Pretraga

Za volontiranje u Osijeku prilika ne nedostaje: Ovo mjesto informira mlade, domaće i strane

Volontiranje u Osijeku itekako postoji. Glavna adresa za tamošnju mladež koja želi doznati što im se nudi je Info centar za mlade Osijek. Njihova voditeljica Mirjana Jozanović navela nam je da u Osijeku djeluju i domaći i strani volonteri. Umjesto interneta, kaže nam, mladi preferiraju osobni pristup gdje mogu saznati koje su prilike najbolje za njih same. Kako za osobni, tako za i društveni i profesionalni razvoj.

Slavonija nema baš laskavu reputaciju zbog odlaska mladih koji svoju sreću ipak žele pronaći u drugim krajevima Hrvatske ili u drugim europskim zemljama. No, prilika za mladih ima i u Osijeku, samo se o njima treba informirati.

Glavni su to zaključci djelatnika Info centra za mlade Osijek, programa udruge Proni, centra za socijalno podučavanje. Proni postoji od 1998. godine, a program Info centra aktivan je od 2007. godine. Mirjana Jozanović, voditeljica info centra navodi kako u udruzi vole reći da sve počinje od informacije, ali informiranje mladih nije jednostavan posao. Mnogima se čini da je dovoljno samo objaviti informaciju na internetu jer su mladi puno vremena na njemu. Ali, bitan je i osobniji pristup.

Izdvojeni članak
volontiranje

Nacrt nacionalnog programa za mlade nije prepoznao važnost mladih volontera: ‘Potpuno nevjerojatno’

Posjete školama i fakultet: Desetak mladih dođe po savjete u ured

– Kroz projekt provodimo različite aktivnosti informiranja mladih. Odlazimo u škole, fakultete i druge udruge. Imamo i naš i prostor gdje mladi dolaze dobiti kod nas gdje po savjete, informaciju koja je prilagođena njima, rekla nam je Jozanović vodeći nas kroz prostorije u Ulici kralja Zvonimira 15.

Prisjetila se i kako su ranije imali pet ili šest računala gdje su mladi besplatno mogli doći koristiti Internet. No, to je bilo prije 15 godina i kako navodi, osječkoj mladeži to danas zvuči nestvarno. Umjesto toga, mladi preko interneta na njihovoj web stranici mogu doznati obilje informacija koji se tiču mladih, a tjedno im dođe oko desetak ljudi.

– To je njima posvećeno vrijeme. Dođu po ono što ih zanima, ali im i mi nastojimo proširiti vidike predstavljajući im prilike o kojima možda nisu razmišljali. Trenutno mlade najviše zanima sudjelovanje u programima za osobni i profesionalni razvoj kroz programe razmjene. No, skrenemo im pažnju i na razvoj socijalnih vještina, to ih onda jako interesira. Možda nisu čuli za neke aktivnosti i projekte koji su aktualni, a mi o njima imamo informacije i jaku suradničku mrežu. Takve stvari prođu ispod radara te je lakše te prilike predstaviti kroz razgovor te ih zainteresiramo u dodatno uključivanje, opisivala je Jozanović dosadašnja iskustva s mladima.

Izdvojeni članak
jana kaliterna volontiranje

Jana je studentica i volonterka: ‘Ne mogu zamisliti da se u slobodno vrijeme bavim ičim drugim’

Mladi i političnost: ‘Žele vidjeti rezultate’

Kako pristupiti mladima i pružiti im potrebne informacije, Info centar za mlade Osijek je istraživao i kroz dva svoja projekta. Bilo da je riječ o nedavno završenom projektu ‘Informacije za sve’ ili ranijeg ‘Abeceda informiranja’, zaključak je isti. Sami mladi najviše cijene usmenu riječ od strane stručnjaka, ali i svojih vršnjaka. Razgovor s vršnjacima, navodi nam Jozanović, posebno je značajan  kada je riječ o novim iskustvima.

– Kod demokratskog (političkog, op.a) angažmana smatram ključnim mlade motivirati i osobnim pristupom. Mlade muči kad ne vide rezultate svog angažmana. Izlaznost mladih na birališta je u nekakvom blagom porastu ali nedovoljan. Budući da niz godina radimo s mladima, vidimo da im je poticaj kada vide rezultate svojeg angažmana. Vole povratnu informaciju, vidjeti što je njihov angažman proizveo. To je dobar smjer i putokaz za one koji razmišljaju o mladima kao biračkom tijelu. Uključite ih, ali ne samo u izborno tijelo, već i kao predstavnike, savjetovala je Jozanović na upit o političkoj aktivnosti mladih.

