Pretraga

Vukovarski najmaturant Luka: Najbolja priprema za maturu i fakultet bila bi veća izbornost predmeta u školi

A- A+

Među stotinjak najboljih maturanata ovogodišnje generacije, koji su na državnoj maturi na barem jednom predmetu postigli 100 posto, smjestio se i učenik prirodoslovno-matematičkog usmjerenja Gimnazije Vukovar, Luka Namačinski. On je bez greške riješio ispit iz Engleskog jezika, a za odrasle kojima je povjerena briga o obrazovanju ima zanimljive prijedloge.

Luka Namačinski|privatna fotografija

Vukovarac Luka Namačinski je na državnoj maturi postigao izvrsne rezultate. Vrlo dobar je dobio iz Hrvatskog i Matematike, a iz Fizike i Engleskog dobio je odličan. Fiziku je, naime, riješio sa 93 posto, a Engleski sa 100 posto.

‘Nisam htio postići loše rezultate na jednom od do sad najbitnijih testova u mom životu’

Kaže, izrazito je ponosan i zadovoljan rezultatom iz Fizike, a Matematikom je ostao šokiran jer mu se ispit činio znatno težim od prošlogodišnjih.

Izdvojeni članak

Lea Ming Li među najmaturantima generacije: Dobri profesori iz MIOC-a pružili su mi odlično predznanje

– Matematika mi je bila daleko najteža ove godine. Trebalo jako puno vremena da ju riješim, što je značilo da sam morao žuriti, a to je dovelo do brojnih grešaka koje su me na kraju razočarale kad sam ih pregledao. Matematiku sam pripremao daleko najduže. Počeo sam ju vježbati na početku godine. Fiziku sam počeo vježbati tek nakon završetka nastave, kaže nam Luka.

Priznaje, tijekom nastave je bio kampanjac, pa je učio samo pred testove.

– Motivacija za učenje mi je bilo to što sam maturu shvatio dosta ozbiljno i očekivao sam da će biti naporno. Nisam htio postići loše rezultate na jednom od do sad najbitnijih testova u mom životu, rekao nam je Luka.

Ipak, tijekom školovanja sudjelovao je na brojnim natjecanjima znanja – iz Fizike, Informatike, Geografije, Engleskog i Biologije.

– U drugom razredu sam ostvario plasman na državno natjecanje iz Engleskog i bio drugi, a u četvrtom razredu mi je državno izbjeglo za samo jedan bod. Također sam više puta ostvario plasman u prva tri mjesta na županijskim natjecanjima iz Fizike i Informatike, priča nam.

Za dobar uspjeh na maturi važna je ‘hladna glava’

S obzirom na takve rezultate, ne iznenađuje kako od jeseni Luka postaje student Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Naklon do poda: Margareta je na maturi polagala šest predmeta i iz svih dobila odličan

– On mi je kroz cijelu srednju školu bio u planu jer mi je uvijek ležala Informatika i to je uvijek bilo nešto u čemu sam se mogao vidjeti u budućnosti. Planiram se baviti računarstvom, no konkretniji plan mislim napraviti tijekom prve godine fakulteta, kaže Vukovarac.

Dodaje, svim bi maturantima savjetovao da maturu shvate ozbiljno.

– Cilj je samo pripremati se dugo i sustavno. Važno je i doći hladne glave na test, kaže Luka.

Smatra, sva ta priprema za maturu, kao i studiranje, bilo bi puno jedostavnije kada bi obrazovanje bilo malo usklađenije s afinitetima pojedinaca.

– Mislim da u našem obrazovnom sustavu fali specijalizacije za određena područja. To je pogotovo izraženo u gimnaziji. Od svih predmeta koje sam učio u gimnaziji na kraju su mi za maturu bila bitna samo četiri. Smatram da bi se učenicima trebala omogućiti veća sloboda izbora predmeta. Tako bi se produbilo znanje učenika iz pojedinih predmeta te ih se bolje pripremilo za maturu te naposlijetku fakultet, zaključuje budući FER-ovac Luka.