Pretraga

Američki ostatci rasizma: Odvojene maturalne večere za bijelce i Afroamerikance

A- A+

Zamislite da imate maturalnu zabavu, no ne možete ju provesti s najboljim prijateljima iz razreda. Upravo to se već desetljećima događalo u američkoj Georgiji, gdje afroamerički učenici nisu mogli biti na istoj maturalnoj zabavi s bijelcima. Razlog su rasistička uvjerenja tamošnjih roditelja, atmosfera cijelog Wilcox okruga, koja je kako kažu učenici, prilično zatvorena i rasistički nastrojena.

U američkoj saveznoj državi Georgiji, maturanti jedne škole do prije nekoliko dana su smatrali sasvim normalnim imati dvije odvojene maturalne zabave. Jednu za Afroamerikance, a drugu za bijelce. Segregacija koja se poticala od strane određenih roditelja trajala je dok se vijest nije proširila društvenim mrežama i postala priča u gotovo svim medijima. Nakon toga su se svi dignuli na noge i cijela stvar je ispravljena, međutim s nekoliko desetljeća zakašnjenja.

Izdvojeni članak

Crtani filmovi puni rasističkih poruka

Rasistički roditelji organizirali večeri

Iako je prošlo već 60 godina od takve prakse i ukidanja bilo segregacije u obrazovanju, u Georgiji kao da su zaboravili na to. Tako je do prije nekoliko dana bilo sasvim normalno da afroamerički učenici i bijelci imaju odvojene maturalne večere.

Cijela organizacija maturalnih večera bila je prepuštena privatnim grupama ljudi, umjesto da lokalni okrug preuzme samu organizaciju na sebe. Te privatne grupe zapravo su činili roditelji koji su odlučili organizirati ‘bjelačku maturalnu zabavu’ za svoju djecu. Tamo nisu smjeli kročiti afroamerički školarci.

Nije bilo sponzora za integriranu zabavu

Ova rasistička tradicija svoje korijene vuče u jakim Ku Klux Klan organizacijama u prošlosti Georgije, a lokalni moćnici se brane time da su zabave organizirane privatno.

– Istina je da su bile uvijek dvije maturalne zabave. Ali ne zato što su morale biti, nego su se ljudi tako dogovorili. Nikad od strane lokalnih vlasti nije bilo pokušaja da spriječimo učenike da organiziraju zajedničku maturalnu večer, kazao je Wayne McGuinty član gradskog vijeća za Democracynow.org.

S ovim izjavama nisu se složili maturanti, Mareshia i Brandon. – Nije istina da učenici nisu htjeli zajedničku maturalnu, samo što je naša zajednica toliko zatvorena i rasistički nastrojena iako to nitko ne želi priznati, kazala je Mareshia. Dodaje kako se integirana zabava nije održala, jer nije postojalo sponzora takvog događaja, pa s njima nije bilo niti zajedničke večere.

No kad je javnost saznala za ovaj neobični način slavljenja mature, donacije za integriranu večeru pristazale su čak iz Južne Koreje i Australije.
Tako da će po prvi put ikada, Wilcox okrug imati svoju afroameričku maturalnu kraljicu i bijelca za maturalnog kralja.

Prvi ples će otplesati, onako kako bi to i trebalo biti, zajedno.