Pretraga

Đaci će nastavu slušati u futurističkoj građevini od 43 milijuna kuna: Ovako će izgledati nova zgrada osječke gimnazije

A- A+

Još je u travnju raspisan natječaj putem kojega su Osječko-baranjska županija i Društvo arhitekata Grada Osijeka tražili najbolje idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje nove zgrade tamošnje I. gimnazije. Najbolji rad odabran je ovih dana, a početak projekta vrijednog 43 milijuna kuna planira se za sljedeću godinu.

Na natječaj za idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje nove zgrade I. gimnazije u Osijeku, regularno su zaprimljena 24 rada visoke kvalitete. Najboljim je proglašen zajednički rad troje autora Maje Stanić, Vojka Stanića i Martine Vivode, za što su nagrađeni i novčanom nagradom od 82.000,00 kuna. Uz prvi, nagrađena su još četiri rada.

Izdvojeni članak

Škola o kakvoj mnogi sanjaju: Učenici nastavu slušaju u futurističkoj zgradi, a na praksi proizvode vino, voćne rakije i pekmez


– Pored usklađenosti rada s uvjetima raspisa u pogledu sadržaja, rokova i obaveznih priloga, Ocjenjivački sud vrednovao je kvalitetu prostornog koncepta I. gimnazije, odnos prema široj i užoj urbanoj situaciji, doprinos nove zgrade slici grada, funkcionalne kvalitete rješenja, zadovoljenje funkcionalnih zahtjeva i međusobni odnos pojedinih prostorno-funkcionalnih cjelina zatvorenih i otvorenih prostora. Također je u obzir uzet i kriterij racionalnosti i ekonomičnosti projekta i izvedbe, točnije odnos bruto i neto površine. Važnu ulogu u odabiru najboljeg rada imala je i originalnost i atraktivnost arhitektonskog izraza vanjskog i unutrašnjeg prostora, estetske i oblikovne kvalitete rješenja, ekološka komponenta projekta, energetska učinkovitost i ušteda energije, ostvarenje higijensko-tehničkih zahtjeva te upotrijebljeni materijali, poručuju iz Županije.

Planirana okvirna sveobuhvatna vrijednost investicije iznosi 43.000.000,00 kuna bez PDV-a, dodaju. Početak realizacije rada koji je osvojio prvu nagradu planira se nakon ishođenja dozvole za gradnju, tijekom sljedeće godine.