Pretraga

I prije 10 godina fašnik u Drugoj bio je zakon: Maskirala sam se u kumicu s Dolca, a sve je blagoslovila moja baka Katica

A- A+

Uvijek važan dan za zagrebačku II. gimnaziju generacije učenika već godinama obilježavaju raznolikim maskama, a ‘natjecanje’ u kreativnosti između razreda uvijek je bilo imperativ. Osim kreativnosti, bitan je i faktor humora – tko će svojom maskom više nasmijati frendove, ali i profesore. Kao i danas, i prije 10 godina u Drugoj su bile maškare, ja sam bila u 3. razredu i s još dvoje razrednih prijatelja maskirala sam se u bakicu. Za fašnički outfit pomogla mi je, a tko drugi, nego moja baka, baka Katica!

Maškare 2008. godine u tadašnjem 3.B II. gimnazije

Svi sadašnji i bivši učenici zagrebačke II. gimnazije iz Križanićeve, znaju da su maškare bitan dan u školi. Zapravo, svi mu se vesele i jedva ga čekaju, a praksa je i da su zamaskirani razredi taj dan oslobođeni odgovaranja i testova.

Prije 10 godina išla sam u 3.B razred u II. gimnaziji i s još dvoje prijatelja odlučila se zamaskirati u – umirovljenicu. Prijateljica je bila uglađena, ‘gradska’ bakica, prijatelja smo apostrofirali kao simpatičnog krezubog dedeka iz Zagorja, a na tom je tragu bila i moja maska. Seoska bakica ili kumica s Dolca, tako danas vidim svoju tadašnju masku.

Umirovljenički trio iz 3.B prije 10 godina

Da bih se pretvorila u debeljuškastu bakicu, za pomoć sam zamolila – a koga drugog nego svoju baku, baku Katicu. Baka mi je dala jednu od svojih marama, u koju sam potom zavezala kosu. Dala mi je i pepeljarke koje su mi povećale oči  te crnu pregaču i heklani ogrtač s kojim sam se zaogrnula. Normalno da maska nije mogla proći bez nečeg heklanoga za križa, jer svim je bakama (i dedama) bitno da ‘ne zebu leđa’.

Izdvojeni članak

Diljem zemlje danas opušteno u školi: Skraćena nastava, učenici oslobođeni odgovaranja, pjesma i krafne u hodnicima

Haljinu s cvjetnim uzorkom iz naftalina modnih 90-ih izvukla je moja mama, no najzahtjevnije mi je bilo ‘zdebljati se’ za masku. Ispod haljine navukla sam ekstremno elastični steznik u koji sam, stvarno nemam pojma kako, utrpala četiri pravokutna jastuka kako bih postigla efekt ‘bujnih’ bokova i stražnjice. Trebalo je povećati i grudi, u čemu mi je poslužilo desetak pari čarapa.

Zatrpana u toliko slojeva, umrla sam od vrućine, ali mi je cijeli dan bilo mekano za sjediti s obzirom na obloženost tolikim jastucima. Bez obzira na sve, dobro smo se nasmijali, nasmijali smo i profesore i frendove, a taj dan nismo niti odgovarali niti pisali testove , što nam je dakako bilo najbitnije.

Živjele maškare!