Pretraga

Asteroid nazvan po hrvatskom znanstveniku

A- A+

seismosoc.org

Izdvojeni članak

Tesla – čovjek koji je osvijetlio svijet

Andrija Mohorovičić hrvatski je znanstvenik, rođen prije točno 156 godina u Voloskom kod Opatije. Bio je svjetski poznat u područjima meteorologije i seizmologije. Njegovo ime nose gimnazija u Rijeci te osnovna škola u Matuljima. Predavao je u četiri hrvatske srednje škole te na tadašnjem Mudroslovnom fakultetu u Zagrebu. Po njegovu imenu 1996. godine nazvan je asteroid broja 8422.

Znanstvenik svjetskog glasa, Andrija Mohorovičić, rođen je na današnji dan prije 156 godina na Kvarneru. Bio je ugledni profesor i znanstvenik u području meteorologije, a u području seizmologije stekao je svjetski ugled. Mohorovičiću u čast 1996. godine asteroid broja 8422 nazvan je njegovim imenom. Smatra se jednim od utemeljitelja moderne seizmologije.

Počeci Mohorovičićevog znanstvenog rada vezani su uz Nautičku školu u Bakru. Tu prvi put dolazi u dodir s meteorologijom, kojom će se dugo nakon toga baviti, a koju je predavao u spomenutoj školi.

Bio je upravitelj Meteorološkog opservatorija u Zagrebu od 1892. godine, te je kadrovski i instrumentalno ovu instituciju podignuo na europsku razinu. Prijelazom u novo stoljeće više se posvetio geofizičkim područjima seizmologiji, geomgnetizmu i sili teže. Analizom potresa u Pokupskom iz 8. listopada 1909. godine unaprijedio je spoznaje o mehanizmu rasprostiranja valova bližih potresa kroz Zemlju.

Tim proučavanjem prvi je u svijetu na osnovi valova potresa utvrdio plohu diskontinuiteta brzina i to onu koja odjeljuje koru od plašta Zemlje i koja je njemu u čast nazvana Mohorovičićevim diskontinuitetom.

Ugledni švedski seizmolog Markus Bath uvrstio je Andriju Mohorovičića među 13 najznačajnijih istraživača u području seizmologije u prvoj polovici 20. stoljeća.