Pretraga

20 godina EVS-a: besplatno živite i volontirajte diljem Europe

A- A+

Europska komisija 1996. utemeljila je Europsku volontersku službu koja je dio programa Erasmus+. Od kada je program pokrenut gotovo 100. 000 mladih sudjelovalo je u međunarodnom volontiranju u okviru ove službe, a bivši volonteri svoje iskustvo opisuju kao nezaboravno. Do 2020. EVS planira uključiti u program još 100.000 volontera, a kako se uključiti mladi mogu doznati na informativnim radionicama koje se ovoga mjeseca odvijaju u gradovima diljem Hrvatske.

Screenshot: MOOC on Erasmus plus/YouTube

Program Europske volonterske službe već dvadeset godina mladima u dobi od 17 – 30 godina omogućuje da besplatno volontiraju diljem Europe i šire, a nudi i financijsku potporu organizacijama koje mladima pružaju priliku za volontiranje.

20 godina EVS-a obilježava se u 10 gradova Hrvatske

Prigodom obilježavanja 20. obljetnice EVS-a Agencija za mobilnost i programe EU pokrenula je kampanju kojoj je cilj prikazati stvarnu vrijednost EVS-a za organizacije i volonterima koji sudjeluju u projektima, privući nove organizacije te uključiti što veći broj mladih iz Hrvatske u Europsku volontersku službu. Tako će se u čak desetak gradova Hrvatske tijekom svibnja održati informativne radionice.

Na njima će mladi moći saznati kako se uključiti u EVS, kako naći organizaciju domaćina, kako napisati motivacijsko pismo i slično, a imat će priliku i doznati iz prve ruke što znači biti EVS volonter, od bivših ili stranih volontera koji su trenutno na službi u Hrvatskoj.

Informacije o održavanju radionica dostupne su na stranici 20 godina EVS-a.

Pokrenuta je i Facebook stranica na kojoj će se objavljivati inspirativne priče bivših volontera, kako bi se EVS približio svim mladima koji žele ostvariti nova iskustva i steći nove vještine, bez obzira na njihove prethodne kvalifikacije ili sredinu iz koje dolaze.

Izdvojeni članak

Volontiranjem na Europskoj univerzijadi zaradite 3 ECTS boda na Sveučilištu u Rijeci

‘Stečeno iskustvo, poznanstva i prijateljstva ne mogu se mjeriti ni s čime’

Svoje iskustvo volontiranja na stranicama Europskog portala za mlade opisala je Tea Vukičević, bivša volonterka Europske volonterske službe. Ona je kao studentica sudjelovala na Erasmus razmjeni u portugalskom gradiću Aveiro. Nakon šest mjeseci boravak ondje produljila je na još šest, a tamo joj se toliko svidjelo da je tamo odlučila ostati volontirati kao volonterka EVS-a.

– Prijavila sam se da budem volonter na jednom projektu u Aveiru koje je trajao 7 mjeseci. Bila sam primljena sa još 3 volonterke iz Hrvatske, Latvije i Poljske. U početku nisam znala što je točno moj opis posla, no sada mi se čini da nije moglo ispasti bolje. Nas četiri „mušketirke“ radile smo u neprofitnoj organizaciji Agora Aveiro, opisuje Tea svoje iskustvo na Europskom portalu za mlade.

Ondje je, između ostalog, radila posao vezan uz izradu web stranica, vodila društvene mreže organizacije, promovirala istu te organizirala razmjene mladih i pripremala volontere za rad u drugim državama.

– EVS je savršena prilika za svakoga tko želi iskusiti novi način učenja i život i rad u stranoj državi. Ne morate se brinuti oko karte i smještaja, imate mali džeparac, a nakon tri tjedna niste više turist u prolazu nego već imate mjesto gdje svaki dan ispijate kavu i neformalno čavrljate s konobarom. Uz malo muke usavršit ćete engleski jezik, naučit ćete još jedan strani jezik i naravno još mnogo toga. Opis EVS iskustva jednostavno ne stane u ove redove, to se mora doživjeti, piše Tea, te dodaje kako njen život nakon ovoga iskustva nije ostao isti, a stečeno iskustvo, poznanstva i prijateljstva ne mogu se mjeriti ni s čime.

Njeno i iskustvo njenih kolegica možete vidjeti u videu u nastavku.