Pretraga

Pripreme za maturu: Privatno ili u školi

A- A+

Državna matura je sve bliže, a pojedini maturanti se pitaju je li bolje odvojiti poveći iznos za privatne pripreme ili je dovoljno proći ponavljanje predmeta u vlastitim školama. Predstavili smo vam neke od najboljih privatnih priprema u Zagrebu, a sad pogledajte mišljenje brucoša i studenata prve godine fakulteta koji su to već prošli.

Mnoge srednje škole cijelu četvrtu godinu, uz redovan školski program, pripremaju svoje maturante za polaganje državne mature. Neki organiziraju dodatne sate ili profesori u sklopu svog predmeta pripremaju učenike na ono što im je potrebno za maturu. U razgovoru sa studentima prve i druge godine fakulteta saznali smo kako su se oni pripremali i kakvo im je mišljenje o pripremama koje nude srednje škole.

Izdvojeni članak

Gdje se najbolje pripremati za državnu maturuIzdvojeni članak

Pripreme za maturu: Sam svoj majstor

Mišljenje onih koji su položili državnu maturu

– Ma kakve privatne pripreme i uzaludno trošenje novca. Mi smo u školi imali pripreme, a ja sam se na taj način spremala  za obje razine matematike i bile su odlične. Ostale sam predmete spremala po prošlogodišnjim skriptama iz Trinoma i upisla sam što sam htjela, izjavila je studentica Ekonomije Kristina koja je pohađala Drugu ekonomsku školu.

Nikolina je išla u Trinom i jako je zadovoljna njima. Prema njenim riječima cijena je bila jako visoka, ali je to bio jedini način da položi višu razinu matematike. – U I. gimnaziji smo imali organizirane pripreme, ali nisu bile osobito kvalitetne. U Trinomu su mi točno rekli što se od nas traži te smo dobili informacije iz prve ruke, jer su neki ljudi koji su nas tamo pripremali radili na sastavljanju testova za maturu, dodala je Nikolina.

Izdvojeni članak

Pripreme za maturu: bacanje novca ili zajamčen uspjeh?

Iz razgovora s još nekoliko studenata došli smo do saznanja kako većini tadašnjih maturanata same pripreme u srednjim školama nisu bile dovoljne. Neki su odlazili na instrukcije, drugi učili po skriptama koje se dijele na privatnim pripremama, a treći ponavljali gradivo s kolegama iz razreda.

Srednje škole zadovoljne organiziranim pripremama

– Sa svim maturantima ponavljamo program od sva četiri razreda te je to zapravo priprema za državnu maturu, što rezultira odličnim uspjehom naših učenika prilikom upisa na željene fakultete, rekla nam je Veronika Javor, ravnateljica jedne od najrazvikanijih srednjih škola u Zagrebu, XV. gimnazije, popularno zvane MIOC.

Prema riječima ravnateljice Tehničke škole Ruđer Bošković, Đurđice Fuštar, oni svoje učenike pripremaju kroz fakultativnu nastavu. Ona obuhvaća matematiku, fiziku, kulturu komuniciranja, hrvatski i engleski jezik. Što se tiče predmeta iz strukovnog područja, primjerice računalstva i informatike, održavaju se posebne pripreme.

Sve osobe koje smo kontaktirali potvrdile su nam kako pripreme koje se organiziraju u školi nisu dovoljne same po sebi, unatoč činjenici što ravnatelji i profesori misle kako kvalitetno provode ponavljanje gradiva. Jedni ističu kako su privatne pripreme bolje i korisnije, a drugi tvrde kako je dovoljno učiti u grupama s ostalim maturantima.