Pretraga

Tesla – čovjek koji je osvijetlio svijet

A- A+

Nikola Tesla, jedan od najvećih izumitelja svih vremena i čovjek koji je osvijetlio svijet, umro je bez prebijene pare prije točno 70 godina. Ovaj Ličanin srpskog podrijetla za života je imao strašan peh, a to je da se rodio stotinu godina prerano. Suvremenici su ga smatrali luđakom i ekscentrikom, ali činjenica da i dan danas znanost ne može odgonetnuti sve tajne njegovih bilježnica potvrđuje da je ipak bio samo neshvaćeni genij.

Kad su davne 1854. u selu Smiljan nedaleko od Gospića pravoslavni svećenik Milutin i njegova supruga Đuka dobili dječaka, nitko nije ni slutio da se rodio jedan od najvećih umova u povijesti čovječanstva. Dječak je s vremenom izrastao u gotovo dva metra visokog i iznimno naočitog mladića briljantnog uma kojeg će svijet pamtiti pod imenom Nikola Tesla.


Izdvojeni članak

Albert kontra Boga: Prodaje se Einsteinovo pismo o Bogu

Zamalo svećenik

Za razliku od jednog drugog genija, Alberta Einsteina, mladi Tesla nije imao problema sa školom. Lakoćom je rješavao sve obveze, a u slobodno vrijeme se bavio pticama te je rado kartao za novac s prijateljima. Već tad se moglo naslutiti da će imati problema s financijama tijekom cijelog života, ali ne zato što bi gubio kockajući već zato što bi zarađeni novac podijelio.

Roditelji, a pogotovo otac Milutin i sam pravoslavni svećenik, pokušali su Nikolu usmjeriti prema vjeri i vjerskim namještenjima no on je to odbio i na svoju ruku otišao studirati elektrotehniku što će se kasnije pokazati sjajnim potezom. Povlačio se Tesla tih sezona diljem srednje Europe i nadograđivao svoj dar koji je uskoro postao prepoznat i u izumiteljskim krugovima.

Izdvojeni članak

Dokazano: Einstein je bio genijalac zbog urođene deformacije mozga

‘Poznajem dva velika čovjeka – Vas i mladića koji stoji pred Vama’

Sredinom 80-ih godina 19. stoljeća počinje Teslin profesionalni uzlet. Nakon kraćeg zadržavanja u Budimpešti i Parizu, u New York je došao s četiri centa u džepu, par svojih pjesama i izračunom za leteći stroj te preporukom jednog od Edisonovih pariških suradnika koja je glasila ‘Gospodine Edison, poznajem dva velika čovjeka. Jedan ste vi, a drugi je mladić koji stoji pred Vama’.

Nakon takve preporuke Edison nije imao drugog izbora nego zaposliti naočitog i inteligentnog Ličanina, a sve ostalo je povijest. Kao što to obično biva u svijetu znanosti, ali i drugdje, dvije jake ličnosti ne mogu raditi zajedno. Kapitalistički osviješteni Edison teško je trpio sanjivost i neobjašnjivu briljantnost pomalo paranoidnog Tesle te su se nakon par godina razišli.

Ipak njihov sukob i netrpeljivost s vremenom su postajali sve žešći te je Nikola Tesla iako tada jako siromašan bez razmišljanja odbio Nobelovu nagradu koja im je zajednički dodjeljena 1912. godine tvrdeći kako Edison ‘nije pravi izumitelj’.

Izdvojeni članak

IQ viši od Einsteinovog nije dovoljan za posao asistenta na Ekonomiji

Ispred vremena koje dolazi

Iako prilično nespretan u baratanju novcem na prijelazu u 20. stoljeće Tesla je nekako nalazio sredstva za financiranje svojih istraživanja. U tom razdoblju je osmislio višefazni sustav pokretanja dinama i motora te na taj način nadvisio Edisonov konkurentski sistem što mu egoistični Amerikanac nije nikada oprostio. Također je patentirao i elektro-magnetski motor na izmjeničnu struju i još čitav niz drugih izuma iz područja elektrotehnike.

Ipak njegov najveći izum je otkrivanje stacionarnih valova. Na taj je način dokazao da Zemlja može služiti kao vodič. Paralelno s radom na tim patentima Tesli je povjerena izgradnja hidrocentrale na Nijagarinim slapovima, na kojima i dan danas turisti mogu vidjeti spomenik geniju iz Smiljana.

Nikola Tesla je postavio i temelje radara, korištenja solarne energije te radio komunikacije s drugim planetima. Upravo njegova opsesija komuniciranja s drugim planetima uz urođenu nebrigu za novac dovela ga je da u 87. godini umre sam i bez prebijene pare. Svoje je posljednje dane provodio hraneći golubove na ulicama New Yorka.

Godišnjica smrti drugog hrvatskog nobelovca

Na današnji datum osim Nikole Tesle preminuo je još jedan veliki hrvatski znanstvenik. Vladimir Prelog, hrvatski kemičar i nobelovac, umro je 7. siječnja 1998. godine ostavivši iza sebe golemo znanstveno naslijeđe koje je pridonijelo afirmaciji Hrvatske u svijetu. Dobitnik je Nobelove nagrade za kemiju 1975. godine za istraživanje organskih prirodnih spojeva i stereokemije.

Jedan od deset najvećih

Teslino je naslijeđe golemo, a dio njegovih skica još uvijek zadaje muku znanstvenicima diljem svijeta. Njegovu veličinu prepoznali su i autori Enciklopedije Britannice koji su ga uvrstili među deset najvažnijih ljudi u svjetskoj povijesti.

Na stotu obljetnicu njegova rođenja Međunarodna elektrokomisija je jedinicu za magnetsku indukciju nazvala Tesla (T).