Pretraga

Dekan angažirao interventnu policiju da ga štiti od gnjevnih studenata

A- A+

Više od 150 studenata Medicinskog fakulteta u Nišu u susjednoj Srbiji pobunilo se jučer protiv ponovnog povećanja troškova studiranja. Zbog toga što su budući liječnici zbilja bijesni, dekan fakulteta Stevan Ilić angažirao je interventnu policiju koja ga je štitila od gnjevne mase.

www.blic.rs

Kako se stvarno buni zbog povećanih troškova studiranja pokazali su studenti niškog Medicinskog fakulteta u Srbiji. Bijesni jer im se školarine nonstop povećavaju, pobunili su se, a dekan fakulteta Stevan Ilić u strahu od studenata pozvao je interventne policajce da štite njega i ulaz u njegov ured, piše Blic online.

Izdvojeni članak

‘Studenti nisu smokve’: Očekuje se niz prosvjeda protiv poskupljenja hrane i smještaja

Više od 150 studenata protestiralo ispred dekanata

Najmanje 150 studenata medicine protestiralo je ispred Ilićeva ureda, tražeći smanjenje troškova i poboljšanje uvjeta studiranja. Za to vrijeme, ispred istih vrata dežuralo je čak desetak interventnih policajaca. Studenti su skandiranjem zatražili dekanovu ostavku.

Ispred dekanata okupili su se studenti trogodišnjih strukovnih studija koji zahtijevaju financiranje od države za sve koji su ostvarili 48 ECTS-a, studenti engleske grupe, koji žele nastavu pratiti na srpskom jeziku zbog nepostojanja adekvatne literature, dok apsolventi integriranih studija traže oslobađanje plaćanje ponavljanje godine onima kojima je istekao staž.

Izdvojeni članak

Studentski prosvjed u domu na Savi podbacio brojnošću okupljenih

Dekan u šoku, tvrdi da su studenti izmanipulirani

Svi skupa također su tražili da se studentima koji ponavljaju godinu omogući da bez dodatne naknade prate vježbe i predavanja, kako bi stekli pravo na polaganje ispita preko kolokvija. Osim toga, zahtijevaju da se ponovno uvede socijalna kategorija za ugrožene studente i da se smanje sve naknade koje su uvećane u posljednjih nekoliko mjeseci.

Studenti se žale i na cijenu ispita, koja je s 500 dinara uvećana na 1000 dinara, a traže i smanjenje cijena uvjerenja o diplomiranju, izdavanja diplome i cijena ispita za apsolvente.

Ilić je odbio komentirati zahtjeve pobunjenih studenata, te tvrdi da je radi cijele ove situacije u velikom šoku. Iako, kako kaže, ne zna tko stoji iza svega, smatra da su studenti izmanipulirani, piše Blic.