Pretraga

Čak 56 posto mladih doživi seksualno nasilje u školi: Vlada je upravo donijela plan za borbu protiv toga

Što manje seksualnog nasilja nad djecom, educirani nastavnici, dostupna zdravstvena skrb i učinkovit sustav sankcioniranja počinitelja seksualnih prijestupa nad djecom i mladima. Dijelovi su to Vladinog plana za suzbijanje seksualnog nasilja i uznemiravanja koji se odnose na učenike i obrazovni sistem. Već su izradili i Akcijski plan, kojim do 2024. godine, u postizanje spomenutih, i drugih, ciljeva planiraju uložiti oko 1.165.000 eura.

učenica/studentica

Foto: Unsplash

Seksualno uznemiravanje puno je prisutnije u obrazovnom sustavu nego što možda mislite. Čak 56 posto mladih seksualno uznemiravanje doživljava već u osnovnoj škola, od čega 76 posto djevojčica i 18 posto dječaka. Podaci za srednju školu govore o 49 posto djevojaka i 15 posto mladića koji su bili meta seksualnog uznemiravanja.

Upravo zbog tih podataka, ali i sve većeg broja mučnih svjedočanstava o seksualnom nasilju u svakoj dobi i društvenoj pori, te pritisaka udruga i šire javnosti, Vlada je odlučila donijeti Nacionalni plan za suzbijanje seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja do 2027. godine. Izvukli smo ono što se odnosi na učenike i školu.

O seksualnom nasilju ne priča se često u školi…

Nacionalni plan u prvom redu nalaže razvoj i provođenje preventivnih programa. Sve treba početi u školi i nastaviti se na fakultetima. To su ustanove koje trebaju stvoriti, stoji u dokumentu, sigurno obrazovno i radno okruženje za učenike, studente, ali i nastavnike te nenastavno osoblje. Usto, ovaj plan predviđa i provođenje javnih kampanja o neprihvatljivosti seksualnog uznemiravanja i nasilja.

Što trenutno postoji u sustavu? O seksualnom nasilju i uznemiravanju priča se, ili bi se barem trebalo pričati, unutar međupredmetnih tema Zdravlje i Građanski odgoj čiji su kurikulumi doneseni 2019. godine. Osim toga, pojedine škole imaju i svoje vlastite programe prevencije i edukacije. No, tema seksualnog nasilja, kako ističe i Vlada u Nacionalnom planu, ne odabire se često jer je tabu.

Premda to Vlada ne priznaje eksplicitno, ako gledamo postojeće stanje, na nacionalnoj razini nemamo adekvatan, sveobuhvatni seksualni odgoj i obrazovanje, pogotovo u kontekstu preventivnog i edukacijskog djelovanja glede seksualnog uznemiravanja i nasilja koje se događa, kako pokazuju brojne studije, što smo i napomenuli na početku teksta, već u osnovnoj školi.

Izdvojeni članak
dijete

Pričali smo sa stručnjacima: Ako vidite zlostavljano dijete u školi, evo što trebate učiniti

Razvijat će poseban preventivni program za učenike osnovnih škola

Vlada tako u nastavku teksta Nacionalnog plana navodi neke općenite ciljeve. Ističu tako da je bitno konstantno nadograđivati programe prevencije u obrazovnom sustavu. Nije dovoljno samo teorijsko znanje. Ključno prevencije su, stoji u dokumentu, raznovrsni načini rada te usmjeravanje učenika na čimbenike rizika, rad na razvoju socijalnih vještina te oblikovanja stavova i vrijednosti.

– Paralelno uz rad s djecom i mladima, cjeloživotno učenje i kontinuiran profesionalni razvoj imperativ je u radu stručnjaka, a kvaliteta obrazovanja učitelja i nastavnika čini preduvjet za razvoj učeničkih kompetencija, postizanje uspjeha, njihov osobni razvoj kao i razvoj zdravih međuljudskih odnosa, stoji u Nacionalnom planu za suzbijanje seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja do 2027. godine.

Konkretno, referiraju se na prevencijsko-edukativni SNEP program koji je 2019. izradila udruga Ženska soba. Program je to namijenjen učenicima i učenicama srednjih škola. Upravo sada se radi na prilagodbi takvog programa, koji je kulturno specifičan i metodama blizak mladima, za učenike viših razreda osnovne škole. Zvat će se SNEP Kids.