Dobra suradnja s Europskim snagama solidarnosti

Tijekom našeg razgovora u Osijeku, neki od djelatnika Info centra za mlade Osijek su otišli do Bijelog brda gdje su provodili svoj projekt ‘Euvizija’. Cilj projekta, objašnjava nam Jozanović je informirati manja mjesta istočne Hrvatske o europskim vrijednostima. U suradnji s nastavnicima osnovne škole, učenici u Bijelom brdu će kroz alate kao što su storytelling, fotografiju i video uratke informirati sebe i svoju zajednicu o europskim vrijednostima. Njihovi radovi će biti prezentirani na završnom događaju.

Općenito, Info centar mladih za svoj rad dobiva financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. No, posebno su zadovoljni sedmogodišnjom akreditacijom kojom sada surađuju u Europskim snagama solidarnosti, čime se mladima otvaraju brojne volonterske prilike.

Izdvojeni članak
Osijek

VIDEO: Stigli smo u Osijek, imamo posebnu epizodu Newsflasha – ovo su zanimljivosti o školstvu u Slavoniji

U dosadašnje tri godine rada rezultati su vrlo dobri. Ne samo zbog volontera koji su s područja Osijeka i okolice otišli u druge europske zemlje, već i zbog Europljana koji su došli volontirati u Slavoniju. Uz Osijek, info centar ima svoje ured i u Vukovaru.

– Već četvrtu godinu ugošćujemo po dvoje volontera u Osijeku i dvoje u Vukovaru te smo odabrali nove ljude koji će od 1. ožujka volontirati idućih godinu dana. Samom smo akreditacijom odredili područja volontiranja kojima ćemo se baviti. Tako je u Vukovaru područje pomoći u zajednici te tamo mladi rade s djecom s poteškoćama u razvoju te surađuju sa školama. Ovdje u Osijeku imamo temu održivog razvoja koju pokušavamo približit kroz različite radionice i aktivnosti jer bez održivog razvoja nema budućnosti. Sami volonteri osmislili su svoju radionicu kroz njima blisku temu. Takva je jedna tema i tema odjeće, njenog gomilanja. Stoga smo imali svoj sajam second hand odjeće i radionice izrade nove odjeće od recikliranih predmeta, prisjetila se Jozanović dosadašnjih rezultata sudjelovanja u Europskim snagama solidarnosti.

Preferencije volontera: Više ih zanima što će raditi, nego gdje će ići

Voditeljica info centra nam je otkrila i kako je najviše stranih volontera stiglo iz Francuske, Španjolske i Turske. Također, mladi iz Slavonije po istom principu odlaze i u druge europske zemlje. Bave se istim temama, a Jozanović je navela kako je iz Osijeka u tri godine otišlo troje volontera u u Španjolsku i Nizozemsku. Otišli su i volonteri iz Vukovara, također zainteresirani za teme pomoći u zajednici i održivim razvojem. Jozanović je istaknula i kako imaju još jednu aktivnost, nazvanu ‘timsko volontiranje’ u Pirovcu.

Time su prošlog ljeta na tri mjeseca u u tom obalnom gradiću ugostili dvadesetak mladih iz pet europskih zemalja. Tema im je bio održivi razvoj te su odlučili stati na kraj opušcima cigareta koje su ljudi baccali  po plaži. Mladi su volonteri izradili pepeljare, davali ih i o njima informirali Pirovčane i njihove posjetitelje. Time su mladi, napomenula je Jozanović,  uspjeli napraviti promjenu u tom mjestu.

Upitana o atraktivnosti Osijeka i Slavonije kao lokacije za volontiranje, Jozanović je primjetila da je europskim volonterima bitnije tema volontiranja od destinacije na koju će ići. To vrijedi za Osijek, ali i Vukovar gdje mladi Europljani ne znaju previše o ratnim događajima o kojima se u Hrvatskoj i danas vrlo često priča.

