Pretraga

Cooltura: Tulum epskih razmjera i Kradljivica knjiga

A- A+

Znate li kako to izgleda kada partijaju američki srednjoškolci? Project X je film o tulumu epskih razmjera, snu svakog srednjoškolca, tihoj patnji zbog koje želite da vam roditelji otputuju negdje za vikend. Uz to u knjižnici smo pronašli ”Kradljivicu knjiga”. Roman koja nam je jednostavno oteo riječi!

frontroomcinema.com

Project X: Tulum koji morate pogledati

Ovo je priča o nedosanjanom snu svakog srednjoškolca: tulumu kojeg se nadate jednom organizirati. Tulumu poslije kojeg svi u školi znaju vaše ime. Ekipi Project X-a je to uspjelo.

Spoiler: zamislite tulum toliko velik da ga dolaze smiriti specijalci, a zbog svojih razmjera završi na televizijskim vijestima. Petsto rasplesanih ljudi u dvorištu i valjda još toliko u ulici, dva DJ-a, bazen pun cura… Trebamo li nastaviti?

Thomas i njegovo društvo nisu baš popularani. Međutim kada za Thomasov  17. rođendan njegovi roditelji odu iz kuće kako bi proslavili svoju godišnjicu, njegov prijatelj Costa odluči kako je vrijeme da ovo društvo izađe iz ‘sjene’. Računica za dobar tulum bila je jednostavna: samo treba pozvati sve ljude iz škole.

Dobra ideja ili totalna ludost?

Treba li shvatiti ovaj film kako svojevrsni ‘how to’ za dobar tulum u deset koraka? Nikako. Uništena obiteljska kuća, očev auto koji je završio u bazenu, sve okućnice u susjedstvu totalno spaljene… da ne spominjemo sudske tužbe koje su poslije uslijedile. Jutro poslije želja za popularnošću došla je na ‘naplatu’. No ništa vas ne košta da se udobno smjestite i pogledate Project X, te na sat i pol postanete dio najvećeg tuluma. Ikad.

Kradljivica knjiga

Poslije Projecta X nudimo vam nešto potpuno drugačije. ”Kradljivica knjiga” Markusa Zusaka roman je koji kada jednom uzmete u ruke nećete ispuštati do posljednje stranice. Vjerujte nam da nešto tako dobro već dugo nismo čitali.

Zašto je pročitati: ”Kradljivicu knjiga” ispričat će vam Smrt. U knjizi nema dugačkih opisa.

Glavna junakinja: Liesel je djevojčica koja je upravo ostala bez majke i brata te je šalju udomiteljima u siromašnoj četvrti u predgrađu Münchena. Roman prati njezino odrastanje tijekom kojeg će najveće zadovoljstvo uvijek pronalaziti u krađi knjiga.

Njemačka kasnih tridesetih godina 20. stoljeća: Hitler okuplja vojsku, zaposlena Smrt kruži Europom i kupi duše. Priča o tome kako obavlja svoj posao i upoznaje Liesel Meminger čija će se nova obitelj uskoro će se naći u nizu opasnosti. Vani bijesni Drugi svjetski rat, oni žive u nacističkoj Njemačkoj, a u podrumu skrivaju Židova. Ovo je samo jedna od epizoda koju će vam ispričati smrt u ovoj toploj priči o prijateljstvu, sreći, ali i ratu i gladi, isprepletenoj izvrsnim jednostavnim pripovijedanjem i toplim humorom. Svakako preporučujemo!

Idealno za: Sve kojima se da prošetati do knjižnice i posuditi knjigu. Ne zaboravite usput svratiti do kioska po paketić maramica.

lacouture.hr

Događaji

Sa zadovoljstvom vam najavljujemo Noć kazališta, koja će se diljem Lijepe naše održati za malo više od devet dana, odnosno 17. studenog. U ovogodišnjoj Noći kazališta u Hrvatskoj sudjeluju: 31 grad i 83 institucije, a na programu je 120 predstava te 60-ak popratnih programa. Više informacija možete doznati na: Noć kazališta 2012.

Rijeka: Od 4. do 13. studenog u Rijeci se održava Revija lutkarskih kazališta. Ove godine ugostit će 13 gostujućih lutkarskih i dječjih kazališta iz Litve, Bugarske, Slovenije, Srbije i Hrvatske.

Tijekom deset lutkarskih dana posjetitelji Revije družit će se s Malom sirenom, Profesorom Baltazarom, Čarobnjakom iz Oza, Bratcom Jaglencem i sestricom Rutvicom, Kozlinima, Ljepoticom i zvijeri i mnogim drugim čarobnim i bajkovitim likovima iz znanih im i neznanih priča. Ukoliko ih je još ostalo cijene ulaznica su:
– organizirani posjet 20,00 kn
– građanstvo 30,00 kn
– 5 predstava za dvije osobe 200,00 kn

Split: U Splitu su jučer započeli Dani europskog filma koji će trajati do 29. studenog. Posjetitelji će tako u kinoteci “Zlatna vrata” moći pogledati sedam filmova iz sedam zemalja Europske unije. Iako žanrovski šaroliki većina odabranih naslova progovara o sličnim temama: razumijevanju i prihvaćanju drugoga, ljubavi i povjerenju.

Zagreb: Sutra započinje PSSST! Festival nijemog filma. Od 8. do 10. studenog u Centru za kulturu Trešnjevka održat će se šesti po redu Festival nijemog filma. Ovogodišnji PSSST! izvrsna je prilika za upoznavanje s nijemim filmom kroz spoj moderne tehnologije i osnovne filmske forme.