Osvrću se i na online seksualno nasilje

Nacionalni plan referira se i na online oblike seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja. Posebno su, ističu, zabrinjavajući slučajevi u kojima dolazi do komunikacije između djece i nepoznatih osoba na internetu. To vrlo često otvara priliku za nasilje nad djecom i mladima.

Problem može predstavljati, ističu, i sexting, odnosno razmjena ili slanje provokativnih, seksualno eksplicitnih slika. Osim toga tu je i sextortion, ucjena u kojoj se seksualne informacije ili slike koriste za iznuđivanje, bilo seksualnih usluga ili novca od žrtve. Sve to može izazvati velike psihičke posljedice na žrtvu, neovisno o dobi, a samoubojstvo citiraju kao najteži oblik.

Izdvojeni članak
bullying zlostavljanje

Svi se zgražaju nad bizarnom presudom, ali ‘šlatanje’ djevojčica kreće u školi: ‘Takva ponašanja su česta’

U prevenciju će država uložiti 445.000 eura

Vlada je za kraći vremenski period, s konkretnim ciljevima i mjerama, donijela i Akcijski plan za suzbijanje seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja do 2024. godine. Prvi posebni cilj je prevencija seksualnog nasilja i uznemiravanja. Primarno, to se odnosi na škole i fakultete, koja trebaju stvoriti sigurno okruženje za zdrav razvoj učenika. Studenti bi trebali dobiti više programa i kolegija koji će se baviti ovim temama. Stručnjaci koji će raditi sa žrtvama seksualnog nasilja tako će dobiti više za to specifičnih znanja.

Država planira pokretati i razvijati javne kampanje o neprihvatljivosti seksualnog nasilja, pojačati edukativni medijski sadržaj, tiskati plakate s QR kodovima i informacijama gdje pronaći pomoć za žrtve zlostavljanja. Žele ih potaknuti da prijave slučajeve zlostavljanja i uznemiravanja. Pobrinut će se da i sportski savezi osiguraju akte i procedure za sankcioniranje seksualnog nasilja, ali i održe edukacije za sve svoje pripadnike.

U suradnji sa školama organizirat će se i edukacije o opasnostima na internetu te zaštiti privatnosti djece. Posebno će tu država educirati policijske službenike i kadrovski ih ojačati. Za učinkovitu borbu protiv seksualnog nasilja nad djecom potrebni su, ističu u Akcijskom planu, najmoderniji kapaciteti i istražni timovi koji imaju znanja. Za provedbu ovog cilja do 2024. godine iz državnog proračuna planira se, procjena je, potrošiti oko 445.000 eura.

Uspostavit će se i Dječja kuća

Vlada želi, što navode u drugom cilju Akcijskog plana, poboljšati skrb i dostupnog podrške za žrtve seksualnog nasilja. Žele tako posebno educirati stručnjake koji rade s djecom u školama, kako bi ovi lakše prepoznali i razumjeli viktimizaciju i zaštitu maloljetnih žrtava kada je u pitanju seksualno zlostavljanje i uznemiravanje. Planiraju, shodno tome, unaprijediti i zdravstvenu skrb, u vidu specijalističkih ambulanta prilagođenih za djecu žrtve seksualnog nasilja.

Vrlo konkretno, država želi uspostaviti Dječju kuću, po modelu Barnahusa, gdje će se djeca, bilo žrtve, bilo svjedoci, moći na sigurnom mjestu medicinski pregledati, intervjuirati, u forenzičke svrhe. To je jedan od modela sprječavanja sekundarne viktimizacije djece koja su žrtve seksualnog nasilja. Mijenjat će se zakoni, a posebno u segmentu da će za sva radna mjesta, gdje će imati kontakt s djecom, zaposlenici morati proći provjeru ranije kažnjavanosti.

Treći cilj odnosi se na niz mjera usmjerenim prema počiniteljima. Prema onome što navode u dokumentu, Vlada želi prevenirati, koliko je to moguće, slučajeve gdje će počinitelji ponovno pokušati seksualni prijestup. Za provedbu drugog cilja Vlada će potrošiti oko 600.000 eura, a na treći će izdvojiti oko 119.000 eura.

Nacionalni plan za suzbijanje seksualnog nasilja do 2027.  te Akcijski plan za suzbijanje seksualnog nasilja do 2024. pogledajte u dokumentima ispod. Ako vam se dokumenti ne prikazuju potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab