Pretraga

Cooltura: Melem za oči i horor za uši, uz šalicu kave s CoffeeArt festivala

A- A+

Knjiga i glazbeni album bili su naš izbor za ovaj četvrtak. Carly Rae Jepsen i njen novi album Kiss idealan su izbor ukoliko imate starijeg brata/ sestru alternativce i želite ih mučiti sladunjavim glasićem u duetu s Justinom Bieberom. No kako je sa starijom braćom i sestrama dobro biti u prijateljskim odnosima za pomirbu im ponudite novi roman Carlosa Ruiza Zafrona koji se diči svojom umjesnošću pisanja i uronite u svijet Maxa Carvera.

twitter.com

Carly Rae Jepsen: Slatkoća od koje bole uši

Kratko & jasno: Stihovi su lakopamtljivi, pjesme se ne razlikuju jedna od druge i vidi se da je Carly htjela napraviti nešto samo nije znala kako.
Call Me Maybe, nedavno nezaobilazna pjesma na glazbenim ljestvicama, inspirirala nas je da poslušamo novi CD Carly Rae Jepsen- Kiss i otkrijemo u čemu je kvaka njezine popularnosti, te ima li smisla da netko kupuje ovaj album.

Carly je 26-godišnja kanadska pjevačica koja je karijeru započela u petoj sezoni showa Canadian Idol. Moglo bi se reći da je njezina karijera otada u usponu, iako, budimo iskreni, malo tko je za nju čuo prije. Ali Carly je vjerojatno toga svjesna pa je svoj novi album Kiss ‘začinila’ s malo Justina Biebera i voila: Billboardova ljestvica je poharana! Dakle jasno vam je što možete očekivati: 26-godišnjakinju koja pjeva kao netko tko ima 16, pop najsladunjavije vrste od kojeg poželite oprati zube da vam ne ispadnu, i dašak Justina Biebera (u pjesmi Beautiful, ali i drugom spotu za Call me Maybe). Carly kaže kako su neki od njezinih glazbenih uzora Bruce Springsteen, Van Halen i La Roux, a mi joj poručujemo: curo odluči se jer to ne ide skupa (što se i čuje na albumu).

Zaključak: Kiss je album idealan za ljubitelje Hanne Montane i mučenje starijeg brata/ sestre koji su okorjeli metalci, ali ako vam se sviđa gore navedena vrsta popa, izađite iz ormara i zavrtite na najglasnije Call Me Maybe, Good Time ili Curiosity. Mi ćemo se svejedno ponositi  vama! 

Carlos Ruiz Zafron – Princ magle

Kratko & jasno: Priča o ljetnoj avanturi i odrastanju ispričana na lagan i jednostavan način.

 Prva stvar koja ide u prilog Princu magle je to što ga je napisao Carlos Ruiz Zafron. Ovaj španjolski majstor pera kod nas je poznat po naslovima poput Sjena vjetra i Anđelova igra, a od ove godine tim naslovima se pridružio i Princ magle- Zafronova prva knjiga iz Trilogije magle koja je dugo bila nedostupna zbog spora oko autorskih prava.

U princu magle Zafron nas uvlači u priču o 13-godišnjem Maxu Carveru čija se obitelj zbog Drugog svjetskog rata iz grada seli u malo priobalno mjesto. Kako to obično biva, odmah po doseljenju počinju se događati neobične stvari, a nakon što Maxova sestra strada u nerazjašnjenim okolnostima, Max, njegova starija sestra i novostečeni prijatelj kreću u otkrivanje prošlosti koja će ih susresti s nadnaravnim silama.

Iako je roman lako čitljiv i ima zanimljivih elemenata, Princ magle ipak je više knjiga za stariju djecu, nego za mlade kako ga reklamiraju izdavači. Kraj je malo razočaravajući, kao i razina čitavog zapleta koji je pomalo predvidljiv, no elementi strave će vas, ukoliko volite avanture i misterije zadržati da pročitate knjigu do kraja. 

Idealno za: ljubitelje misterija i Zafronove obožavatelje.

lajkamo.hr

Događaji:

Zagreb: CoffeeArt Festival kave
Od 18. do 21. listopada u izložbenom šatoru na Trgu bana Jelačića održat će se prvi Festival kave – Coffee Art. Svi zaljubljenici u ovaj crni napitak osim što će moći uživati u ispijanju kave s prijateljima uz razgovor i glazbu, imat će priliku i pogledati demonstraciju prženja, pripremu i kušanje kave, razgovarati o kavi sa stručnjacima, sudjelovati u radionicama… 

Rijeka: Hal’s All Star Guitar Festival
Od 19. do 20. listopad u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku održat će se osmo izdanje Hal’s All Star Guitar Festivala na kojem će nastupiti eminentni svjetski glazbenici. Na ovogodišnjem izdanju Festivala publici će se predstaviti Damir Halilić-Hal, Tony McManus (Škotska), BJ Cole & Emily Burridge (Engleska), Viktor Vidović i mnogi drugi.

Dubrovnik: U Art radionici Lazareti u Dubrovniku do 20. listopada otvorena je skupna izložba čeških umjetnika “Prolazna sjećanja”. Ovo gostovanje i predstavljanje čeških umjetnika prvi je dio suradnje i razmjene programa pod nazivom Prolazna sjećanja / Passing Memories