Online koncert, da nije žalosno bilo bi smiješno, još je jedan u nizu komentara na odluku Grada.

Naravno, nije moglo proći ni bez povlačenja paralele sa sprovodom gradonačelnika Milana Bandića, zbog kojeg je Ravnateljstvo civilne zaštite najavilo podizanje optužnog prijedloga protiv Grada Zagreba i privremene gradonačelnice Jelene Pavičić Vukičević.

– Svi van za norijadu i boli vas… Ako se može na sprovod Bandića, može se i na norijadu… Nemojte da vas prave debilima, piše jedan komentator objave Grada.