Pretraga

Umirovljenik oporukom zagrebačkoj školi ostavio pola stana: ‘Jako sam zahvalna i ganuta’

U I. gimnaziji u Zagrebu, prvenstveno zahvaljujući Zagrepčanki Ivanki Canki koja je nakon smrti oporukom školi ostavila novac, već nekoliko godina djeluje ‘Zaklada Ankica’. Toj je zakladi prije par godina 250.000 kuna donirao umirovljeni novinar i urednik Vjekoslav Šubić. Gospodin Šubić je, na žalost preminuo 2022. u 86. godini života, a škole se sjetio i u oporuci – I. gimnaziji ostavio je polovinu stana. Zahvaljujući tim sredstvima, škola će dodijeliti stipendije maturantima u potrebi.

Vjekoslav Šubić

Vjekoslav Šubić | foto: I. gimnazija Zagreb, Facebook stranica škole

Zagrebačka I. gimnazija već godinama kroz stipendije pomaže olakšati školovanje svojim učenicima slabijeg imovinskog stanja ili onima zbog roditelja. I to zahvaljujući Zakladi I. gimnazije Ankica, koja ondje postoji već nekoliko godina.

Umirovljenik zagrebačkoj gimnaziji ostavio pola stana

Priča o toj zakladi seže još u 2020. godinu, kada je gospođa Ivanka Canki, umirovljena nastavnica, Prvoj oporukom ostavila svoju ušteđevinu. U toj školi nije radila, ali je živjela u blizini i često bi o školi razgovarala s ravnateljicom.

Kada je umirovljeni novinar i urednik Vjekoslav Šubić pročitao članak o tome, novoosnovanoj Zakladi Ankica i sam je odlučio pomoći. Za života joj je donirao 250.000 kuna. Gospodin Šubić je, na žalost preminuo 2022., nije imao bližih rođaka, a škole se sjetio i u oporuci.

– Pola svog stana ostavio je Zakladi Akica, a pola katoličkoj humanitarnoj udruzi Kap dobrote. Možemo reći da je želio pomoći i mladima i starima, suosjećao je s potrebama sviju. Nije bio naš učenik ili profesor, jednostavno je vidio dobar primjer u kojem je želio sudjelovati, kaže za srednja.hr ravnateljica I. gimnazije Dunja Marušić Brezetić.

Izdvojeni članak
Prva gimnazija u Zagrebu

Gospođa oporukom ostavila novac zagrebačkoj gimnaziji, sad u njeno ime dijele stipendiju

Sredstva za pomoć maturantima u potrebi

Stan će biti prodan, a sredstva će se, najavili su ranije iz škole, biti korištena kao potpora maturantima. Kako navodi ravnateljica, ovisno o raspoloživim sredstvima, Zaklada I. gimnazije Akica dodjeljuje potpore maturantima slabijeg imovinskog stanja ili bez roditeljske skrbi. Ove godine je iznos jedne potpore 3.600 eura, a druge 2.400 eura.

– Nakon prodaje stana sredstva će se značajno povećati pa u sljedećoj godini očekujem povećanje iznosa ili povećanje broja potpora. Ideja je da se maturantima pomogne pri prijelazu na fakultet koji je financijski zahtjevan. Želimo da učenici I. gimnazije kojima je to potrebno osim znanja i uspomena iz naše škole ponesu i malu financijsku podršku za lakši nastavak obrazovanja, kaže ravnateljica Marušić Brezetić.

Izdvojeni članak

Kakav potez: Udovica uglednog fizičara zagrebačkom faksu poklonila dvije skupe nekretnine

Ravnateljica: ‘Jako sam zahvalna i ganuta’

Njoj je, kao ravnateljici škole, ova podrška građana uistinu značajna.

– Jako sam zahvalna i ganuta ovim velikodušnim gestama gospođe Ivanke Canki i gospodina Vjekoslava Šubića. Postavili smo i pločice s njihovim imenima u hodnik škole jer mislim da su to primjeri koji trebaju biti istaknuti i ne izblijediti iz sjećanja. Drago mi je da smo, zahvaljujući njima, postali škola koja brine o svojim učenicima i nakon što oni to formalno prestanu biti, da ih barem dio puta pratimo i na fakultetu, kaže Marušić Brezetić.

Za kraj nam je otkrila da ove godine kreću i s još jedim načinom prikupljanja sredstava za Zakladu I. gimnazije Akica. Škola će, naime, organizirati alumni večer kroz tridesetu godinu mature, a na njoj će ponuditi bivšim maturantima da se dobrovoljnim prilozima uključe u rad Zaklade.

– Vjerujem da će biti uspjeha, poručuje ravnateljica.