Pretraga

Zabranili prikazivanje Disney crtića zbog gej poljupca: Oko toga se mjesecima lome koplja

A- A+

Lightyear, novi Pixarov animirani film, neće se prikazivati u 14 bliskoistočnih i azijskih zemalja zbog LGBTIQ+ vidljivosti. Cenzorima je, naime, problematična scena poljupca između junakinje Alicie Hawthorne i njene partnerice. Ovo je, napomenimo, tek zadnji u nizu zapleta koji se tiče Disneya i njihove reprezentacije LGBTIQ+ osoba koji je posljednjih mjeseci na globalnoj aktivističkoj sceni vruća tema.

lightyear

Foto: Youtube screenshot; Pixar

Danas je odjeknula vijest kako se Pixarov animirani film Lightyear neće prikazivati u, ekskluzivno kaže izvor za Reuters, čak 14 bliskoistoičnih i azijskih zemalja, zbog toga što u jednoj sceni prikazuje lezbijski poljubac između junakinje Alicie Hawthorne i njene partnerice. Među tim zemljama nalaze se i Saudijska Arabija, Egipat, Indonezija, Malezija i Libanon. Ovo je tek posljednji u nizu zapleta vezano za LGBTIQ+ inkluziju i Walt Disney.

Kako je sve počelo?

Lightyear je spin-off i svojevrsni prolog poznatog animiranog filma Toy Story koji je Disney najavio još davnih dana. U radnji je priče uvijek bilo zamišljeno da se junakinja Alicia Hawthorne u jednom trenutku poljubi sa svojom partnericom. No, kada je film ušao u kreativni dio produkcije, ta je scena – izbrisana.

Dok su u Pixaru interno rasle tenzije među zaposlenicima, senatori iz Floride donijeli su tzv. ‘Don’t say gay’ zakon. U doslovnom prijevodu, ‘nemoj reći gej’, ovaj je zakon svojim donošenjem zabranio nastavnicima i odgajateljima da u svom radu spominju seksualnost, primarno ciljajući na gej, bi, panseksualne osobe, ali i netipične rodne identitete. Na taj su način, zapravo, cenzurirali bilo kakav spomen LGBTIQ+ identiteta i osoba te edukacije o tim temama u odgojno-obrazovnim ustanovama.

Zašto je to važno? Zato što se upravo Disney, jedan od najvećih poslodavaca u saveznoj državi Floridi oko toga – oglušio. Njihova tišina nije bila bezrazložna. Novinarima nije trebalo dugo da otkriju kako je Disney godinama financirao kampanje anti-LGBT političara. Konkretno, od 2015. do 2021. milijunskim su iznosima financirali Dennisa Baxleyja, glavnog agitatora ‘Don’t say gay’ zakona. Podsjetimo, Baxley je istospolne roditelje usporedio sa zlostavljačima, a još se prije sedam godina zakleo da nikad neće ‘afirmirati homoseksualnost’, o čemu je na svojim društvenim mrežama ekstenzivno objavljivao poznati LGBTIQ+ aktivist iz SAD-a Matt Bernstein.

Animirani film na udaru cenzora

Nakon što je cijeli skandal dospio u javnost, i nakon što su zaposlenici Pixara uputili pismo, prenosi The Guardian, u kojem problematiziraju manjak LGBTIQ+ vidljivosti u animiranim filmovima i sadržajima koje produciraju, Disney se, kako je pisao i Politico, zavjetovao da više neće financirati političare koji su agitirali za sporni zakon. Osim toga, obećali su da će na svojim platformama, uključujući Disney+ povećati reprezentativnost LGBTIQ+ osoba. To je, prisjetimo se, razljutilo nogometaša Dejana Lovrena pa je na svojim mrežama, u onome što je javnost okarakterizirala kao poprilično homofoban stav, objavio da ukida Disney+ pretplatu uz komentar da su ‘odvratni’.

U jeku pritiska koji je nastao, što u SAD-u, što globalno, i nakon pisma Pixarovih zaposlenika, u Lightyear je ipak vraćena scena poljupca između Alicie Hawthorne i njezine partnerice. Sada, kada je animirani film konačno izašao, našao se na udaru cenzora u arapskim zemljama. Disney je odbio izbaciti scenu ljubljenja pa je 14 bliskoistočnih i azijskih zemalja zabranilo prikazivanje Lightyeara.