Pretraga

Neviđena cenzura u Kini: Vlada zabranila Orwellovu knjigu i korištenje slova N

A- A+

U naletu neviđene cenzure kineska je vlada upravo zabranila distopijsku satiričnu novelu George Orwella ‘Životinjska farma’. Osim toga, koliko god zvučalo suludo, odlučili su zabraniti i korištenje slova N jer neki tumače da se može upotrijebiti kao znak neslaganja. Budući da je takva odluka došla nekoliko dana nakon što je Kineska Komunistička partija objavila da se odbacuju sva ograničenja predsjedničkih mandata, mnogi vjeruju da sadašnji kineski predsjednik Xi Jingping time želi osigurati doživotnu diktaturu.

Akutalni predsjednik Kine Xi Jingping | Foto: Youtube screenshot

The China Digital Times, portal iz Kalifornije koji prati zbivanja u Kini, izvijestio je o izrazima i frazama koji su odlukom kineske vlade zabranjeni za upotrebu. Među njima su se našli Orwellova novela ‘Životinjska farma’, fraza ‘Xi Zedong’. Fraza je zabranjena jer se radi o kovanici nastaloj od imena sadašnjeg predsjednika (Xi) i poznatog kineskog vladara Mao Zedonga, donosi The Independent.

Izdvojeni članak

U ovoj državi učenici ne žele doći na najvažniji ispit jer su im pokušali zabraniti varanje

Među terminima koji su zabranjeni za korištenje na Sino Weibu, kineskoj inačici Twittera, našle su se sintagme poput ‘ne slažem se’, ‘kult ličnosti’, ‘doživotno’, ‘besmrtnost’, ‘iseljavati’ i ‘besramno’.

Jedna od najbizarnijih zabrana u Kini uopće, koja je došla na tapet ovim potezom Vlade, odnosi se na zabranu korištenja slova N. Mnogi su se pitali zašto je bezazleno slovo N zabranjeno, no špekulira se da je mogući razlog to što se navedeno slovo može interpetirati ili koristiti kao znak neslaganja.

Kina ima jako striktnu politiku cenzure na itnternetu jer vlasti drže strane web stranice i društvene mreže kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Cenzuru koju vode na internetu podupire i ‘Great Firewall of China’ – termin koji se odnosi na udružene snage tehnoloških i zakonskih mjera koje strogo kontroliraju internet u zemlji. Tako je poznato da su Facebook, Twitter i Youtube već dugo zabranjeni u Kini, a u zadnje se vrijeme na cenzorskom udaru našao i Winnie Pooh, nakon što su medvjedića usporedili s predsjednikom Xijem Jingpingom.