Pretraga

Čovjekov najbolji prijatelj

A- A+

Praveći mu društvo i čuvajući ga pas je već stoljećima čovjekova vjerna pratnja. No da bi dobio svog bezuvjetnog prijatelja čovjek je prije 15 000 godina najprije pripitomio sivog vuka (Canis lupus) čijoj podvrstni danas pripada domaći pas. U svijetu postoji oko 400 000 pasa.

Psi su, čini se, gotovo oduvijek sastavni dio ljudskog života. Južnoamerički Mbaya Indijanci tako su vjerovali da su svi ljudi živjeli ispod zemlje dok ih pas nije otkopao, dok je u grčkoj mitologiji troglavi pas Kerber predstavljao čuvara vrata podzemlja. Egipćani su pak pse duboko štovali, a kada bi pas uginuo vlasnik bi obrijao obrve, kosu namazao blatom i danima bi naricao. Na Dalekom istoku posebno je bio štovan pekinezer. Ova vrsta imala je svoje posebne sluge, te je često korištena pri trgovini kao dar za kraljeve i careve. 

Psi su proželi mnoga područja ljudskog djelovanja. Nekoć su služili pretežno za lov i čuvanje stada, dok je njihova upotreba danas široko rasprostranjenija: od policije i službe spašavanja do vodiča slijepih i slabovidnih osoba. Tome je uvelike zaslužna i njihova inteligencija jer pas razumije između 150 i 200 riječi uključujući signale i pokrete rukom. Prema najnovijim istraživanjima zahvaljujući svom visoko razvijenom njuhu psi se mogu koristiti i kako bi namirisali rak, no ovu teoriju znanstvenici tek pokušavaju potkrijepiti. Psi često služe i u istraživačke svrhe, pa je 1957. SSSR u svojoj letjelici Sputnjik 2 lansirao kujicu Lajku čime je pas postao prvo živo biće u svemiru.

Izvor:

Gledajući položaj psa kroz povijest i uspoređujući ga s današnjim možemo se zapitati koliko se uopće promijenio. Iako današnje religije ne štuju psa, u mnogim obiteljima psi su stekli ravnopravan položaj i svojim vlasnicima su baš poput malog božanstva. Psi tako imaju posebnu hranu, odjeću, igračke, a jedno istraživanje je pokazalo kako je za 58% vlasnika pas sastavni dio obiteljskih portreta, dok njih 70% psa potpisuje na čestitke i razglednice. O psećoj popularnosti svjedoči i kineski horoskop prema kojem svakih dvanaest godina iznova ulazimo u godinu psa. Prema vjerovanju ljude rođene u toj godini odlikuju odanost, inteligencija i nesebičnost.

Iako je u umjetnosti i književnosti već dugo simbol vjernosti, svoju popularnost pas uvelike duguje i suvremenoj kinematografiji. Još od Rin Tin Tina pa sve do 101 dalatinca psi se prikazuju kao odan i hrabar čovjekov pratitelj te im se pripisuju mnoge ljudske osobine. Za neke je to pretjerano, no u svijetu u kojem se sve više štuju iskrivljene vrijednosti mnogi vlasnici su poklekli pred bezuvjetnom ljubavlju njihovih ljubimaca jer kako kažu: Pas je jedini čovjek koji vas nikada neće iznevjeriti.