Pretraga

Američki državni tajnik proglasio Konfucijev institut širiteljem kineske propagande

A- A+

Američki State Department proglasio je Američki centar Konfucijevih instituta diplomatskom misijom. Radi se o centru koji okuplja Konfucijeve institute za učenje kineskog jezika, a koji su sada proglašeni da vrše utjecaj i šire propagandu Kineske komunističke partije.

Mike Pompeo, Screenshot YouTube

– Danas je State Department stavio Američki centar Konfucijevih instituta na popis stranih diplomatskih misija Kine priznajući ga onim što on doista jest: subjekt koji širi kinesku propagandu u svijetu i svoju kampanju štetnog utjecaja na sveučilišne kampuse i na nastavu u školama u SAD-u, stoji na stranicama State Departmenta u priopćenju kojeg potpisuje Mike Pompeo.

Izdvojeni članak

Besplatno upoznajte Kinu i naučite kineski na Konfucijevom institutu

Uz to, u toj objavi od 13.kolovoza piše i da Konfucijeve institute financira Kina te su oni dio mašinerije za vršenje utjecaja i širenje propagande Kineske komunističke partije.

Kina je u SAD-u otvorila 75 Konfucijevih instituta u kojima Amerikanci mogu učiti kineski i upoznati se s kulturom te zemlje, među kojima ih je 65 u sastavu američkih sveučilišta, prenosi index.hr.

Ova odluka odnosi se samo na matične ustanove instituta. Pojašnjeno je i da se oni neće zatvarati, nego se samo proglašavaju stranim diplomatskim predstavništvom.

Kako piše ranije spomenuti izvor, u lipnju je američki Senat odobrio nacrt zakona kojim se pojačava nadzor nad Konfucijevim institutima pri američkim sveučilištima. Taj zakon još mora odobriti Zastupnički dom s demokratskom većinom, a on omogućuje sveučilištima da prate njihov rad, istraživanje i zaposlenike.