Pretraga

Zašto učenici ne vole školu? ‘Čak 10 posto vremena učenici srednjih škola – nisu u školi’

A- A+

S rezultatima istraživanja o obrazovnim nejednakostima u Hrvatskoj, gosti posljednje epizode Redakcija podcasta iznenadili su se činjenicom da prosječno 10 posto vremena srednjoškolci zapravo nisu u školi. U raspravi o uzrocima, Pijaca Plavšić ističe da je škola prisutan izvor stresa za učenike, posebno u osnovnim školama, te da čak 60 posto srednjoškolaca ne voli ići u školu. Kako se onda nositi s ovim izazovima obrazovnog sustava?

učenik u hudici pod stresom, rukama sakriva lice

Foto: Unsplash

Tema posljednje epizode našeg podcasta u kojoj su gostovali Thomas Farnell iz Instituta za razvoj obrazovanja i Eli Pijaca Plavšić iz Foruma za slobodu odgoja, između ostalog, bilo je i pitanje – zašto učenici ne vole školu? Zajedno s kolegama iz Mreže Cjeloživotno učenje za sve provodili su u posljednje tri godine niz istraživanja o obrazovnim nejednakostima na svim razinama obrazovanja u Hrvatskoj.

Voditeljica ove epizode, Martina, izrazila je iznenađenje brojem izostanaka u posljednjih 10 godina. Upitala je svoje goste, Thomasa i Eli, o tome što nam svi ovi podaci govore te je li taj problem manjka simpatije prema školi i velik broj izostanaka izraženiji kod nekih određenih skupina učenika. Eli je odmah potvrdila da su i njih dvoje bili iznenadili brojkama, pogotovo kada su sami došli do te računice.

– Stvarno, kada pogledate to u nekom povijesnom kontinuitetu, dođete do zaključka, a i kada pogledate pojedinačno po učeniku, da zapravo prosječno 10 posto vremena, učenici srednjih škola nisu u školi. To je ogromno, a ako u to pridodamo činjenicu da djeca u hrvatskim školama provode najmanje vremena u školi, i ako to još stavimo u kontekst PISA-e i objavljenih rezultata, onda dolazimo do zaključka da je škola prvi izvor stresa učenicima, primarno u osnovnim školama, ali je i izvor stresa u srednjim školama. A to sve pokazuju brojna istraživanja, istaknula je Pijaca Plavšić.

Pijaca Plavšić nastavlja kako je to, uvjetno rečeno, zadovoljstvo školom određeno klasičnim pitanjem ‘Voliš li ići u školu?’, na kojem se mogu iščitati zanimljivi zaključci. Primjerice, u takvim odgovorima, ispada kao da oni koji idu do četvrtog razreda vole školu, oni do osmog je vole puno manje, a oni u srednjim školama ju skoro više uopće ne vole, što, kako je istaknula, ispada da nekih 60 posto učenika u srednjim školama na to pitanje odgovara – ne.

Čitav podcast možete poslušati na našem YouTube kanalu i Spotifyu: