Pretraga

Bijesna bitka za Zakon o znanosti: ‘Bez reformskog entuzijazma Sveučilišta u Zagrebu svaka reforma će biti osuđena na propast’

A- A+

Novi Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, koji priprema Ministarstvo znanosti i obrazovanja, već je neko vrijeme u pripremi i o njemu se raspravlja u akademskim krugovima. Bez obzira na inačicu MZO-a, Sveučilište u Zagrebu izradilo je vlastiti prijedlog novoga Zakona i nakon potvrde Senata, on je upućen premijeru Andreju Plenkoviću. Animozitet na relaciji Ministarstvo-Sveučilište nije nikakva tajna, no u sveučilišnim se glasilima ovoga mjeseca može pročitati upozorenje kako će ‘bez reformskog entuzijazma Sveučilišta u Zagrebu svaka reforma biti osuđena na propast’.

Rektor Damir Boras | Foto: Screenshot Youtube

U Planu zakonodavnih aktivnosti Vlade Republike Hrvatske za 2019. godinu za 2. tromjesečje ove godine predviđena je zakonodavna procedura za novi Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. Drugo tromjesečje je iza nas, a novoga Zakona u zakonodavnoj proceduri i dalje nema. Ministarstvo znanosti i obrazovanja taj Zakon priprema i o njemu se već neko vrijeme raspravlja unutar akademske zajednice, no njegove inačice nisu dostupne široj javnosti. Hoće li novi Zakon, onako kako ga kroji Ministarstvo obrazovanja, biti donešen do kraja ove godine, ostaje otvoreno pitanje.

Najviši autoritet

Izdvojeni članak

Poslodavci negoduju zbog novog zakona o znanosti: Pozivaju ministricu na hrabrije iskorake

S druge strane, očigledno nezadovoljni prijedlogom zakonske inačice Ministarstva, sa Sveučilišta u Zagrebu još su u veljači ove godine izradili i predstavili vlastiti Prijedlog Zakona o znanstvenoj djelatnosti.

– Na pretpostavci da u znanstvenom i obrazovnom smislu nema autoriteta iznad akademske zajednice, Sveučilište u Zagrebu preuzelo je svoj dio odgovornosti za prvi sistemski korak reforme hrvatskog znanstvenog i visokoobrazovnog sustava – njegovo cjelovito zakonsko normiranje, objašnjeno je u veljači sa Sveučilišta.

Nakon rasprave po sastavnicama Sveučilišta, prijedlog Zakona u svibnju je na sjednici Senata prihvaćen. Potom je, kao paralelni prijedlog onome Ministarstva, upućen Posebnom stručnom povjerenstvu za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije kojem je na čelu sam premijer Andrej Plenković.

Boras: Aktivnost Senata i naše uprave na afirmaciji zakona tek ozbiljno počinje

Izdvojeni članak

Kraj vladavine sveučilišnih faraona? Rektori komentiraju izmjene zakona koje će redefinirati njihov izbor

Rektor Damir Boras u svibnju je, povodom senatskog prihvaćanja sveučilišne inačice novoga Zakona, sveučilišnom pamfletu Universitas kazao kako ne sumnja da će Posebno stručno povjerenstvo na čelu s Plenkovićem ‘znati primjereno valorizirati ovako temeljito priređene, argumentirano obrazložene i demokratski usuglašene stavove naše neusporedivo najveće visokoškolske institucije’.

– Što se samog Senata i naše sveučilišne uprave tiče, usvajanjem ovog Nacrta zakona naša aktivnost na njegovoj afirmaciji u javnosti i državnim institucijama ne završava, naprotiv, ozbiljno tek počinje, rekao je Boras.

 

 

A da aktivnost Sveučilišta po ovome pitanju ‘ozbiljno tek počinje’, daju naslutiti najnovija izdanja sveučilišnih pamfleta Universitas i Hrvatska sveučilišta. Drugim riječima, iz njih se jasno može iščitati kako Sveučilište u Zagrebu otvoreno suprotstavlja svoj zakonski prijedlog onome na kojemu se radi u Ministarstvu obrazovanja pod palicom ministrice Blaženke Divjak i državnog tajnika Tome Antičića.

‘Ministrica već godinama ne radi doslovno ništa osim opstrukcija’

Izdvojeni članak

Sveučilište u Zagrebu smijenilo glavnog urednika Universitasa jer je htio objaviti demanti Filozofskog fakulteta

Tako u prošlomjesečnom uvodniku glasila ‘Hrvatska sveučilišta’, glavni urednik Duško Čižmić Marović gordo upozorava kako će ‘veličina i kvaliteta naše akademske elite odučivati o opstanku hrvatstva samog’ te kako u sferi znanosti i visokog obrazovanja ‘ministrica već godinama ne radi doslovno ništa osim opstrukcija i ogluhe na inicijative akademske zajednice’.

– No to je još i dobro, kad se sjetimo da bi za smjer reformi što ih sam najavljuje državni tajnik trebao dobiti nečasni otpust iz svake politike, nezadovoljno se osvrće Čižmić Marović na državnog tajnika Antičića. Istovremeno, kao glavni urednik sveučilišnog glasila, najavljuje kako će ‘akademski mediji administrativnu ogluhu razbijati svim dijaloškim sredstvima’.

‘Svima je jasno da će bez reformskog entuzijazma Sveučilišta u Zagrebu svaka reforma biti osuđena na propast’

Izdvojeni članak

[ANALIZA] Sve istinito i bitno lijepo piše u Universitasu, samo je pitanje za koga je istinito i bitno

Potom piše kako će se u toj misiji oslanjati kako na medije kojima raspolažu, tako i na ‘elitni suradnički krug’ koji im je, tvrdi, po ovome pitanju lako okupiti. Najveći oslonac u ovoj ‘misiji akademskih medija’, Čižmić Marović vidi u ‘probuđenoj samosvijeti Sveučilišta u Zagrebu’ za koje ističe da se pokazalo spremnim preuzeti inicijativu i odgovornost za izradu vlastitog prijedloga Zakona o znanosti.

 

– Nema nikakve sumnje da se senatskim usvajanjem Prijedloga aktivnost na njegovoj afirmaciji u javnosti i državnim institucijama ne završava, nego da, naprotiv, ozbiljno tek počinje. Uostalom, manje-više svima je jasno da će bez reformskog entuzijazma Sveučilišta u Zagrebu svaka reforma biti osuđena na propast, proročki zaključuje Marović, upućujući prilično jasnu poruku dužnosnicima Ministarstva obrazovanja, ujedno Plenkovićevim koalicijskim partnerima, o tome da ih čeka bijesna bitka oko novoga Zakona. U njoj, također je jasno, rektor Boras računa upravo na potporu premijera Plenkovića.