Pretraga

Crtani filmovi puni rasističkih poruka

A- A+

Dok su danas crtani filmovi prepuni nasilja, u prošlosti su pak bili prepuni rasizma. Dovoljno je pogledati neki od crtanih filmova s analitičkog gledišta i primjetit ćete neprimjerene scene. Neke od scena koje navodimo u nastavku su morale biti cenzurirane zbog očitih primjera rasizma, dok su neke ipak uspjele ostati na tržištu crtanih filmova.

Iako su crtani filmovi uglavnom ciljano napravljeni za djecu, to ne znači da u njima nema neprimjerenog sadržaja koji se provlači kroz radnju ili likove. Tako postoje crtani filmovi koji su nam možda kao klincima bili sasvim u redu, a zapravo imaju niz rasističkih karakteristika.

Donosimo vam neke od najpopularnijih likova koji su zbog svojih izjava, karakteristika ili načina ponašanja nesumnjivo obilježeni kao rasistički.

Sebastijan iz Male Sirene

Ovaj film iz 1989. govori o sireni Ariel, a rak Sebastijan ju pokušava uvjeriti kako je život pod morem daleko bolji, jer to znači da ne mora potražiti posao.

Veseli rak jamajkanskog naglaska pjevajući veselu pjesmu priča o tome kako ljudi rade cijeli dan, međutim u tim trenutcima pojavljuju se ribe crne boje, a pjesma govori o robovima koji rade cijelo vrijeme.

Up on the shore they work all day

Out in the sun they slave away

While we devotin’

Full time to floatin’

Under the sea!

Indijanci iz Petra Pana

U popularnom Petru Panu postoji vesela pjesma koja objašnjava zašto su Indijanci tako ‘crveni’.

Naime pjesma govori o legendi da je njihova boja kože crvena zbog toga što je jedan Indijanac nekad davno poljubio djevojku na spoju i jako se zarumenio.

Zbog toga je i dan danas cijela rasa crvene boje kože.

Neobično i rasistički je to da se u pjesmi ‘moralo’ nekako objasniti na djeci razumljiv način, zašto Indijanci imaju crvenu boju kože.

Disney morao cenzurirati ove scene zbog rasizma

Davni crtani film koji je Disney pokušavao ‘sakriti pod tepih’ najiziričitije pokazuje primjer rasizma, tim više što se radi o filmu koji je izašao davne 1940. godine kad su afroamerikanci imali puno teži položaj u SAD – u nego danas.

Film ‘Fantasia’ govori o kenataurima, a čak i u tamošnjem magičnom i prekrasnom okolišu postoji scena u kojem afrički kentaur polira nokte mnogo ljepšem i sjajnijem, bijelom arijevskom kentauru.

Scene su kasnije bile cenzurirane, možete pogledati u prethodnom videu.