Pretraga

Ako skineš kondom usred seksa ili slažeš da si ga stavio, to je seksualno napastovanje: Potvrdio njemački sud

A- A+

Ako skineš kondom usred seksa bez pristanka partnerice ili joj slažeš da si stavio kondom, a nisi – to je seksualno napastovanje. Sad je to potvrdio i Savezni sud pravde (BGH), inače najviši građanski sud u Njemačkoj.

paket kondoma

Foto: Pixabay

Kako piše portal WDR, Savezni sud pravde revidirao je slučaj u kojem je prvostupanjsku presudu već donio Regionalni sud u Düsseldorfu.

Da je znala, ne bi pristala

Kako je žena svjedočila, muškarac s kojim je imala seksualni odnos pravio se kao da stavlja kondom.  Ona iz svog kuta nije vidjela da ga, zapravo, nije stavio i krenuli su se seksati. Kasnije je shvatila da on nije stavio kondom i odlučila ga je tužiti.

Prvostupanjski je sud odlučio da je to seksualno napastovanje, bez obzira na to što su ranije muškarac i žena imali nezaštićeni oralni seks. To nije relevantno. Muškarac je ženu prevario oko toga da je prilikom vaginalnog seksa stavio kondom, a nije to učinio.

To je jedino bitno za sud, prenosi WDR, jer je žena svjedočila kako za nju u tom trenutku nezaštićeni seksualni odnos nije bio opcija. Ona, dakle, da je znala da nema zaštite, ne bi pristala na seks.

Savezni sud potvrdio argumente

Savezni sud pravde potvrdio je argumente Regionalnog suda u Düsseldorfu, a naglasio je čak i mogućnost da se taj slučaj ne tretira samo kao seksualno napastovanje, već i silovanje. No, Regionalni će se su u Düsseldorfu ipak ponovno morati pozabaviti ovom materijom.

Vrhovni je, ovaj Savezni sud pravde, iako je potvrdio argumentaciju suda oko merituma, presudu odlučio poništiti iz proceduralnih razloga. U prvostupanjskom postupku sud muškarcu nije pravovremenu uputio određenu pravnu obavijest.