Pretraga

Brak postao trivijalan: Maloljetnici ne mogu piti alkohol, ali se mogu vjenčati

A- A+

S obzirom da je u posljednje tri godine preko pet tisuća maloljetnica u Hrvatskoj postalo mamama, porastao je i broj brakova u kojima su jedan ili oba člana mlađa od 18 godina. Dok je u manjim sredinama praksa da se djevojke i mladiće prisiljava na sklapanje brakova jer u protivnom sramote obitelj, u većim gradovima sve je uobičajnije odgajanje djece bez da se maloljetni roditelji vjenčaju. Nedavno je preko šest tisuća volontera skupilo oko 700 000 potpisa da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca, a mi smo odlučili saznati što mladi misle o maloljetničkim brakovima.

www.returnofkings.com

Hrvatska javnost podijelila se oko toga treba li se dozvoliti gej parovima sklapanje braka, a štandovi vjerske organizacije ‘U ime obitelji’ su preplavili cijelu državu. Čak šesti tisuća volontera skupilo je oko 700 000 potpisa od građana koji su za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca. Međutim, sve je veći problem i broj maloljetničkih trudnoća, a samim tim i maloljetnika koji nespremno stupaju u brak.

Izdvojeni članak

Hrvatska na vrhu Europe: Preko 5 000 maloljetničkih trudnoća u tri godine

Nekad su maloljetnici spremniji za brak

Prema podacima Hrvaskog zavoda za javno zdravstvo u posljednje tri godine u Hrvatskoj je zatrudnjelo 5 237 tinejdžerki u dobi od 14 do 19 godina, a čak 25 djevojčica je bilo mlađe od 13 godina. Kao posljedica navedenoga javlja se i veći broj brakova koje sklapaju maloljetnici. U toj dobi ne mogu glasovati na izborima, piti alkoholna pića ili bez nadzora šetati ulicama iza ponoći, no mogu stupiti u bračnu zajednicu.

– Općenito mislim da godine ne bi trebale igrati ulogu. Ima nekih maloljetnika koji su spremniji za brak više od nekih punoljetnih ljudi, smatra student ekonomije u Zagrebu Gordan Perić. Također misli da za zabranu sklapanja braka treba uzeti u obzir više kriterija, a ne samo dob.

Sličnog mišljenja je i student kroatistike Frane, koji tvrdi da se ne bi trebalo dozvoljavati bračno vezanje samo za punoljetne, no kako bi možda trebalo postaviti neki limit, primjerice 16 godina.

Izdvojeni članak

Seks i mladi: Više od pola mladih vjernika se seksa prije braka

Brak je postao trivijalan

Dok je u Hrvatskoj zabrinjavajući rast maloljetničkih brakova, u islamskim zemljama poput Irana to je uobičajena pojava. Međutim, mnogi stručnjaci sve veći broj razvoda povezuju upravo sa stupanjem u bračni odnos u dobi kada mladi za to još nisu spremni. No u manjim sredinama je sasvim uobičajena praksa da se maloljetnice zbog trudnoće udaju, jer su u protivnom na lošem glasu.

– Nemam ništa protiv maloljetnih brakova, to je jedini način da cure sa 16 godina i trbuhom ispred sebe u periodu od par mjeseci iz fufe postane majka, žena, kraljica, dobije puno lajkova na fejsu na slikama s velikog pira i doda ostale maloljetnice koje su krenule tim putem. Kasnije nastave karijeru citiranja Biblije po statusima na fejsu. Brak je danas ionako postao trivijalan, ističe 23-godišnja Božena Samardžić iz Otoka.