Pretraga

Škola o kakvoj mnogi sanjaju: Učenici nastavu slušaju u futurističkoj zgradi, a na praksi proizvode vino, voćne rakije i pekmez

A- A+

Više praktičnog znanja, a manje štrebanja – česta je želja hrvatskih učenika. Toga ne nedostaje u Poljoprivrednoj i veterinarskoj školi Osijek. Učenici nastavu slušaju u modernoj staklenoj zgradi, okruženom širokom slavonskim poljima, na kojima uzgajaju brojne kulture i uče svoj zanat, sve kako bi po izlasku iz škole u potpunosti bili spremni za tržište rada. Ovo je priča o školi koja je u posljednje tri godine u egzodusu izgubila preko 100 učenika, ali u razvoju, za dobrobit preostalih, ne posustaju.

Na adresi Jadrovska ulica 20 u Osijeku, usred širokog slavonskog polja, nalazi se ogromna staklena zgrada, za hrvatske standarde, futurističkog izgleda. Malo tko bi na prvu rekao, riječ je zapravo u školi u kojoj nastavu trenutno sluša 235 učenika.

Ima ukupno 14 učionica u zatvorenom prostoru. Od toga je deset specijaliziranih učionica, dva su laboratorija, odnosno praktikuma, jedna informatička učionica, radionica, hladnjača, sedam nastavničkih kabineta, dvorana za tjelesni odgoj i druga manja dvorana. Tamošnji učenici imaju vlastitu knjižnicu i čitaonicu, igrališta za nogomet i košarku.

Izdvojeni članak

Milijardu kuna za strukovne škole: Napokon više praktične nastave u kojoj će sudjelovati i poslodavci

– Sve učionice, praktikumi, radionica, dvorana i knjižnica opremljene su novim školskim inventarom te nastavnim sredstvima i pomagalima. U novoj se zgradi nalaze i zbornica te uredi ravnatelja, pedagoga, tajnice, administratora i računovođe, nabraja nam ravnatelj škole, Rudi Lukačević.

Praksa na zemljištu oko škole

Njegova škola zove se Poljoprivredna i veterinarska škola Osijek i jedina je strukovna škola na području svoje županije, koja posjeduje odobrenje Ministarstva znanosti i obrazovanja za izvođenje svih trogodišnjih i četverogodišnjih zanimanja iz područja poljoprivrede i veterine.

Jasno, da bi učenici nakon mature bili potpuno spremni za tržište rada, učenje gradiva napamet neće biti dovoljno, već zanimanja iz tih područja zahtijevaju i praksu.

Veliki dio praktične nastave održava se u školi, na školskom poljoprivrednom imanju. U studenom, prosincu, siječnju i veljači učenici odlaze na praktičnu nastavu izvan škole, ovisno o tome za koje se zanimanje obrazuju – veterinarski tehničari u veterinarske stanice, poljoprivredni tehničari fitofarmaceuti u poljoprivredne ljekarne, poljoprivredni tehničari opći u OPG-ove (stočarski dio prakse), konjički klub, u Udrugu Mogu na terapijsko jahanje, kaže nam ravnatelj Lukačević.

Proizvode ocat, vino, rakiju i pekmez

Cvjećari svu praktičnu nastavu imaju u školi, jer uz samu školsku zgradu škola u svojem vlasništvu posjeduje 88.819,00 m2 obradivih poljoprivrednih površina. Na tom zemljištu, praktikumu zapravo, imaju vinograd i voćnjak na kojemu sade jabuke, višnje, šljive i drugo voće, a ondje je postavljen i sustav navodnjavanja. Proizvode i bobičasto voće, kao što su kupine i ribizli. Nalaze se na istom zemljištu i plastenici u kojima se proizvode jednogodišnji i višegodišnji rasadi cvijeća i povrće, poput rajčica i krastavaca. Učenici i o ratarskoj proizvodnji uče kroz praksu, a proizvode dobra kao što su soja i pšenica. Na poljoprivrednom zemljištu škole nalazi se čak i ribnjak.

Izdvojeni članak

[Fotogalerija] Nitko nema bolju pilu od njih: Osječka škola dobila zanimljivu prinovu u svom voznom parku

Učenici kroz praktičnu nastavu, vježbe iz strukovnih predmeta i stručnu praksu na ratarskim površinama, u voćnjaku, vinogradu, plasteniku i stakleniku rade sve poslove od sadnje, sjetve, rezidbe, zaštite, branja, skladištenja do proizvodnje završnih proizvoda kao što su jabučni ocat, vino voćne rakije i pekmez. Dio tih proizvoda nam služi u promidžbene svrhe, a dio se proda, kaže nam ravnatelj.

Kako to biva i u modernoj poljoprivredi, ovako velika površina ne obrađuje se ručno, već učenici i djelatnici škole u svemu imaju i pomoć strojeva.

– Škola posjeduje vlastitu poljoprivrednu mehanizaciju za ratarsku i voćarsku proizvodnju (osim kombajna).Ove godine ponovili smo se i za mali voćarski traktor te priključne strojeve za njega: freza, plug jednoobrazni, roto malčer, prikolica 1,5 tona te planirna daska, nabraja Lukačević i dodaje, sredstva su dobili prijavom na javni poziv Ministarstva poljoprivrede.

Planiraju na isti način modernizirati i postojeći plastenik s rolo stolovima, sustavom za potapanje, odnosno punjenje rolo stolova, filterskom stanicom s pumpom, odvodom povratnih voda, rezervoar za vodu, prepumpnom stanicom te led osvjetljenjem. Očekuju i isporuku precizne automatizirane sijačice za sadnju kontejnera, atomizer kapaciteta 600 litara te rotodrljaču.

Sva poljoprivredna mehanizacija i oprema uveliko nam pomaže u obradi poljoprivrednih površina i naravno edukaciji naših učenika, kaže nam ravnatelj.

https://www.instagram.com/p/BcrSCvRg-m4/?hl=en&taken-by=poljoprivredno_veterinarska_os

Surađuju s Poljoprivrednom školom u Mađarskoj

Uz sve navedeno, u Poljoprivrednoj i veterinarskoj školi Osijek provode se ili su provedeni i razni projekti. Primjerice, projekt Zelena mreža financiran je iz Europskog socijalnog fonda, čija okosnica je upravo podizanje učeničkih i nastavničkih strukovnih kompetencija kao i stjecanje znanja, ali i novih životnih iskustava za učenike škole, pojašnjava nam ravnatelj.

Izdvojeni članak

Proveli smo dan u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića u Zadru – jednoj od najopremljenijih strukovnih škola u Hrvatskoj

Školske godine 2016/17. škola je sudjelovala u projektu Agrolife Europa financiranog iz programa iz programa Erasmus +, a tom su prilikom učenici bili na mobilnosti u Sloveniji i Njemačkoj.

Trenutno je škola u procesu osnivanja učeničke poljoprivredne zadruge te u provedbi projekta Zelena vizija, financiranog od strane Ministarstva poljoprivrede.

– Osim ovih projekata, ostvarujemo dugogodišnju suradnju s Udrugom za terapijsko, sportsko i rekreativno jahanje ‘Mogu’ Osijek, kako kroz provođenje vježbi i praktične nastave, tako i kroz razne volonterske aktivnosti. U suradnji s Udrugom, uspješno smo sudjelovali i u provedbi nekoliko projekata: ‘Edukativni program za djecu i mlade’, ‘Osnaživanje mladih kroz edukacijske sadržaje’ te ‘Učim, volontiram, znam da vrijedim’, financiranih od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja. Škola već 23 godine surađuje s Poljoprivrednom školom Sellye u Republici Mađarskoj i to organizacijom sportskih susreta učenika povodom dana škole i razmjenom učenika na stručnoj praksi, kaže nam ravnatelj.

U posljednje tri godine izgubili preko 100 učenika

Izdvojeni članak

Proveli smo dan u Mlinarskoj i provjerili kako se obrazuju medicinske sestre koje su tražene u cijeloj Europi

Prilikom upisa u prve razrede, već desetak godina, najtraženiji smjer Poljoprivredne i veterinarske škole Osijek je veterinarski tehničar.

Interes za upis u našu Školu svakako bi potaknuo bolji odnos države prema OPG- ovima, kvalitetnije organiziranje tržišta poljoprivrednih proizvoda, usklađenost obrazovnih programa s tržištem rada te, naravno, bolja opremljenost strukovnih škola i novi strukovni kurikulumi, smatra ravnatelj Lukačević.

Sljedeće školske godine planiraju upisivati učenike u zanimanja veterinarski tehničar, poljoprivredni tehničar fitofarmaceut, poljoprivredni tehničar vrtlar te agrotehničar, što je novi program koji kreće od ove školske godine. Od trogodišnjih zanimanja na narednim upisima nudit će se programi cvjećar i poljoprivredni gospodarstvenik. Već dugi niz godina osmašima se predstavljaju direktnim prezentacijama po školama i sudjelovanjem na raznim manifestacijama.

I sada kreće tužan dio ove lijepe slavonske priče. Škola koja danas broji 235 učenika, 2014./2015. imala ih je preko 360. Nisu učenici izgubili interes, već je učenika sve manje.

Svjedoci smo iseljavanja sve više obitelji iz Hrvatske u potrazi za boljim životom naročito iz Slavonije i Baranje. Ovaj egzodus osjetili smo i mi pri upisu učenika u prvi razred naše škole tako da smo u zadnje tri školske godine izgubili preko 100 učenika. Još uvijek vjerujemo u bolje sutra i vremena za škole kao što je naša, jer završetkom četverogodišnje strukovne škole i izradom i obranom završnog rada učenik stječe strukovnu kvalifikaciju a ostavljena mu je i mogućnost polaganja ispita državne mature za upis na fakultete, zaključuje ravnatelj škole kakvu bi mnogi samo mogli poželjeti.

https://www.instagram.com/p/Bb4TaS1gdUb/?hl=en&taken-by=poljoprivredno_veterinarska_os