Pretraga

Žustra saborska rasprava o NCVVO-u: Za jedne simbol korupcije, za druge ‘nacionalni dragulj’

A- A+

Ako podaci o državnoj maturi padnu u političke ruke, smatraju oporbene zastupnice, postoji velika šansa za manipulacije. Jedan je to od zaključka današnje žustre saborske rasprave o izmjene Zakona o NCVVO-u, tijelu zaduženom za provođenje državne mature.

NCVVO | foto: Ivan Božić, srednja.hr

– Unaprjeđenje kvalitete obrazovanja trebala bi biti glavna djelatnost Centra, a sada se njegov rad sveo samo na provođenje mature. Mislim kako je sada trenutak da Centar promisli o svojoj zadaći, kazao je u srijedu u Saboru zastupnik stranke Možemo Damir Bakić.

Hrvatski sabor danas je, na prvom čitanju, raspravljao o izmjenama Zakona o Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Zastupnik Bakić naglasio je tom prilikom kako se ne vidi uopće potreba uvođenja radnog mjesta zamjenika ravnatelja, s čime su se kasnije složili i drugi zastupnici. Napomenuo je i kako Hrvatska nema izgrađen sustav osiguranja kvalitete u školama, iako je upravo zbog provedbe takvog sustava NCVVO i osnovan.

Izdvojeni članak
NCVVO

Ministarstvo mijenja Pravilnik o državnoj maturi, kao i Zakon o NCVVO-u: Pogledajte što je novo

Plan je predlagatelja zakonskih izmjena i da se briše čitav članak 8. Zakona, koji je do sada propisivao koje se sve službe i odjeli osnivaju u NCVVO-u. Iz Ministarstva to obrazlažu tvrdnjom da se je dosadašnjim člankom 8. usložnjavalo, usporavalo i otežavalo djelovanje Centra, ‘jer se ne omogućuje samom Centru da sačini svoj ustroj i prilagođava ga na najbolji način radi izvršavanja djelatnosti i poslova’.

SDP-ova zastupnica Sabina Glasovac napomenula je kako je državna matura sustav osiguravanja kvalitete, ali i snažan antikorupcijski mehanizam

– Čovjek bi očekivao da nakon 15 godina, kada prvi puta mijenjamo ovaj zakon da imamo jasnu strategiju, no mi je nemamo. To me ne čudi jer smo napustili Strategiju obrazovanja, znanosti i tehnologije. Bivša ministrica iz Strategije obrazovanja uzela je, kao iz šoping-centra, samo ono što joj je odgovaralo, ispričala je Glasovac.

Puljak: Maturi treba vratiti kredibilitet

Njezina kolegica Marijana Puljak iz stranke Centar naglasila je da se čak 12 institucija brine o praćenju kvalitete, što je svakako previše. Kaže i kako je upitna inicijalna potreba državne mature jer maturanti nakon što postanu studenti ne mogu kvalitetno pratiti nastavni sadržaj na fakultetima, a prošli su maturu koja je trebala zamijeniti prijemne ispite.

– Potrebno je detaljnom analizom vratiti kredibilitet državne mature. Treba raditi na njenom unaprjeđenju kako bi se ukinuli prijemni ispiti na nekim fakultetima, kazala je Puljak.

Saborskim je zastupnicima zasmetalo i što će, ako se usvoji ideja Ministarstva, Statut NCVVO-a donosit će Upravno vijeće uz suglasnost Ministarstva, a ne kako je do sada bilo – uz suglasnost Hrvatskog sabora. Prijedlog Zakona predviđa da prava i dužnosti osnivača više ne obavlja Vlada, nego Ministarstvo obrazovanja.

Selak: Ne smije se maknuti saborska kritika

Mostova zastupnica Marija Selak Raspudić kaže da se, s obzirom na to da iz europskih fondova dolazi veliki novac, moramo zapitati koji je razlog zbog kojeg se miče nadležnost nad NCVVO-om.

– S obzirom na naš strateški plan i sve one novce iz Europe koje će se uliti, možda će ovakav plan nekome smetati u provođenju njegovih ideja. Moći će se lakše raspolagati s velikim novcima. Očito se želi maknuti kamen smutnje, kazala je Selak Raspudić, s čime se složila i Glasovac.

Puljak je profesoricu Selak Raspudić pitala kako komentira činjenicu da NCVVO Saboru ne podnosi izvješća o svome radu, na što je Selak odgovorila kako je to loša praksa za koju nema sankcija, što svakako treba ispraviti.

– Hrvatski sabor svojom kritikom može pomoći Centru, jer Sabor čine zastupnici iz različitih opcija te ovdje vlada disperzija mišljenja, smatra Mostova zastupnica.

Što ako podaci o učenicima padnu u poltičke ruke?

Puljak napominje da se prijedlogom zakona Sabor izuzima iz procedura vezanih uz NCVVO, uz obrazloženje da Sabor usporava njegov rad, no smatra da se time “sve može sakriti unutar hodnika Ministarstva”. Podsjetila je da su se u Centru već isplaćivali honorari od 75.000 kuna bruto , a maturu zapravo provode nastavnici koje nitko ne nagrađuje za njihov rad.

– Afere pokazuju da nisu svi jednaki već da su neki jednakiji. Također, Centar je, pod krinkom zaštite podataka, štitio naziv gimnazije čiji su maturanti očito varali, rekla je Puljak te podsjetila i na aferu o dodavanju bodova.

Izdvojeni članak

Nakon ostavke oglasila se i bivša ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić: Otkrila čime će se baviti

Selak Raspudić također podupire rad profesora i misli da ga treba nagraditi. No, brine je što bi značilo da se izgubi kontrola nad NCVVO-om te da on prestane biti neovisno tijelo.

– Centar ima podatke o svim našim obrazovnim putevima, o svim učenicima. Ako to dođe u političke ruke, postoji velika šansa za manipulacije, upozorava zastupnica. Puljak se slaže da je opasno ako podaci Centra dođe u političke ruke.

Državni tajnik Ivica Šušak rekao je pak kako nema razloga za brigu jer je NCVVO “nacionalni dragulj kvalitete obrazovanja”.