Pretraga

Nevjerojatno postignuće: NASA uspješno promijenila putanju asteroida

A- A+

NASA je krajem rujna po prvi puta u povijesti zabila letjelicu u asteroid u pokušaju da promijeni njegovu putanju. Nakon dva tjedna iščekivanja, objavili su da je njihova misija prošla – uspješno.

Asteroid Dimorphos. Foto: NASA

NASA je krajem rujna izvela test Double Asteroid Redirection Test (DART). Podsjetimo, poslali su svemirsku letjelicu da udari u površinu asteroida, ne bi li mu tako promijenili putanju. Sada, dva tjedna od toga, objavili su da je njihova misija uspješno prošla.

Naime, letjelica je ubrzala orbitu asteroida Dimorphos za oko 32 minute. To je, kako navode iz NASA-e, velika prekretnica za područje planetarne obrane. Drugim riječima, ako u budućnosti prema Zemlji bude putovao opasni asteroid, NASA će ga moći baciti iz putanje.

Izdvojeni članak

[VIDEO] NASA zabila letjelicu u asteroid i ispisala povijest: ‘Ulazimo u novu eru čovječanstva’

– Svi mi imamo odgovornost zaštititi naš rodni planet. Na kraju krajeva, to je jedini koji imamo. Ova misija pokazuje da NASA pokušava biti spremna za sve što nam svemir baci. Dokazali smo da smo ozbiljni kao branitelji planeta, rekao je NASA-in direktor, Bill Nelson.

Potrebno je napomenuti kako bi DART misija bila uspješna čak i kada bi se orbita asteroida ubrzala za oko 73 sekundi. Dakle, riječ je o zaista nevjerojatnom postignuću, jer je NASA prešla prag za preko 25 puta. Razlog tome je, kako kažu, elastičnost sudara, koja će se u budućnosti dodatno istražiti.

– Ovaj rezultat jedan je važan korak prema razumijevanju punog učinka DART-ovog utjecaja na asteroid. Kako svaki dan budu pristizali novi podaci, astronomi će moći bolje procijeniti može li se, i kako, misija poput DART-a koristiti u budućnosti za pomoć u zaštiti Zemlje od sudara s asteroidom, zaključuje direktorica NASA-inog odjela za planetarne znanosti, Lori Glaze.