Pretraga

Bivši najmaturant briljirao u Milijunašu: ‘Znanja i informacije ‘lijepiš’ na ono što si naučio u školi’

Čim je voditelj kviza ‘Tko želi biti milijunaš?’ izgovorio njegovo ime, natjecatelja Srećka Kajića odmah smo prepoznali. U epizodi emitiranoj prije tri tjedna imao je najbrži prst, a potom i fantastičnom igrom osvojio vrtoglavih 125.000 kuna. No, ono što su mnogi možda zaboravili jest da je Srećko bio jedan od najboljih maturanata u svojoj generaciji 2017. godine. Iako je školu završio odavno, gledajući rezultate državnih natjecanja i rekorde prikupljenih Oskara znanja, Srećko je još uvijek najuspješniji učenik Vukovarsko-srijemske županije. Otkrio nam je ponešto o sebi danas, a pričali smo sa Srećkom i o njegovom uspjehu u ‘Milijunašu’.

Srećko Kajić|screenshot: HRT

Gledajući rezultate državnih natjecanja i rekorde prikupljenih Oskara znanja, Srećko Kajić je prema našoj Alumni bazi najuspješniji učenik Vukovarsko-srijemske županije, mada je učenik prestao biti davno. Točnije, maturirao je još 2017. godine, ali nas je posebno obradovalo kada smo u jednoj od prošlih epizoda kviza ‘Tko želi biti milijunaš?’ na ekranu ugledali upravo njegovo ime. Nakon što je bio najbolji u igri ‘najbrži prst’, sjeo je u vruću stolicu nasuprot voditelja Tarika Filipovića i fantastičnom igrom osvojio čak 125.000 kuna!

Srećka smo dobro zapamtili jer je na maturi te 2017. godine bio jedan od najboljih maturanata – Engleski je riješio bez greške, a na Geografiji je ostvario 91 posto i to je do te godine bio najbolji rezultat na tom predmetu, a ukupno je na maturi dobio tri petice.

‘Interes za kvizove mi se rodio još od malih nogu’

Uspjeh na maturi iz Geografije ne iznenađuje jer je bio iznimno uspješan i na natjecanjima iz tog predmeta. Tim stopama je i nastavio. U tjednu kada se emitirao ‘Milijunaš’ diplomirao je geografiju na PMF-u, no njegov obrazovni put tu ne završava – ove jeseni kreće na doktorski studij geografije, čemu će biti posvećen neko vrijeme. Sa Srećkom smo porazgovarali o njegovom uspjehu na kvizu i o kvizaškoj sceni u Hrvatskoj.

–  Interes za kvizove mi se rodio još od malih nogu, često sam gledao televizijske kvizove – ponajprije tadašnju verziju ‘Milijunaša’ – i dosta čitao pa sam nekako razvio znatiželju za općim znanjem. Rekao bih da sam već tada razvio želju i sâm jednom okušati sreću s druge strane malog ekrana, započinje priču Srećko.

Kaže, ne bih se usudio nazvati iskusnim pub kvizašem, što je obično stavka u CV-u onih koji nastupaju u kvizovima poput ‘Milijunaša’.

– Posljednjih par godina nisam baš imao previše vremena za redovito sudjelovanje na pub kvizovima. Ipak, tu i tamo se pojavim na kvizu s ekipom i, ovisno o težini kviza i konkurenciji, ponekad se zalomi neka nagrada, kaže Srećko.

Izdvojeni članak
srećko kajić alumni

Srećko je najuspješniji učenik svoje županije: ‘Ne stavljamo dovoljan naglasak na izvrsnost’

‘Znanja i informacije nekako ‘lijepiš’ na to što si naučio u školi’

Pitamo ga kako se priprema za kvizove i postoji li uopće neki poseban način pripreme. Veli, ovo pitanje je jedno od najčešćih koje dobiva nakon sudjelovanja na kvizovima.

– Odgovor je da je svakodnevni život zapravo priprema za kvizove. Sumnjam da postoji previše kvizaša koji sjede cijeli dan za knjigama i prelistavaju opskurne činjenice, njih jednostavno pokupite usput gledajući vijesti, čitajući nešto na internetu, gledajući televizijske kvizove itd. Kao i bilo koji oblik znanja u životu, s godinama ga nadopunjavaš, nije nešto što se nauči u tjedan dana prije snimanja kviza, smatra Srećko.

Smatra i da su mu znanja koja je stekao tijekom školovanja bila kvalitetna osnova za uspjeh u ‘Milijunašu’.

– Sva ostala znanja i informacije nekako ‘lijepiš’ na to što si naučio u školi. Premda ima puno informacija koje su nam naizgled nepotrebne, ponekad dobro dođu, naročito na kvizovima. Čak bih se usudio reći kako sam najviše znanja imao odmah nakon srednje škole: s vremenom se ubaciš u nekakvu struku i zaboraviš dosta toga iz općeg znanja, ističe Srećko.

Izdvojeni članak

Vinkovački odličnici: Srećko dobio tri petice na maturi, a Iva nakon stoposto iz Engleskog odrađuje sezonu na obali

Nastupao je i u Potjeri

Oni koji redovito prate televizijske kvizove možda su uočili kako Srećku ovo nije prvi nastup pred kamerama. Već se tri puta okušao u Potjeri, između 2018. i 2020. godine.

– Tu bih istaknuo prvo sudjelovanje kao naročito upečatljivo, lovac nas je stigao u posljednjoj sekundi nakon 17 koraka prednosti!, prisjeća se Srećko.

A kako to izgleda uopće nastupiti u jednom od najpoznatijih televizijskih kvizova, ‘Milijunašu’? Dok se gledatelji zabavljaju, natjecatelji imaju malo drugačiji doživljaj. No, Srećkovo iskustvo dokazuje da trema ne mora uvijek prevladati.

–  Iskreno, najveću nervozu mi je stvarala neizvjesnost hoću li proći najbrži prst i sjesti na stolicu preko puta Tarika pa sam sve do tog trenutka osjećao nekakvu tremu. Ipak, kad si već pozvan na ‘Milijunaš’ i dođeš tamo na snimanje, zaista se ne želiš vratiti kući praznih džepova! Kad sam prošao najbrži prst, odjednom mi je sva trema nestala i potpuno sam se opustio, rekao bih da sam se odgovarajući na pitanja osjećao kao da sam u fotelji doma, bez ikakvog presinga. Moram priznati da je Potjera s te strane dosta stresnija i neizvjesnija, smatra Srećko.

Izdvojeni članak

Jedan od najboljih maturanata u državi upravo je osvojio svjetsko zlato u Geografiji

U ‘Milijunašu’ osvojio 125.000 kuna

Njegov nastup ‘protegnuo’ se kroz dvije epizode. Za 125.000 kuna točno je odgovorio da osim Klobučara, Ožujskog Zeca i Alise u zemlji čudesa na ćaknutoj čajanci sudjeluje i puh. A potom je otvorio i pitanje za četvrt milijuna kuna. Na njemu je zatražio pomoć džokera ‘pitaj publiku’ jer nije znao tko je u Hofburgu u siječnju 1896. portretirao cara Franju Josipa I. – Bela Čikoš-Sesija, Miroslav Kraljević, Oton Iveković ili Vlaho Bukovac? Odlučio je ne riskirati i u konačnici je odustao i kući ponio i dalje fantastičnih 125.000 kuna.

– Kao što se može i pretpostaviti, bio sam presretan, nekakav cilj – ukoliko prođem najbrži prst – bio mi je drugi prag, odnosno 32.000. Ovih 125.000 bilo je u domeni najoptimističnijih snova koji su se srećom ostvarili! Nakon snimanja čekao me vrlo težak period – apsolutna šutnja oko osvojenog iznosa sve do emitiranja – a onda sam napokon mogao proslaviti s bližnjima i svima koji su mi srdačno čestitali. Osvojenim iznosom si, da ne ulazim u detalje, planiram olakšati ovaj period nakon faksa i iskoristiti ga za pokretanje novog dijela života, kaže Srećko.

Vjerni pratitelji kvizova ‘Potjera’ i ‘Milijunaš’ dojma su kako su u posljednjih nekoliko godina mladi natjecatelji sve češći i ostvaruju impresivne rezultate. Srećko nam kaže kako je i on primijeti trend sve raširenijeg sudjelovanja mladih u kvizovima, a time i osvajanja nagrada, i to smatra vrlo pozitivnim trendom.

– Mislim da je tome prvenstveno kumovala ‘Potjera’zbog svoje učestalosti, dugovječnosti i zanimljivog formata te vrlo velike cirkulacije natjecatelja što je rezultiralo približavanjem televizijskih kvizova mladim obrazovanim osobama pa tako osobno znam desetke mladih koji su sudjelovali na ‘Potjeri’. Još jedna stvar koja mi ulijeva optimizam jest činjenica da ovaj trend pokazuje vrednovanje kulture znanja u društvu što se nadam da će se i nastaviti, naročito među novim generacijama, zaključuje naš sugovornik.