Izdvojeni članak
zgrada sveučilišta u osijeku

Naše sveučilište pridružuje se odabranom krugu od 50 Europskih mreža sveučilišta: Projekt će trajati četiri godine

(Ne)informiranost Europljana o Vukovaru: ‘Treba o tome pričati’

– Svim volonterima je bio izbor doći u Osijek i imamo veliki interes kada objavimo oglas nakon kojega se radi selekcija. Kroz povratne informacije od volontera dobivamo sjajne dojmove. I Osijek i Vukovar su manji gradovi, ali volonteri su vrlo zadovoljni. Za Osijek konkretno govore da im je grad po mjeri i da bi voljeli živjeti na sličnim mjestima. Tu imamo i jednu zanimljivost. Naime, volonter od prošle godine je ovdje našao djevojku i na kraju će mu Osijek možda postati dom. I Osijek i Vukovar imaju sve više sadržaja za mlade, ustvrdila je Jozanović.

Dodala je i da nisu primijetili da su Europljani koji idu u Vukovar previše informirani o njegovoj ratnoj povijesti o kojoj se u Hrvatskoj i dan danas vrlo često priča. Ali zato djelatnici info centra predstave i tu priču svojim europskim posjetiteljima.

– Pridajemo važnost o edukaciji i osvješćivanju novih generacija o povijesti Vukovara. Treba o tome pričati kako bi prenijeti glas o tome da bi se u budućnosti mogli prevenirati takve stvari, pojasnila je Jozanović, podsjećajući na trenutni rat u Ukrajini.

Brige mladih: Mentalno zdravlje nadmašilo strah od nezaposlenja

Govoreći o mladima u Osijeku, Jozanović je ocijenila da su doista zainteresirani za volontiranje. Za neke stvari, interes volontera je veći nego što je potrebno. Tako su, priča nam Jozanović, mladi najviše zainteresirani za organizaciju kulturno-umjetničkih događaja poput Noći muzeja i velikih sportskih događaja.

– Tu su i aktivnosti koje traže element solidarnosti i osobne pomoći, kao što je rad s djecom u kriznim situacijama. Tu je dobar odaziv, a manji je odaziv u aktivnostima gdje su potrebne posebne vještine, poput rada s osobama s invaliditetom, navela nam je Jozanović.

Istaknula je da je u volonterstvo dobro krenuti što ranije ne samo radi pomaganja zajednici, već i zato što volonteri na taj način i sami sebe razvijaju, osobno ali i profesionalno. Neke od organizacija u Osijeku imaju odgoj za volonterstvo za djecu, ali mladi postanu samostalniji ulaskom u srednju školu ili na fakultet. Upravo tada, navodi Jozanović, mladi se često sami odlučuju na volontiranje, gdje im info centar onda može pomoći pronaći se. No, osim svojih želja za volontiranje, mladi u info centru otkrivaju i probleme koji ih muče.

Izdvojeni članak
pisanje

Mlada ste osoba i radite na europskom projektu? Možete dobiti sredstva za njegov razvoj

– Ključna pitanja mladih se mijenjaju. Unatrag nekoliko godina, briga o mentalnom zdravlju prestigla je pitanje zapošljavanja. Mladi su istaknuli da žele više podrške i ulaganja kod mentalnog zdravlja, dok je zapošljavanje bio problem broj jedan u devedesetima i 2000-tih. No, ušli smo u EU, migracije su učinile svoje pa se promijenila situacija na tržištu rada, opisala je Jozanović promjene u prioritetima koje su primijetili u info centru za Mlade.

Budućnost mladih u Osijeku: ‘Ključna je edukacija’

Naposljetku, informiranost je nešto što udruga Proni pokušava gurati kroz sve svoje projekte, a ne samo svoj info centar. Sadašnjost za mlade u Osijeku ipak nije toliko bezidejna i prazna, ali uvijek je nezahvalno predvidjeti budućnost. Jozanović upozorava da Osijek nije izuzet od globalnih kretanja te se nada da će se poduzeti više da se izbjegnu eskalacije aktualnih svjetskih sukoba. Uz to, očekuje da će se nastaviti ulaganja u deficitarna zanimanja.

– Vjerujem da tu ima pomaka i da se situacija mijenja, iako možda ne onom dinamikom koju bi voljeli vidjeti. Ali, mislim da će situacija sa strukovnim obrazovanjem biti povoljnija. Što se tiče samih mladih i njihovog angažmana, ključna je edukacija. Ne samo kroz obrazovni sustav i međupredmetne teme poput građanskog odgoja nego i angažiranje civilnog društva, što je prednost udruga. Motiviranje mladih na angažiranje jer bez njih nema rješenja za društvene probleme. Promovirajmo rezultate koje već imamo, da se vidi da njihov angažman zaista vrijedi i da ih više uključujemo u sve političke procese, zaključila je Jozanović.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem