Pretraga

Zbog maturanata s poplavljenih područja širit će se upisne kvote i nikoga neće izgurati na jesenskom roku

A- A+

Nakon što su riječi ministra Željka Jovanovića o upisivanju željenog fakulteta na jesenskom roku doprijele u medije, maturanti iz cijele Hrvatske su se zabrinuli za svoju poziciju te upis fakulteta. No, ministar je objasnio kako će se kvote na fakultetima proširiti zbog maturanata s poplavljenih područja. Drugim riječima, nitko s jesenskog roka mature neće naštetiti kandidatima koji se upišu na ljetnom roku.

Foto: srednja.hr

Ministar obrazovanja Željko Jovanović prije dva dana u Županji je izjavio kako će maturanti s poplavljenih područja moći na jesenskom roku upisati željeni fakultet. Potonje je izazvalo zbunjujuće reakcije maturanata iz drugih krajeva koje nije pogodila poplava. Nakon što smo dobili nekoliko upita o tome hoće li jesenski rok ugroziti upis fakulteta za pristupnike ljetnog roka, odlučili smo zatražiti obrazloženje od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Izdvojeni članak

Odgovor NCVVO-a na apel za odgodu mature za sve: Nema govora o tome, matura ide dalje

– Ako netko od učenika ne uspije pristupiti državnoj maturi postoji i
jesenski rok, ali ćemo omogućiti tim učenicima da se sukladno uspjehu na
državnoj maturi u jesenkom roku mogu upisati na željeni faklutet, izjavio je ministar Jovanović prije dva dana na sastanku s predstavnicima škola s područja Brodsko-posavske i Vukovarsko srijemske županij.

Tim riječima, ministar je priopćio kako će pristupnici s ugroženog područja  polagati ispite u jesenskom roku te će moći upisati željeni fakultet, tako da će im se, ostvare li minimalni bodovni prag, omogućiti upis iznad kvote dozvoljene za taj fakultet.

Kao što su iz MZOS-a obrazložili te je vidljivo iz prethodnog
paragrafa, svi maturanti koji na jesenskom roku uspiju upisati željeni
fakultet time neće ugroziti niti ‘izgurati’ nekoga tko je na ljetnom
roku uspio proći prag, skupiti dovoljno bodova te upisati se na fakultet
po svojoj prioritetnoj listi.