Pretraga

Bandić želi uniforme u školama: Evo koliko bi to moglo koštati Zagrepčane

A- A+

Iako neslužbena, kampanja za izbor zagrebačkog gradonačelnika već je započela. Nakon što je Sandra Švaljek najavila uvođenje informatike u prve razrede osnovnih škola te podjelu mjesečnih vaučera za sportske aktivnosti svih školaraca, Milan Bandić u javnost je iznio svoju ideju uvođenja uniformi za sve zagrebačke osnovce. Odluku će donijeti same škole, a ravnatelji su podvojena mišljenja oko uvođenja uniforme – dio ih smatra da je to dobro rješenje problema diskriminacije na socijalnoj razini, dok dio smatra da se ovime ne bi puno toga riješilo. Baš kao i ‘besplatan’ adventski prijevoz i ovu bi Bandićevu ideju plaćali građani Zagreba, a procjene su da bi cijena uniformi mogla doseći vrtoglavih 37 milijuna kuna.

U privatnoj OŠ Ružičnjak djevojčice nose uniforme, Screenshot: YouTube

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić poželio je vratiti uniforme u sve zagrebačke osnovne škole, i to samo par dana nakon što je protukandidatkinja za gradonačelnicu Sandra Švaljek najavila uvođenje informatike u prve razrede osnovnih škola te podjelu mjesečnih vaučera za sportske aktivnosti svih školaraca.
Iz toga razloga Gradski ured za odgoj i obrazovanje među roditeljima je odlučio provesti anketu, a iz Grada ističu kako se radi samo o preporuci školama. Cilj je inicijative, tvrde, pomoći roditeljima da zaštite djecu od diskriminacije na temelju socijalnih razlika.

Izdvojeni članak

Švaljek najavila mjesečne bonove za učenike od 200 kuna kao i Informatiku za prvašiće

Novac bi se mogao utrošiti na obnovu škola

Ravnatelji su oko ove ideje podvojenog mišljenja, te smatraju kako bi se ovako problem diskriminacije riješio samo djelomično.

– Znate, škola je u elitnom kvartu, na Lašćini, i bilo je mnogo ponižavanja među učenicima jer nisu svačiji roditelji bogati. žao mi je što ova odluka nije donesena dok sam ja bila ravnateljica, žestoko bih se borila da se uvedu uniforme. Ali što znači samo uniforma, kada su marke tenisica ono po čemu se učenici najviše razlikuju i dijele kaže bivša ravnateljica OŠ Čučerje, Vesna Orešković za Jutarnji list.

Da se novac namijenjen za uniforme može utrošiti i u pametnije svrhe, smatra Milivoj Magerl, ravnatelj OŠ Ivana Meštrovića.

– U našoj školi to su WC-i i stolarija koja je stara više od 50 godina! To su prioriteti, ali dobro… Osobno nisam za uniforme, jer ima tu mnogo zamki. Primjerice, hoće li dvije ljetne i dvije zimske uniforme biti premalo jer se djeca brzo zaprljaju. Zatim, ako je hladno, kako će navući vestu ispod uniforme. Osim toga, djeca brzo rastu, što znači da bi se Grad morao svake godine financirati nove uniforme. Puno je to novca, kaže Magerl, prenosi Jutarnji list.

Roditelji se ovoj ideji, očekivano vesele, pogotovo zbog činjenice što bi ih financirao grad.

– Moja tri sina su u osnovnoj školi, a jedan u srednjoj. Apsolutno podržavam da se uniforme uvedu, a posebno zato što bi to Grad financirao. U našoj školi nema previše socijalnih razlika, pa nije to razlog, nego osjećaj zajedništva koji bi djeca imala. Prekrasno bi to izgledalo, kazala je za Jutarnji list Marina Škurla, predsjednica Vijeća roditelja OŠ Gračani.

Iako je roditelje osnovaca ova vijest možda obradovala, građane Zagreba koji djecu nemaju možda i neće jer će i oni te uniforme morati financirati. Konkretna proračunska sredstva koja bi se izdvajala u tu svrhu još nisu poznata, budući da neke škole možda odbiju prihvatiti Bandićevu ideju, ali neke procjene već postoje.

Izdvojeni članak

[FOTO] Karlovačka škola uvela uniforme za učenike, ali i profesore

Učenici su uniforme predlagali 2012., ali za ideju tada nije bilo sluha

Bivši predsjednik Vijeća učenika Grada Zagreba Pavao Škoko Gavranović kaže kako je i samo Vijeće 2012. predlagalo uvođenje uniformi, ali bezuspješno.

– Tada u gradu nije bilo nikakvog sluha za našu ideju, iako im se ona načelno sviđala. Mi smo radili procjene, nabava dvije uniforme, plus dvije veste za svako dijete u zemlji stajala bi oko 150 milijuna kuna. Znači škole u Zagrebu bi se pokrile s četvrtinom tog iznosa, kazao je za Jutarnji list Škoko Gavranović.

Jednostavnom računicom, ako sve škole prihvate Bandićevu ideju, Zagrepčane, bili oni roditelji ili ne, uvođenje uniformi koštat će otprilike 37 milijuna kuna.

Osnovci u nekim Hrvatskim školama već imaju uniforme, a primjer je OŠ Jurja Dalmatinca iz Šibenika, koja ih je uvela još 2015. Uniformom su se barem djelomično nastojale ukloniti socijalne razlike među djecom, a zadovoljna su novim načinom odijevanja bila i djeca. Ipak u ovoj su školi majice financirali sami roditelji – dvije majice platili su 90 kuna, a radi se o stopostotnom hrvatskom proizvodu.

U nekoliko smo navrata u posljednjih par godina na našem portalu proveli anketu o tome što naši čitatelji, uglavnom školarci, misle o uvođenju uniforme. Jedna od posljednjih bila je ona 2015. kada ste imali dosta podvojeno mišljenje: 49,41 posto ispitanika podržalo je inicijativu dok je njih 46,56 posto protiv uvođenja uniformi. Nešto više od 4 posto ispitanika ne zna trebaju li se uvoditi uniforme u osnovne i srednje škole.

– Od svih problema našeg obrazovnog sustava, uniforme su tek formalnost. Nisam ni za ni protiv, ali godinama gledam znatno veće manjkavosti sustava i uniforme su mi daleko na listi prioriteta. Jasno je da one neće promijeniti situaciju, kazala nam je tada učiteljica razredne nastave, Dubravka Ćubrić.