Pretraga

Županjski najmaturant David: ‘U budućnosti bih volio voditi najbitnije gradnje u Hrvatskoj’

A- A+

Među ovogodišnje najmaturante zbog stopostotnog rezultata na ispitu iz Njemačkog jezika smjestio se učenik općeg smjera Gimnazije Županja, David Oršolić. Kako je upisao građevinarstvo, kaže, volio bi ostati u Hrvatskoj i jednoga da na voditi najbitnije gradnje u državi. Upoznajte ovog županjskog najmaturanta.

David Oršolić; privatna fotografija

David je na državnoj maturi polagao četiri predmeta. Dobar je ostvario na Fizici, vrlo dobar na Hrvatskom, a odličan na Matematici i Njemačkom jeziku, iz kojega je ostvario 100-postotni rezultat.

Fizika teža no prethodnih godina

Izdvojeni članak

Briljantan uspjeh Miočanke Hane na maturi: Nagrada Soljačić izmaknula joj zbog samo jedne greškice na Fizici

Kaže nam, očekivao je još viši postotak iz Matematike i Fizike, ali se tako dobrom rezultatu iz Njemačkog nije nadao, a i Hrvatski je napisao bolje od očekivanog.

– Najteža mi je bila Fizika zato što je test bio dosta teži od onih od prošlih godina, a i Fizika je sama po sebi teška i zahtijeva dobru pripremu. Za maturu sam se počeo pripremati tri tjedna prije prvog ispita što je bila Fizika. Ta tri tjedna sam se posvetio sam isključivo Fizici tako da sam nju najviše i učio, ostale predmete sam onda pripremao poslije testa iz Fizike, kaže nam David.

Dodaje, za učenje ga najviše motivirala želja za uspjehom, kao i neki način isticanja. Nije zadovoljan time da bude u prosjeku.

– Količina učenja ovisi o tome koliko usmenih i pismenih imam u nekom tjednu. Ima dana kada uopće ne učim, a ima i kada se cijeli dan pripremam za neki test, prosjek bi bio 1,5 do 2 sata dnevno. I za hobije ostane uvijek vremena. Trenirao sam rukomet prve dvije godine srednje škole, a onda sam počeo samo s običnim vježbanjem kod kuće, veliki sam navijač Manchester Citya pa mnogo vremena provodim prateći njihove utakmice kao i ostale stvari vezane uz klub, priča nam David o svojim aktivnostima.

U obrazovnom sustavu nedostaje praktičnog rada

Izdvojeni članak

Vukovarski najmaturant Luka: Najbolja priprema za maturu i fakultet bila bi veća izbornost predmeta u školi

Odlučio je upisati građevinarstvo u Osijeku. Kaže, oduvijek su ga zanimale tehničke znanosti.

– U budućnosti bi volio, nakon završenih 5 godina fakulteta, voditi najbitnije gradnje u Hrvatskoj. Postoji mogućnost da odem raditi i u inozemstvo, ako ovdje ne bude prostora za mene, otkriva nam David.

No, koja je tajna dobrog uspjeha u školi i na maturi? Županjski najmaturant kaže, dobra organizacija vremena i koncentracija na školske obaveze.

– Najbitnije je kad krenu učiti, da se onda posvete samo tome i ne bave se nekim drugim stvarima. Bitno je i da ostave dovoljno vremena kako bi stigli naučiti, i naravno, da ne uzimaju puno izbornih predmeta ako je nepotrebno, savjetuje David.

Mišljenja je i da bi se u naš obrazovni sustav, točnije način podučavanja, trebale uvesti neke izmjene.

– Najbitnija izmjena bila bi u načinu rada u kojem se od učenika zahtijeva samo učenje teorije, a nedostaje praktičnih dijelova nastave. Uz to, pitanja na maturi bi trebala biti bazirana još više na razumijevanju, smatra županjski najmaturant.