Pretraga

Greta dospjela na listu sto najutjecajnijih žena svijeta: Pogledajte tko je još s njom na listi

A- A+

Greta Thunberg obilježila je ovu godinu. Potvrdio je to i BBC koji je ekološku aktivistkinju uvrstio na listu sto najutjecajnijih žena godine. Na toj se listi, između ostalih, nalaze i pionirka umjetne inteligencije Fei-Fei Li te aktivistkinja Francia Marguez i izvrsna forenzičarka Soo Jung Lee.

Greta Thunberg | Foto: Twitter Greta Thunberg

Izdvojeni članak

Jedni je osuđuju, drugi podržavaju: Znate li kakav zapravo sindrom ima Greta Thunberg?

Tražili smo žene koje su utjecale na važne priče u proteklih 12 mjeseci, kao i one koje su nadahnjivale druge, postigle nešto značajno.

Tim je riječima BBC objasnio izbor sto najutjecajnijih žena 2019. godine.

Izbor svake godine ima i neku temu. Ove je godine to bila ženska budućnost.

Među sto najutjecajnijih žena našla se i Greta Thunberg.

U kolovozu 2018. godine 15-godišnja Greta Thunberg markirala je iz škole kako bi prosvjedovala ispred švedskog Parlamenta. Ono što je započelo kao štrajk za jednu osobu proširilo se na svjetski prosvjed zbog klimatskih promjena. Njene akcije mobilizirale su aktiviste širom svijeta te sada milijuni mladih sudjeluju u prosvjedima za okoliš, stoji u obrazloženju Gretina izbora.

Izdvojeni članak

Greta Thunberg nije osvojila Nobelovu nagradu za mir: Dobio ju je etiopski premijer

Pohvalili su i njezino putovanje brodom iz Europe do SAD-a, ali i činjenicu da je otvoreno govorila o Aspergerovom sindromu.

A Greta se izborom našla u zaista prestižnom društvu. Iako je Nobelovu nagradu dobio etiopijski premijer, Greti je ovo također značajno priznanje za rad.

Izdvojili smo još neke od žena s liste.

Fei-Fei Li, nekadašnja potpredsjednica Uprave Googlea, dala je otkaz u kompaniji te krenula razvijati etičku umjetnu inteligenciju. Ova, kako je zovu, pionirka umjetne inteligencije, osnovala je i AI4ALL, organizaciju koja čim više žena nastoji uključiti u razvitak tog područja.

Preotele svoju zemlju ilegalnim rudarima

Voditeljica afro-kolumbijske zajednice Francia Márquez pokrenula je desetodnevni, 350 milja dugačak ženski marš do glavnog grada. Krenuli su uzeti zemlju svojih predaka koju su im preoteli ilegalni rudari zlata.

Nakon 22 dana prosvjeda na ulicama, kolumbijska vlada odlučila je zaustaviti ilegalnu eksploataciju u planinskom dijelu La Toma, a Márquez je počela dobivati prijetnje smrću.

Borila se protiv uhođenja

Na BBC-jevoj listi našla se i profesorica forenzičke psihologije Soo Jung Lee. Nakon što je proučavala brojne slučajeve teških ubojstava u Južnoj Koreji, doznala je da ubojstvima često prethodi uhođenje. Zato se založila za donošenje zakona protiv uhođenja.

Cjelokupnu listu najutjecajnijih žena pogledajte na BBC-jevim stranicama.