Pretraga

Vještina koju mladi 21. stoljeća ne poznaju

A- A+

U vrijeme chatova i mailova, mnogi su zaboravili kako zapravo lijepo pisati. Kaligrafija, umijeće lijepog pisanja danas je mnogima hobi i način opuštanja ali i način na koji se uči strpljivost i spretnost. Zbog toga pisanje ne mora biti uvijek refleks i način da što prije nešto ‘našvrljate’ već umjetnost koja vas veseli.

Iako su mnogi od nas zaboravili kako lijepo pisati i razvili svoj rukopis koji možda svima nije čitljiv, vještinu lijepog pisanja uvijek je moguće usavršiti. Kaligrafija, vještina lijepog pisanja ili krasopis je zapravo umjetnost koju današnji ubrzani svijet informatizacije ne prepoznaje.

Nije bitna vremenska odrednica, već umirujuće iskustvo

Vještina lijepog pisanja danas se uči tek u nižim razredima osnovne škole i to prilikom učenja krasopisa, a kasnije se zaboravi. Zapadna kaligrafija, odnosno latinični krasopis danas je izgubio na važnosti te se koristi u oblikovanju nekih dokumenata, plakata ili upisivanje u knjige prilikom svečanih prigoda.

– Prava latinična kaligrafija piše se perom različitih dimenzija i oblika, a ukoliko je zaista želite naučiti nije bitno koliko vam vremena treba, kazala nam je Iva Valentić, umjetnica koja pri Konfucijevom institutu u Zagrebu drži tečaj kineske kaligrafije.

Valentić dodaje kako je bitno opustiti se i dobro se osjećati prilikom učenja lijepog pisanja, jer onda to može postati i hobi. Iako joj je poznata latinična kaligrafija, ova umjetnica fascinirana je kineskim pismom.
– Kineski znakovi su nastali od crteža te su zadržali svoj piktografski oblik,a Kinezi koriste isključivo kist mekane dlake, koji je drugačiji od klasičnog pera kojim se piše krasopis. Kineska kaligrafija više je slikarski nastrojena nego latinična, objasnila nam ova umjetnica razlike.

Izdvojeni članak

Hobiji koje možete pretvoriti u posao

Strpljivo, pažljivo i polagano

Nositelj svakog lijepog pisma je linija, a ako želite naučiti lijepo pisati trebate kontrolirati linije koje radite. Obzirom da mnogi mladi ljudi stvore neki svoj rukopis koji možda i nije svima čitljiv, mogu promijeniti način pisanja.

– Probajte biti što manje brzopleti i polagano pisati. Uživajte u svakom potezu, pišite kontrolirano, savjetuje umjetnica Iva Valentić.
Obzirom da je pisanje danas refleksivno, često puta ruka radi sama prije nego mozak uopće stigne poslati impuls.

Zbog toga je potrebno upregnuti snagu volje i stvoriti jednu fantastičnu formu, a to je prekrasan rukopis.