Pretraga

Četiri pitanja koja si morate postaviti prije napuštanja roditeljskog gnijezda

A- A+

Financijska neovisnost jedno je od najviše oslobađajućih faza odrastanja, a iako tek krećete na fakultet i svejedno ćete većinom upravljati roditeljskim novcem, trebate znati kako rasporediti novac, bilo da on dolazi od roditelja, stipendije ili studentskog posla. Prije nego napustite obiteljsko gnijezdo, trebate se zapitati nekoliko stvari.

Kako biste se naučili donositi dobre odluke i naučiti ponešto o neovisnosti, pogotovo onoj financijskoj, trebate se zapitati nekoliko pitanja. Prije nego odletite iz roditeljskog gnijezda u studentski dom, iznajmljeni stan ili sobu, postoje četiri pitanja na koja si trebate odgovoriti.

Izdvojeni članak

Stvari koje mladi moraju znati o upravljanju novcem

Imam li dovoljno novca da pokrijem troškove u slučaju najgoreg scenarija?

Vrlo je važno da sve unaprijed isplanirate, i razmislite o vašem osobnom najgorem scenariju, bilo da se radi o gubitku studentskog posla, ili gubitku posla vaših roditelja, ili neplaniranom putovanju koje biste morali obaviti. Probajte si osigurati da imati neki novac sa strane, koji bi vam mogao poslužiti za takve stvari i hitnoće.

Znam li uopće koliko će sve ovo koštati?

Napravite domaću zadaću prije nego odete od kuće, kako biste izračunali koliko ćete točno imati u svojem budžetu i kako biste mogli točno pratiti koliko zapravo trošite na stanarinu, hranu i ostalo jednom kad se odselite. Bilo bi dobro da pitate neke koji su već otišli od kuće kako se oni snalaze, kako bi vas upozorili na greške koje su oni možda činili.

Izdvojeni članak

Evo na što studenti troše najviše novca

Jesam li spreman disciplinirati svoje navike i sebe?

Imati napisani plan je samo početak, a kako bi on djelovao trebate ga mjeriti uz stvarne rezultate. Kako biste si pomogli isplanirati budžet, pomognite se odličnim aplikacijama za to koje postoje na internetu ili pametnim telefonima.

Mogu li reći ‘ne’ svojim željama?

Sudeći prema istraživanju sa Stanforda, oni koji prakticiraju odgođeno zadovoljenje potreba imaju veću šansu da uspiju u životu. Možete početi tako da uvedete pravilo od 30 dana na kupnju nečega. To će vam pomoći da razvijete strpljivost, i zapitate se da li vam to nešto zaista treba i dati vam vremena da pričekate sniženje ili nađete jeftiniju alternativu. Ponekad ćete si jednostavno morati znati reći ‘ne’, pogotovo kad kupnja ne odgovara vašem budžetu.