Pretraga

Preko 12 tisuća čitatelja otkrilo koju ocjenu očekuje na A razini mature iz Hrvatskog

A- A+

Ljetni rok državne mature započeo je proteklog tjedna ispitom iz Hrvatskog jezika. Najprije se pisao test iz jezika i književnosti na A razini, a u srijedu su učenici na toj razini pisali i esej. U velikoj anketi doznali smo koje ocjene očekuju pristupnici više razine Hrvatskog.

Foto: M. Gelenčir| srednja.hr

‘Koju ocjenu očekujete na maturi A razine Hrvatskog jezika?’, pitanje je koje smo prošloga tjedna u anketi pitali čitatelje, a na njega je do trenutka pisanja ovog teksta odgovorilo 12.211 čitatelja. Inače, višu razinu ove godine prijavilo je 19.923 čitatelja.

A očekivanja su poprilično niska i ako se realiziraju najčešće ocjene bit će trojke i dvojke. Naime, 28,30% sudionika ankete odgovorilo je kako očekuje ocjenu dobar, a njih 27,29% da očekuje dovoljan.

Treća najočekivanija ocjena je četvorka, a da će ju dobiti smatra 19,97% sudionika ankete. Podjednak broj njih, pak, očekuje odličan i nedovoljan – da će dobiti peticu smatra 12,67% sudionika ankete, a da pada višu razinu Hrvatskog mišljenja je 11,95% onih koji su odgovarali na naše pitanje.

– Zadatci iz književnosti bili su na logičko povezivanja odgovora s tekstom. Većinom mi je sve bilo jasno, iako za neke tekstove nikad nisam čula. Kad sam vidjela gramatiku pao mi je mrak na oči, ne želim niti komentirat jer je meni stvarno bila teška. Išla sam na pogađanje pa što pukne, pukne, rekla nam je nakon ispita maturantica Stella iz zagrebačke Škole primijenjene umjetnosti i dizajna nakon pisanja A razine.

Izdvojeni članak

Gotovo 20.000 maturanata pisalo višu razinu Hrvatskog: ‘Pao mi je mrak na oči kad sam vidjela gramatiku’

Problem je stvorilo i pitanje o ludizmu, za koje maturanti tvrde da se nije trebalo naći u ispitu jer ulazi u drugo polugodište četvrtog razreda. Jezični ludizam trebalo je prepoznati u četiri ponuđena odgovora, a točan su bili stihovi pjesnika Ivan Slamniga koji se zaista obrađuje uz suvremenu književnost. Drugo pitanje koje je mučilo maturante na A razini bilo je ono kako se piše riječ ‘ekosavjetnik’, sa spojnicom ili bez.

S druge strane, izborom djela temeljem čijih su ulomaka pisali esej, maturanti su nakon eseja A razine bili poprilično zadovoljni. Zadana djela bili su ‘Posljednji Stipančići’ i ‘Otac Goriot’.

– Odabirom djela sam itekako zadovoljna, iskreno, priželjkivala sam ta dva djela i smatram da nismo mogli lakše dobiti. Iako sam Hrvatski jezik imala samo prve dvije godine srednje škole i većina tih ‘priprema’ na satu Hrvatskog i lektira mi je donekle zaboravljena, bilo mi je jako zanimljivo i lako pisati esej jer mi je to oduvijek išlo. Najteže mi je bilo odgovoriti na prvu smjernicu, jer se nikako nisam mogla sjetiti što je to poetika djela? Hahaha.. ali ne znam, odgovorili sam ‘na blef’, ispričala nam je nakon eseja Suzana iz Medicinske škole Rijeka.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.

Preko 12 tisuća čitatelja otkrilo koju ocjenu očekuje na A razini mature iz Hrvatskog
Share via
Copy link
Powered by Social Snap