Pretraga

Desetak godišnjih potraga za ilegalcima kod studenata prolazi nezapaženo

A- A+

U Hrvatskoj je znatan broj studenata koji ilegalno žive u studentskim domovima. Oglase o prodaji smještaja u domovima možete naći na brojnim forumima i sličnim internetskim stranicama no usprkos tome ova je tema uglavnom tabu. Iako iz Studentskog Centra tvrde da se smještaji kontroliraju bar jednom mjesečno, korisnici sugeriraju kako kontrole, osim u slučaju dojava, uopće nema.

Javni oglasi, a kupovanje studentskih domova navodno ne postoji

Na brojnim forumima i oglasnicima možete vrlo lako naći velik broj oglasa putem kojih se kupuju ili prodaju mjesta u studentskim domovima, no u Hrvatskoj je to tema koja uglavnom prolazi ispod radara. Iz dana u dan se povećava broj popularno zvanih ilegalaca, ali nitko o tome javno ne progovara.

Cijene variraju od doma do doma

Prije tri godine dovoljno je bilo jednokratno platiti mjesto u domu, dok studenti u posljednje vrijeme plaćaju nešto više cijene plus mjesečni iznos stanarine, koja varira od doma do doma.

Prema podacima do kojih smo došli na internetskoj stranici Mojfax najjeftiniji je smještaj na Savi, od 4.000 do 5.000 kuna, zatim slijede Šara i Cvjetno od 5.000 do 6.5000 kuna. Ipak se nađu izuzeci koji za svoje mjesto traže i do 8.000 kuna.

U SC-u tvrde kako jednom mjesečno šalju zaposlenike u provjeru

U razgovoru s Ružicom Rajšić, pomoćnicom ravnatelja za smještaj u studentske domove, saznali smo kako su upoznati s činjenicom da veliki broj studenata ilegalno živi u domovima, ali ne istražuju dublje taj slučaj jer ih ipak većina ispravno koristi smještaj.

– Prva velika revizija ostvarenog prava na smještaj provodi se nakon upisa na fakultete krajem listopada. Kontrole ulaska u sobe svih domova radimo u pravilu jednom mjesečno, ali i češće, no u pristojno vrijeme jer poštujemo studentsku privatnost, izjavila je Rajšić.

Još je nadodala, što se tiče pismenih i telefonskih prijava ilegalaca, kako su sretni što postoje studenti koji ukazuju na nepravilnosti.

Većina studenata kontrolu nije ni čula ni vidjela

Iz studentskih krugova smo dobili informacije koje se bitno razlikuju od onih koje nam je dala pomoćnica ravnatelja. Oni naime tvrde da kontrola gotovo uopće i ne dolazi.

– Meni osobno nikad nije dolazila kontrola, a ni ljudima za koje znam da su u domu. To je što se tiče prošle akademske godine, a godinu prije se nesto šuškalo kako su bili poslije ponoći u nasumično odabranim sobama. To sam samo jednom čuo, a ne znam točno ni jesu li bili. Možda je to samo priča da se ljudi malo uplaše, rekao nam je Dragan koji je stanovao na Savi.

Sličnu pričnu nam je ispričala i Ana koja tvrdi da tijekom tri godine stanovanja na Šari nije ni čula, a kamoli vidjela kontrolu. Ipak svi su naši sugovornici potvrdili da postoje slučajevi kada ilegalci budu uhvaćeni, no to se događa isključivo u slučaju interne prijave.

Sankcija – nemogućnost življenja u domu

Bez obzira koja od ove dvije verzije priče bila bliže istini, sigurno je samo da uhvaćene prijestupnike čeka kazna. Sankcija za prodaju ili kupovinu mjesta u studentskom domu podrazumijeva uskraćivanje prava na subvencionirani smještaj za obje strane do kraja studentskih dana.

Kako je kapacitet zagrebačkih studentskih domova 7.500 mjesta, jasno je kako brojni siromašniji studenti ostaju zakinuti. Zašto se po tom pitanju ništa ozbiljnije ne poduzima, pomoćnica ravnatelja nam je objasnila kako za taj problem nema drugog rješenja.