Pretraga

Kad prevara postane unosan biznis: Pronašli smo hrpu oglasa tvrtki koje pišu akademske radove

A- A+

Prodaja usluga pisanja akademskih radova – seminarskih, diplomskih, čak i čitavih doktorata – opet cvjeta. Svakodnevno nam se na društvenim mrežama prikazuju plaćeni oglasi tvrtki koje obavljaju taj posao, a institucije od svega peru ruke.

Foto: Pixabay

Ne prođe dan da na nekoj od društvenih mreža ne sretnemo plaćeni oglas u kojem se prodaju – akademski radovi. Odlučili smo stoga pregledati najveći domaći oglasnik i došli smo do baš poraznog otkrića. Na hrpe oglasa u kojima se oglašavaju usluge pisanja studentskih radova.

Pišu se i čitavi doktorati

Ako na oglasniku upišete, primjerice, ‘diplomski rad’, tražilica će vam izbaciti ukupno stotinjak oglasa za te ključne riječi. Među njima se, naravno, nude usluge uvezivanja ili isključivo lektoriranja radova. Osim toga, nudi se i obrada statističkih podataka i slično, kao i prodaja neke sveučilišne literature. Međutim, većina plaćenih oglasa, dakle onih koji se nalaze na samom vrhu stranice, odnose se upravo na tvrtke koje nude usluge pisanja ili pomoći pri pisanju akademskih radova. Uz to se u istim oglasima ponegdje nude lekture, prijevodi, statističke analize, provođenje istraživanja, provjera provedenih istraživanja.

Izdvojeni članak

SC objavio oglas firme koja piše akademske radove: Opravdanje upravitelja je baš bizarno

Slično ćete dobiti ako upišete ‘seminarski rad’. Ono što posebno iznenađuje da cijela priča tu ne staje. Ne nude se po oglasima usluge pisanja samo završnih, diplomskih i seminarskih radova. Pišu se i čitavi doktorati. Pa tako ako u tražilicu upišete ‘doktorski rad’, naći ćete oglase u kojima se nudi, kao i prethodnim primjerima, pisanje ili pomoć pri pisanju doktorata.

U oglasima koje smo pregledali jako se često studentima nudi garancija da će rad biti originalan, kvalitetan i neplagiran. Štoviše, neki čak, uz uslugu pisanja, nude i uslugu provjere plagijarizma. Neke tvrtke, barem tako tvrde, imaju i poznati anti-plagijatorski software Turnitin kroz koji ‘provuku’ radove prije nego što stignu u ruke studenata. Korisnicima usluga se, naravno, u takvim oglasima jamči anonimnost, a nerijetko u naslovima oglasa ističe se i da su radovi vrlo povoljni. Ono što je rijetko, pak, je transparentan podatak o cijeni. Takva se informacija najčešće može dobiti individualno.

Jednoj smo se tvrtki predstavili kao student sociologije kojemu treba na vrlo specifičnu temu diplomski rad. Zanimalo nas je koliko bi to okvirno koštalo i u kojem bi vremenskom roku mogao stići gotov rad. Nažalost, na naš upit nikad nije stigao odgovor.

Poslovanje u sivoj zoni

Valja naglasiti da su tvrtke koje se bave pisanjem, odnosno pomoći pri pisanjem akademskih radova registrirane legalno. Neke su registrirane za cijeli niz djelatnosti, od pomoćnih djelatnosti u obrazovanju do održavanja strojeva i opreme. Djelatnost pomoći pri izradi akademskih radova, bile to stručne konzultacije, instrukcije, redakture, lekture – tu ne postoji ništa ilegalno per se. Stoga te firme mogu biti registrirane, obavljati posao pa čak, kao što je to bio slučaj s jednom u Primorsko-goransko županiji, dobiti poticaj od Općine.

Poslovanje u ‘sivoj zoni’ jer možda najprecizniji termin za ovakvu vrstu djelatnosti. Nije baš moralno najispravnija, na fakultetima i sveučilištima zabranjena etičkim kodeksima. Suštinski radi se o prevari. Međutim, tvrtke nisu te koje krše etičke kodekse, jer uglavnom nemaju veze s visokoškolskim institucijama, a naposljetku je jako teško i dokazati da je neki djelatnik tvrte uistinu napisao čitavi rad nekome studentu i tako sudjelovao u nekoj vrsti prevare. Možda je i jedan od razloga zašto biznis oko pisanja i prodaje akademskih radova toliko i cvjeta posljednjih nekoliko godina leži u ‘limbu’, prostoru između zakonitog i nemoralne djelatnosti koju se ne može tako lako sankcionirati, a kamoli kazneno procesuirati.

Studentski centar nudi posao takve firme

Prije par dana otkrili smo još jednu bizarnu priču u ovoj domeni. Studentski centar Zagreb objavio je oglas za studentski posao tvrtke koja nudi usluge pisanja svih vrsta akademskih radova. Eksplicitno, to nije bilo navedeno u oglasu, međutim, tražili su se studenti za pomoć pri izradi takvih radova, a spomenuta tvrtka na svojim stranicama i drugim oglasima jasno je naglašavala da su njihove usluge pisanje radova od nule, za studente.

– Diplomski radovi, magistarski radovi, završni radovi, eseji, maturalni radovi, seminarski radovi, specijalistički radovi, doktorske disertacije, poslovni taskovi, powerpoint prezentacije, statistički radovi su neke od usluga koje imamo u ponudi. Svi radovi koje pišemo radimo od nule što znači da je Vaš rad napravljen isključivo od literature koja nije obrađivana, te nećete imati problema u Vašoj tvrtki, školi ili fakultetu radi copy-paste radnji koji su uobičajena navika kod izrade radova i najčešći razlog vraćanja rada na doradu od strane mentora, stoji na web stranici tvrtke.

Kontaktirali smo zagrebački SC te ih upozorili da se radi o tvrtki koja prodaje usluge pisanja akademskih radova. Pitali smo ih hoće li, nakon što smo ih informirali, izbrisati oglas sa student servisa i kakvu to, uopće, poruku šalje studentima. Sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak poslao nam je odgovor u stilu ‘sve je legalno’, a na dva od tri upućena pitanja nije dao odgovor. Prvo je pobrojao sve djelatnosti u kojima je registrirana tvrtka Multi Internet Solutions, a onda istaknuo kako je “vrsta posla koju je Naručitelj posla naveo u oglasu sukladna registriranim djelatnostima”.