Pretraga

BBC ugrozio život studenata kako bi snimio tajni film o Sjevernoj Koreji

A- A+

BBC je iskoristio putovanje studenata jednog uglednog londonskog fakulteta u Sjevernu Koreju kako bi snimio tajni dokumentarac o toj zatvorenoj zemlji. Na taj način su ugrozili njihovu sigurnost i izazvali oštre kritike od strane spomenute visokoobrazovne institucije. S London School of Economicsa (LSE) tvrde da su se novinari ukrcali na let za Pyongyang glumeći turiste, a studentima je prije bilo rećeno da će im se priključiti novinare, ali ne i da će snimati tajni dokumentarac.

BBC

Ugledni londonski fakultet uputio je oštre kritike BBC-u nakon što je utvrđeno da su za vrijeme putovanja njihovih studenata u Sjevernu Koreju, tri novinara putovala s njima kako bi snimili tajni dokumentarac. Time su ugrozili sigurnost studenata mišljenje je čelnika London School of Economicsa (LSE), prenosi Daily Mail.

Iako je prije polaska bilo poznato da će u avionu prema Pyongyangu biti i novinari, nije se znala svrha njihovog putovanja, koja je bila snimanje dokumentarca za BBC-ovu emisiju Panorama, o aktualnim zbivanjima u toj komunističkoj zemlji.

Izdvojeni članak

Studenti uhićenih profesora bez predavanja, suradnici štite osumnjičene

Poznati reporter John Sweeney predstavio se kao postdiplomant iz povijesti na LSE-u kako bi dobio dozvolu za ulazak u Sjevernu Koreju, iako nema ništa s ovom ustanovom od 1980. godine, kada je diplomirao na njoj. Studenti su o pravim namjerama BBC-ova tima saznali kasnije, dok je jedna studentica o tome informirana tek za vrijeme leta iz Pekinga u Pyongyang, budući da je prvo stajalište na putovanju bila Kina, izjavio je za Sky News glavni tajnik studentskog zbora na LSE-u Alex Peters – Day. Prema navodima studenata, Sweeney ih je obavijestio o pravim namjerama u opuštenoj atmosferi uz koju čašicu viška u Pekingu.

– Osoblje BBC-a priznalo je da je skupina studenata namjerno obmanuta u vezi sa sudjelovanjem BBC-a u toj posjeti, navedeno je u priopćenju LSE-a poslanom medijima. ‘LSE smatra kako studenti nisu bili dovoljno informirani da bi dali svoj
pristanak, što ih je izložilo ozbiljnoj opasnosti u slučaju da je
prevara otkrivena prije nego što su napustili Sjevernu Koreju’, također stoji u priopćenju.

Dekan LSE-a Craig Calhoun tražio je od BBC-a da ne prikaže dokumentarni film, no glavni direktor ovog javnog emitera je odbio taj zahtjev.