Pretraga

U školi na jugu postoji zanimljivo natjecanje među razredima, najbolji za nagradu dobiva – izlet

A- A+

Jesu li u poticanju učenika na bolje ponašanje i rezultate u školama plodonosnije kaznene mjere ili nagrade, vječita je rasprava. U Ekonomskoj i trgovačkoj školi u Dubrovniku odlučili su se za ovo drugo. Naime, tamošnjih 17 razrednih odjela sudjeluje u svojevrsnom natjecanju koji će biti bolji u učenju i vladanju. Najbolji razred otputovat će na izlet koji im plaća škola.

Ekonomska i trgovačka škola Dubrovnik

Ekonomska i trgovačka škola Dubrovnik | foto: Facebook

Ekonomska i trgovačka škola u Dubrovniku odlučila se na nesvakidašnji oblik motiviranja učenika da postignu što bolje rezultate u učenju i vladanju. Naime, tamošnjih 17 razrednih odjela, prema unaprijed razrađenim kriterijima, natječe se koji će biti uspješniji. Najbolji će otputovati na izlet koji organizira i financira škola, piše Dubrovački vjesnik. Sredstva za to škola ima jer ima vlastite prihode od učeničkog servisa.

Što manje izostanaka, to više bodova

Kako navodi Dubrovački vjesnik, međurazredno se natjecanje odvija na kraju prvog polugodišta i na kraju školske godine, a kriteriji rangiranja su izostanci i pedagoške mjere. Suzana Đurđević, ravnateljica ove škole pojašnjava kako razred s najmanje opravdanih izostanaka dobiva maksimalnih 17 bodova te se s povećanjem izostanaka bodovi smanjuju. Razred s najmanjim brojem neopravdanih opet dobiva 17 bodova, a onaj s najvećim jedan bod.

–  Razredni odjeli se posebno vrednuju ako imaju učenike koji uopće nemaju izostanka. Svaki takav učenik svom će razredu donijeti dodatna tri boda. Kada je riječ o pedagoškim mjerama, one umanjuju broj bodova razrednom odjelu. Svaka izrečena opomena, razrednom odjelu oduzima jedan bod, ukor dva boda dok će svaka opomena pred isključenje donijeti tri negativna boda. Razredu koji je samovoljno napustio nastavu oduzima se pet bodova, pojasnila je ravnateljica Đurđević za Dubrovački vjesnik.

Izdvojeni članak
učionica

Drastično porastao broj izostanaka, naši učenici ih lani nakupili gotovo 38 milijuna: Evo tko ih je imao najviše

Boduju se i ocjene

Na kraju nastavne godine spomenutim kriterijima pridodaje se kriterij uspjeha učenika, po sličnom principu. Dakle, razred s najvećom prosječnom ocjenom dobije 17 bodova, a isto toliko odlazi i onom s najmanjim brojem jedinicama. Dodatne bodove razredu u ovom slučaju donose odlikaši. Nagradu u ovoj školi ne dobiva samo razred; nagrađuju i učenika generacije, a običaj je i nagraditi učenika koji nije ostvario odličan uspjeh, ali se posebno istaknuo svojim radom i zalaganjem u ostvarivanju izvannastavnih aktivnosti i školskih projekata, piše Dubrovački vjesnik.

Ravnateljica je za isti izvor potvrdila i da se učenici poprilično trude oko nagrade pa nerijetko kada netko kasni znaju reći ‘ajme, sad ćeš nam donijet negativan bod‘, što bi značilo da vode brigu jedni o drugima.

Copy link
Powered by Social Snap