Pretraga

Ako ste ikada htjeli isprobati podvodnog robota, nemojte propustiti Europsku noć istraživača

A- A+

U pet gradova diljem Jadranske obale 30. rujna održava se Europska noć istraživača koji za posjetitelje priprema zanimljiv i edukativan program, kao i radionice, razne eksperimente, predavanja, izložbe, igre i kvizove. Svi sadržaji su besplatni, a održat će se na popularnim gradskim lokacijama, kao i na sveučilištima i fakultetima.

Foto: jaistrazujem.hr

Europska noć istraživača ove će se godine održati u Splitu, Dubrovniku, Rijeci, Puli i Zadru u petak 30. rujna. Sav sadržaj u svim gradovima je besplatan, a moći ćete ga posjetiti od 17 do 22 sata. Organizatori su pripremili zanimljiv i edukativan sadržaj koji uključuje radionice, predavanja, izložbe i vrlo interesantne eksperimente.

Posjetitelji će moći upravljati podvodnim robotom

Tako ćete se, primjerice, na Sveučilištu u Dubrovniku u Laboratoriju za inteligentne autonomne sustave moći upoznati s podvodnim robotima, njihovim radom, senzorima i algoritmima koji ih pokreću. Sudionici će imati i priliku upravljati podvodnim robotima s ciljem prikupljanja otpada iz mora.

Na Odjelu za umjetnost i restauraciju dubrovačkog sveučilišta posjetitelje očekuje radionica gdje će morati osmisliti i napraviti skulpture od plastičnih boca prikupljenih u akcijama čišćenja podmorja. Uz to, održat će se i radionica koja uključuje izradu papira na tradicionalni način od ostataka papirnih predmeta.

Izdvojeni članak

Naši nagrađeni srednjoškolci predstavili su svoje radove nobelovcima i znanstvenicima

Za predškolsku djecu i osnovnoškolce održat će se laboratorijski pokusi

Od papira kojega će posjetitelji sami proizvesti, moći će napraviti i vlastitu knjižicu ili blok pri čemu će koristiti i 3D printer, a na kraju će dobiti i detaljne upute o tome kako jednostavno izraditi papir kod kuće. One koje više zanima ekologija, moći će posjetiti Odjel za primijenjenu ekologiju gdje će na radionice naučiti zašto i na koji način dolazi do acidifikacije mora, koje se kemijske promjene događaju te na koji način utječu na život u moru. Demonstrirat će se otapanje ugljikovog dioksida u vodi i moru te će sudionici istražiti što se događa s ljušturama i kućicama morskih organizama kada pH mora postane prenizak.

Uz to, na Odjelu za ekologiju, pričat će se i o tome kako se Jadran grije i hladi, a na predavanjima će se objasniti što se događa kad temperature mora rastu te kako porast temperature mora utječe na njegove stanovnike, kopno i ljude. Za one najmlađe, odnosno za djecu predškolske dobi i osnovnoškolskog uzrasta, na istom tom odjelu Sveučilišta u Dubrovniku bit će organizirana radionica gdje će se pokazati razni laboratorijski pokusi iz kemije i biologije.

Rasprava o pojmu ‘čistoća’

Na Filozofskom fakultetu u Puli održat će se okrugli stol na temu paradoks pojma ‘čistoća’, na kojemu će sudjelovati opći jezikoslovci i kroatisti, ali i predstavnici drugih znanstvenih područja i polja poput biologa te će središnja tema biti ukazati na važnost i interdisciplinaran znanstveni prikaz ove sveobuhvatne teme.

Inače, organizacija Europske noći istraživača glavna je aktivnost projekta Blue-connect i vratila se u Hrvatsku prvi put nakon 2019. godine. Glavni cilj projekta Blue-connect je ponovno povezivanje znanosti s društvom približavanjem istraživanja i istraživača javnosti, jačanjem javnog priznanja znanosti i istraživačkog obrazovanja te izgradnjom povjerenja i razumijevanja znanosti i njezinog utjecaja na plavo društvo u plavoj regiji.

Za ostale radionice na popularnim lokacijama u drugim gradovima možete posjetiti ovu poveznicu.