Pretraga

Održane radionice u sklopu projekta ‘Digitalna participacija: pametni građani za pametan grad’

A- A+

Nastavljaju se aktivnosti u sklopu Erasmus+ projekta edukacije mladih ‘Digitalna participacija: pametni građani za pametan grad koji u suradnji s Gradom Jastrebarskim i Srednjom školom Jastrebarsko provodi Udruga za održivi razvoj Pozitiva Samobor. Nakon samog predstavljanja projekta na kojem je sudjelovalo 120 učenika, oni su u grupama, zajedno s predstavnicima Grada kreirali svoju viziju pametnog grada, a kroz to prezentirali i svoje potrebe i želje u Jastrebarskom.

Foto: Pozitiva Samobor

Na radionicama je sudjelovalo 30 učenika Srednje škole Jastrebarsko, a pridružili su im se predstavnici Grada, zamjenica gradonačelnika Nikolina Ribarić, Petra Aralica i Maja Belan iz Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti te Tomislav Pavić, voditelj informatičkih poslova u jaskanskom Centru za kulturu. Uvodno ih je pozdravila i ravnateljica Srednje škole Jastrebarsko Sonja Stipanović, koja je istaknula važnost ovakvih radionica koje potiču kreativnost i kritičko razmišljanje kod učenika.

Radionice su vodile Maja Rupčić i Romina Galović iz Udruge Pozitiva iz Samobora koje imaju veliko iskustvo u provođenju Erasmus+ projekata i radu s mladima. Radionice su uključile teme istraživanja postojećih dobrih praksi i alata digitalizacije, mapiranja problema građanske participacije u gradu Jastrebarskom i mogućnosti razvoja digitalnih rješenja u Jastrebarskom.

Mladi su se pokazali iznimno zainteresiranima za ovu temu, a isto tako iskazali su i svoje potrebe u gradu, prvenstveno se to odnosi na uvođenje lokalnog javnog prijevoza na čemu Grad radi, potom na organizaciju većeg broja događanja kao i neformalnih obrazovnih aktivnosti za njihove dobne skupine. Pokazala se i velika inicijativa za osnivanjem udruge mladih, što će svakako biti jedan od važnih koraka u povećanju razine njihove participacije.

U ožujku će, nadalje, zajedno s IT stručnjacima i predstavnicima Grada nastaviti rad na kreiranjudigitalne platforme koja bi olakšala njihovu  komunikaciju s Gradom i pomogla im da brže i lakše izraze svoje želje i potrebe.