Pretraga

Zagrebačka srednja u podcastu ugostila bivše učenike: Poslušajte savjete najboljih maturanata

A- A+

Zagrebački MIOC pokrenuo je podcast. U prvoj emisiji ugostili su prošlogodišnje maturante koji su aktualnima dali nekoliko korisnih savjeta. Priznali su i kako su se žalili na rezultate, a da naprave isto, savjetuju i sadašnjim maturantima.

screenshot: MIOC/YouTube

Iz zagrebačke XV. gimnazije najavljuju kako će periodički objavljivati zanimljive videomaterijale na svom YouTube kanalu vezane uz školu, učenike, Državnu maturu i upise na fakultet.

U prvoj epizodi podcasta, urednica Rina Baljak razgovarala je s bivšim maturantima o tome kako su se pripremali za maturu te koje su uspjehe postigli.

Dobitnik Nagrade Soljačić, Marijan Višić, otkrio je kako je osvojio tu prestižnu nagradu, a o svojim iskustvima govorili su i učenici nagrađeni Nagradom Ministarstva, Matej Ljubičić i Luka Hobor.

Marijan Višić danas studira molekularnu biologiju, a Nagradu Soljačić dobio jer je najbolje riješio Fiziku i Matematiku, ali i Hrvatski, koji je presudio. No, nagrada mu se ipak, tvrdi, slučajno dogodila.

‘Ne žurite, vremena ima dosta’

– Nisam puno učio za maturu jer sam izravan upis stekao zahvaljujući natjecanjima. Vježbao sam samo hrvatski jer sam osjećao da sam zaboravio neke stvari, ispričao je

Najviše je volio zajedničko učenje, a smatra kako su mu pomogle i pripreme u MIOC-u. Na nikakve “vanjske” pripreme nije išao.

Maturantima savjetuje da polako rješavaju zadatke na zaokruživanje, a da se zatim tek posvete zadacima otvorenog tipa. No, vjeruje da vremena ima dosta.

– Iznenadio sam se koliko je zapravo puno vremena na maturi. Dobro, u matematici je malo bilo naknap, ali kemiju koja se piše tri sata većina je napisala u pola tog vremena, kaže.

Žalio se na rezultat iz Hrvatskog, a u pisanju žalbe pomogla mu je i profesorica.

‘Veselite se što uskoro idete na faks’

Matej Ljubičić je ispričao kako je njemu bilo problem prepisati odgovore na list za odgovore. On je isto priznao da se žalio na ocjenu.

– Morate znati zašto se žalite. U Hrvatskom možete argumentirati zašto zaslužujete više bodova, recimo ako znate pravilno deklinirati strana imena i sl., rekao je Ljubičić, koji je znanje pisanja žalbi stekao pišući žalbe za natjecanja.

Ispričao je i kako ga je održavanje prošlogodišnje mature razveselila jer je prvi put nakon lockdowna uživo vidio razredne kolege.

Zaključio je porukom da je fakultet lijepo iskustvo koje očekuje maturante te da se imaju čemu veseliti.

Što su maturanti još poručili, pogledajte u videu: