Pretraga

Ruski učenici otkrivaju ‘izdajice’ u učiteljskim krugovima: Prijavljuju sve koji su protiv invazije

A- A+

Rat koji traje u Ukrajini pokazuje razmjere dosad neviđenog informacijskog sukoba, uz sve što se događa na terenu. Svakog tjedna, narativi koji izlaze iz Moskve uvelike se razlikuju od onog što se o ratu može pročitati u zapadnim medijima, a ruski stanovnici samo zbog dijeljenja vijesti suprotnih onima od službenih tijela mogu završiti iza rešetaka na duži period. Iznimka u prijavama ‘izdajica’ zbog antiratnih stavova nema, pa su tako postali česti slučajevi prijavljivanja učitelja od strane učenika.

ruski učenici otkrivaju izdajice

Foto: Pixabay

– Dokle god se Rusija ne počne ponašati na civiliziran način, ovo će trajati zauvijek, ljutite su riječi učiteljice Irine Gen njenim učenicima.

Nastup učiteljice sa zapada Rusije protiv invazije koju njena država provodi nije stao na tome; otvoreno je podržala zabrane koje su nametnule europske države Rusiji i kritizirala namjere Kremlja za koje smatra da su bile rušenje suverene vlade druge nezavisne države sa Zelenskim na čelu, prenosi Washington Post.

Slučaj je završio na policiji zbog učenika koji su sve snimili i kopiju snimke predali policiji, a koja je po novom zakonu o zabrani širenja lažnih vijesti o vojsci bila primorana pokrenuti kaznenu istragu. Upravo to što se dogodilo Gen i još najmanje četvero njenih kolega podsjeća na sovjetska vremena kada je kritika režima bila strogo kažnjavanja slanjem u zatvore na daleki istok. Vladimir Putin u potpunosti takve prakse podržava i otvoreno poziva na provođenje njih, identificirajući sve one koji na bilo koji način kritiziraju rusku ulogu u ukrajinskom ratu ‘izdajicama’.

Popis ‘izdajnika i neprijatelja’

Sve je to, sasvim očekivano, dovelo do vrlo hostilnog ozračja u Rusiji. Tome svjedoči pojavljivanje popisa ‘izdajnika i neprijatelja’ na internetu, iz autorskog pera Odbora za zaštitu nacionalnih interesa. Radi se o skupini koja djeluje iz sjene i kao svoju zadaću vidi razotkrivanje javnih osoba koje podržavaju antiruske sankcije i politički pritisak.

Sličan pristup nije stran niti na višim razinama vlasti, pa je regionalna vlada Kalinjingrada, ruske enklave na Baltičkom moru, pozvala građane na prijavljivanje ‘provokatora i prevaranata’ koji svojim djelovanjem potkopavaju ono što ruske vlasti zovu ‘specijalnom vojnom operacijom’ u Ukrajini. Aktivisti, novinari i oporbeni političari prvi su na udaru, a nerijetko su nalazili grafite s pogrdnim nazivima na ulaznim vratima svojih stanova. Povjesničar Nikita Petrov opisuje stanje u Rusiji.

Izdvojeni članak
Anna Bidenko

Razgovarali smo s 18-godišnjom Ukrajinkom kojoj je Zagreb privremeni dom: ‘Želim da dođe naš sretan kraj’

‘Strah se vratio u rusko društvo’

– Nakon prilično značajnog razdoblja slobode… strah se vratio u rusko društvo, a doušnici su postali aktivniji protiv onih koji izražavaju neslaganje s vlastima, izjavio je.

Petrov je dugogodišnji povjesničar grupe za ljudska prava Memorial. Moskovski sud ukinuo je grupu u prosincu nakon višegodišnjeg pritiska koji su vladajući vršili na Memorial. Sve ovo ipak nije tako novo, jer su slučajevi informiranja djece o učiteljima ‘izdajicama’ poznati i iz povijesti. Kao primjer može poslužiti herojstvo Pavlika Morozova, koje seže još iz sovjetskih dana. On je prema legendi izdao oca vlastima zbog antisovjetskih aktivnosti, a tim se događajem kasnije služilo kao primjerom za ostalu sovjetsku djecu da budu poput Pavlika i da iznad svega pokažu odanost državi. Razlike u narativu od tada i danas nisu velike.

– Biti čovjek, biti dobar građanin, biti moralan, znači poistovjetiti se s državom, a posebno se poistovjetiti s državnim jezikom, rekao je Ian Garner, povjesničar ruske propagande, pa dodao kako se radi o posebnom slučaju gdje su u pitanju mladi ljudi, za koje se Kremlj nada da će ih oblikovati u poslušne građane.

U tjednima od početka invazije, društvene mreže bile su preplavljene fotografijama koje prikazuju školarce dok pohađaju posebne domoljubne sate ili formiraju slovo Z, koje je poprimilo značaj potpore invaziji. Obujam koji je poprimila ruska propaganda najbolje se očitava u činjenici da je više od pet milijuna mladih u Rusiji pogledalo lekciju ‘Branitelji mira’, rekao je početkom ožujka Sergej Kravcov, ministar obrazovanja.

Izdvojeni članak
vješalice s odjećom - humanitarni buvljak

Imate višak odjeće, obuće i modnih dodataka? Studenti organiziraju buvljak za ukrajinske izbjeglice

‘Emotivan’ odgovor

Vraćajući se na slučaj učiteljice s početka teksta, Gen je do svoje ostavke predavala engleski jezik učenicima osmih razreda u gradu Penzi, koji se nalazi 640 kilometara jugoistočno od Moskve. Komentar je dao Pavel Chikov, čelnik udruge odvjetnika za ljudska prava koji sada zastupa učiteljicu, dok ona nije bila dostupna za komentar. Njen odgovor na pitanje učenika o zabrani sudjelovanja Rusije na sportskim događanjima bio je emotivno motiviran, smatra Chikov. Na snimci koja se proširila internetom može se čuti i rasprava između učenice i učiteljice. Učenica je pružila prigovor kritici koju je ponudila Gen kazavši da svi detalji još nisu poznati, na što je učiteljica istaknula kako je upravo to njena poanta.

– Točno, ne znaš ništa. Ti baš ništa ne znaš. Gledam 100, 200 različitih nezavisnih izvora… Imamo totalitarni režim. Svako neslaganje se smatra zločinom, može se čuti učiteljicu na snimci koja nastavlja sa usporedbom stanja u Rusiji s onim u Sjevernoj Koreji.

Nadgledaju se i chat grupe

Ratni kritičari koji su otkriveni radom doušnika različitih su pozadina. Jedan je crkveni đakon svoje stavove dijelio sa župljanima, nakon čega je predan policiji. Isto tako, 17-godišnjak iz Novosibirska došao je pod istragu zbog vijesti o ratu koju je podijelio u chat grupi na platformi društvenih medija Telegram, rekao je njegov odvjetnik Stanislav Seleznjev.

Lokalni sud u sibirskoj regiji Amur sumnjiči jednu sveučilišnu profesoricu za slične prijestupe. Smatra se kako je na meti i nekoliko drugih nastavnika, od kojih valja izdvojiti slučaj profesorice engleskog s otoka Sahalin, na ruskoj pacifičkoj obali. Ona je zbog iznesenih kritika tijekom nastave, koje je također jedan od učenika snimio, kažnjena sa 30.000 rubalja, što iznosi oko 2,5 tisuće kuna. Na sudu je zbog svojih stavova završila i učiteljica Marina Dubrova, po koju je policija došla u školu. Ona se na sudu branila konstatacijom kako je i predsjednik Rusije samo čovjek koji može pogriješiti, no sud je na to poručio kako takve stvari ne smije govoriti.