Pretraga

Zagrepčane smo pitali pitanja s mature Hrvatskog: ‘Nemam pojma, osjećaje možete pročistiti svojom voljom’

A- A+

Budući da maturanti sljedeći tjedan pišu maturu Hrvatskoga, građanima Zagreba postavili smo pitanja s ovogodišnjeg oglednog ispita. Ove godine maturanti prvi put Hrvatski polažu na jedinstvenoj razini, a morat će i proći esej kako bi prošli cijelu maturu. Kako su Zagrepčani odgovarali na pitanja donosimo u nastavku.

vox pitanja matura hrvatski

Pitali smo Zagrepčane pitanja s mature Hrvatskoga | foto: srednja.hr

Maturanti će sljedeći tjedan pisati dva obvezna predmeta na maturi – Hrvatski i Matematiku. U ponedjeljak se na Hrvatskom piše ispit čitanja, književnosti i jezika, a u utorak esej. Ove godine maturanti na eseju imaju četiri djela, a morat će proći i esej i ispit čitanja za sveukupni prolaz.

Za ponavljanje prije mature Zagrepčane smo pitali pitanja s ovogodišnjeg oglednog ispita mature Hrvatskoga. Tako smo ih prvo upitali kako se naziva pročišćenje osjećaja, uzrokovano strahom i sažaljenjem, koje u gledatelja izaziva tragedija.

– Osjećaje možete pročistiti samo svojom vlastitom voljom, nemam pojma, rekla nam je jedna gospođa.

@srednja_hr

Pa da, katarza, očito 😂 #justsrednjathings #srednjahr #matura #hrvatski #katarza #srednja #maturanti

♬ original sound – srednja_hr – srednja_hr

Nakon što smo joj otkrili da je odgovor katarza, složila se da je to ‘očit’ odgovor. Zatim smo prolaznike pitali u kojem se književnom djelu javljaju likovi Dante i Vergilije. Prolaznica koju smo pitali znala je da je riječ o ‘Božanstvenoj komediji’.

– Maturanti danas svašta moraju znati. Ja sam stara škola, prastara. Imam maturanta unuka i stresno mu je ovo razdoblje, dodala je gospođa koju smo sreli.


Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr