Pretraga

Noćna kontrola stanara iz jednog zagrebačkog doma trajno izbacila više studenata

A- A+

Nije tajna da studenti prodaju svoje pravo na smještaj u studentskim domovima, o čemu smo po objavi rezultata natječaja zagrebačkog SC-a opsežno izvještavali. Upoznata je s time i Uprava SC-a, koja nam je prilikom pisanja o ovakvoj vrsti radnje u studenata pojasnila kako su za provođenje kontrole korištenja prava na smještaj u studentskim domovima zaduženi upravitelji studentskih domova. Ta kontrola nešto intenzivnije se provodi od ove godine, a kako nam je potvrdio upravitelj studentskog doma ‘Cvjetno naselje’, proteklih je par tjedana više osoba isključeno iz doma. Naime, u njihovim su sobama tijekom spomenute kontrole zatečene osobe koje nisu ostvarile pravo na smještaj u domu, a nisu bile prijavljene kao posjetitelji.

Foto: srednja.hr

Iako su ljetos iz zagrebačkog Studentskog centra kazali kako ‘moral mladog čovjeka neće dozvoliti da oglašava pravo na korištenje studentskog mjesta’, u opsežnom tekstu kojeg je objavio portal srednja.hr, pokazali smo da to baš i nije tako. Prodaja prava na studentski smještaj cvjeta, a radi se o poprilično unosnom ‘biznisu’ budući da su neki putem njega uspjeli zaraditi i do 7.000 tisuća kuna.

Tijekom kontrole u sobama su bile osobe koje ondje nisu prijavljene

Izdvojeni članak
korupcija

STUDENTSKI KRIMINAL: Pronašli smo 133 oglasa za kupnju ili prodaju mjesta u studentskim domovima

Unatoč mišljenju da studentima moralnost neće dozvoliti takve postupke, uprave domova zagrebačkog SC-a posljednjih par tjedana provode intenzivne kontrole soba. Djelatnik uprave ili sam upravitelj u pratnji zaštitara, u razdoblju od ponoći do 7 ujutro, kuca na vrata stanarima te ih uz pomoć studentskih isprava legitimira.

Tako su se po domskim Facebook grupama pojavile glasine da je iz doma ‘Cvjetno naselje’ isključena studentica kod koje je prespavao dečko, osoba koja nije ostvarila pravo na smještaj ondje. Upravitelj doma ‘Cvjetno naselje’ potvrdio nam je kako je zbog takve ili slične situacije u posljednjih par tjedana više osoba isključeno iz spomenutog doma.

– Ne jedna, više ih je bilo isključeno iz doma. Bilo je evidentno da nije prijavljen netko tko nema pravo na smještaj, a zatečen je u toku kontrole. Kontrole su se vršile od ponoći pa do 7 ujutro, kazao nam je upravitelj Damir Mikulić.

Postupak prijave gostiju

Izdvojeni članak

Pitali smo 9 studentskih centara koliko su studenata izbacili zbog prodaje ili kupovine doma

Naime, ukoliko studenta u domu posjećuje gost i planira ondje prespavati, student je to dužan prijaviti u upravu svog doma.

– U radno vrijeme student se mora javiti u Upravu doma i nema nikakvih problema, a ovih ostalih 16 sati, znači poslijepodne i u toku noći javljaju se kod glavnog portira doma. I onda kada se zateče osoba koja je uredno prijavljena da će tu prespavati, jer je došla prekasno, jer je otišao zadnji tramvaj ili je razlog bio zajedničko učenje, nema nikakvih problema. Znači ili u upravi ili na glavnoj porti doma samo se predbilježi da će kod njih prespavati tu noć prijateljica, prijatelj, dečko, cura ili slično, objašnjava Mikulić.

Dodaje, svi studenti kod kojih se u tijeku kontrole zateče netko tko nije prijavljen na ovaj način i nije ostvario pravo na smještaj u domu obično i očekivano kažu da je ta osoba samo ostala prespavati.

– Ako će netko ostati par dana, onda je primjerenije doći u upravu doma, objasniti da dolazi netko iz Zadra, Splita, ili primjerice, Vukovara, tu na par dana u Zagreb, nema problema. Samo ja kao upravitelj moram znati tko je u domu. Ako ne prijave, sve se svodi na to da je bila riječ o lijenosti, ili druga stvar, i ono gore, da je riječ o nekome tko je svoje pravo na smještaj ustupio na trajno korištenje. A svatko će reći ‘nije, nije, nego je samo sinoć prespavao’. Mi nismo policija, ali ako nam je išta sumnjivo, onda kada radimo iduću kontrolu ponovimo onda u toj sobi, zaključuje upravitelj Mikulić.