Pretraga

Besplatno upoznajte Kinu i naučite kineski na Konfucijevom institutu

A- A+

Još od Marca Pola Hrvate impresionira Kina, a prva asocijacija na ovu daleku zemlju je njena unikatna kultura i jezik. U posljednje vrijeme sve je prisutnija i u svjetskom gospodarstvu pa je s toga krajnje vrijeme da se malo bolje upoznamo s kineskom kulturom. Idealna prilika za to je bila ovogodišnja Smotra Sveučilišta u Zagrebu gdje smo uz pomoć Krešimira Juraka s Konfucijevog instituta učinili upravo to.

– Učite kineski i Hindu. To su jezici budućnosti, rekao je, ne tako davno ministar Željko Jovanović vjerojatno aludirajući da su Kina i Indija sve prisutnije u Europi. Iako su se toj sugestiji mnogi podsmjehivali mi smo je se danas prisjetili kada smo na Smotri Sveučilišta u Zagrebu naletjeli na štand Konfucijevog insututa.

S obziom specifičnost Kine nije nam bilo teško smisliti kako uz pomoć Krešimira Juraka, voditelja Konfucijevog instituta, vama približiti ovu zanimljivu instituciju i kinesku kulturu.

Promocija Kine kroz kulturu i poslovanje

Iako veze Hrvatske i Kine sežu daleko u povijest, Institut je u Lijepoj našoj korijene pustio tek prije šest mjeseci te je ovo prva akademska godina u kojoj aktivno djeluje. Riječ je o instituciji koju primarno financira kineska vlada, a ima ulogu promidžbe jezika i kulture.

– Naš projekt je nalik onome što rade British Councile i Goetheov institut u promociji engleskog i njemačkog jezika. No oni su više orijentirani na sam jezik dok mi naglasak stavljamo na promociju kineske kulture i poslovanja, objasnio je Krešimir Jurak ulogu i zadaću Konfucijevog instituta.

Dodao je još kako spomenute organizacije više ‘soliraju’ u svome djelovanju dok Institut funkcionira u suradnji s partnerima kao što su Sveučilište u Zagrebu i Šangajski institut za međunarodnu trgovinu.

Izdvojeni članak

Ministarstvo poručuje: Učite hindu i kineski

Od borilačkih sportova do poslovne edukacije

Područje u kojem Institut djeluje je prilično širok te u trogodišnjoj projekciji imaju planirano oko 70 različitih programa koji će obuhvatiti sve od tečajeva kaligrafije i borilačkih sportova preko raznih kurseva kineskog jezika do poslovne edukacije.

– Jezik na kojem se odvijaju predavanja ovise o tečaju. Ako govorimo o jezičnim programima on se odvija na engleskom i kineskom jer su predavači izvorni govornici i profesori kineskog, ali svi su materijali prevedeni na hrvatski. Tečajevi mogu trajati od nekoliko sati do osam godina, ovisno o tome što izaberete, a nakon završenih tečajeva dobivaju se certifikati, pojasnio je Jurak.

Svi su programi besplatni

Ono što će zasigurno privući pažnju je i činjenica da su svi programi Konfucijevog instituta besplatni za krajnjeg korisnika. – Zainteresirani samo trebaju posjetiti našu internetsku stranicu ili Facebook page te odabrati programe koji ih interesiraju. Sve ostale informacije će kasnije dobivati putem maila, zaključio je Krešimir Jurak te dodao za kraj kako u njihovim prostorijama u SC-u i na drugim lokacijama ima jako puno prostora te će se za sve zainteresirane naći mjesto.