Pretraga

Četvero djece danas svjedočilo na sudu protiv pomahnitalog vjeroučitelja, on iznio suludu obranu

A- A+

Danas je pred Županijskim sudom u Zagrebu započelo ispitivanje učenika Osnovne škole Matija Gubec koji su prisustvovali mahnitom ‘predavanju’ iz vjeronauka krajem studenog prošle godine. Njihov vjeroučitelj Krešimir Bagarić tada je pred osnovcima otvoreno pozivao na linč nekih hrvatskih političara i veličao zločine Ratka Mladića. Četvero učenika razreda u kojem se vjeroučiteljev ispad dogodio danas je ispitano pred sudom, a čini se kako će ih biti ispitano još u procesu protiv Bagarića. Djeca su svjedočila putem razglasa i nisu morala biti u istoj prostoriji s donedavnim vjeroučiteljem.

Screenshot: Index.hr Youtube

Pred Županijskim sudom u Zagrebu danas je svjedočilo četvero učenika razreda Osnovne škole Matija Gubec, u kojem je krajem studenog vjeroučitelj Krešimir Bagarić održao stravičan sat vjeronauka. Glasnogovornik suda Krešimir Devčić za portal Index.hr, koji je inicijalno objavio priču o vjeroučitelju, potvrdio je da su učenici danas ispitani.

Djeca svjedočila putem videolinka

Izdvojeni članak

Nastava vjeronauka: Vjeroučitelj pred osnovcima zazivao ubojstva i proklinjao ‘do sedmog koljena’

Iako je nakon pokretanja istrage bilo spekulacija o tome da nekoj djeci roditelji neće dozvoliti svjedočenje na sudu protiv Bagarića, dio djece i njihovih roditelja ipak je pristalo na svjedočenje. Tako ih je danas ispitano četvero, a prema riječima jednog od roditelja, s djecom su na sudu lijepo postupali.

– Nisu morala biti u istoj prostoriji s Bagarićem nego su svjedočila putem razglasa. Nisu ni čula pitanja koja su postavljana u sudnici nego im ih je prenosila stručnjakinja, rekao je za Index.hr jedan od roditelja čije je dijete svjedočilo.

Kako je dodatno pojasnio Telegram.hr, dijete koje svjedoči tijekom ispitivanja se nalazi u jednoj prostoriji suda sa sudskim defektologom, dok se u drugoj prostoriji, na drugoj strani videolinka nalaze sudac istrage, državni odvjetnik i branitelj okrivljenika, te sam okrivljenik ukoliko želi prisustvovati tom ročištu.

Roditelj djeteta koje je svjedočilo: ‘Moje dijete je jako dobro razumjelo što on misli kad govori o nabijanju glava na kolac’

Na osnovu pitanja koja su djeci postavljana, čini se kako sporni vjeroučitelj pokušava umanjiti značaj svojih riječi izrečenih na satu pred učenicima.

Izdvojeni članak

Svaka čast hrabrim roditeljima: Dvoje djece će svjedočiti protiv pomahnitalog vjeroučitelja

– Prema onome što mi je dijete prepričalo izgleda kao da se brani tvrdnjama da djeca nisu mogla razumjeti ono o čemu priča i da njegove riječi nisu na njih imale nikakvog utjecaja. Moje dijete je jako dobro razumjelo što on misli kad govori o nabijanju glava na kolac, rekao je Indexu roditelj čije je dijete svjedočilo.

Četvero djece koja su danas svjedočila, neće biti jedina koja su to učinila, naime, još je roditelja i djece pristalo na svjedočenje u procesu protiv Bagarića.

Nakon što je portal Index.hr objavio snimku Bagarićeva divljanja na satu vjeronauka, on je završio u istražnom zatvoru, a iz OŠ Matija Gubec uručen mu je izvanredni otkaz. Od njegovih riječi ogradila se Zagrebačka nadbiskupija, a nakon što je odlukom suda pušten iz zatvora da se brani sa slobode, izrečena mu je mjera zabrane približavanja i uspostavljanja kontakata s učenicima koji moraju svjedočiti protiv njega.