Pretraga

Dio srednjoškolaca ponovno će dobiti besplatne udžbenike i prijevoz, novost i za one u cjelodnevnoj

A- A+

Vlada i ove godine učenicima osnovnih škola daje besplatne udžbenike, a besplatne obvezne udžbenike ponovno mogu dobiti i srednjoškolci koji koriste zajamčenu minimalnu naknadu. Jedan dio osnovnoškolaca odlukom Vlade dobit će besplatno i dio drugih obveznih materijala, među kojima su ove godine i učenici koji će biti u eksperimentalnom programu cjelodnevne škole. Dijelu srednjoškolaca i u nadolazećoj nastavnoj godini sufinancirat će se javni prijevoz.

Udžbenici iz povijesti

Udžbenici | foto: srednja.hr

– U našem mandatu osigurali smo i besplatne udžbenike, i besplatni prijevoz, i besplatni obrok za učenike u hrvatskim školama. Iznos osiguran za pristupačnije i kvalitetnije obrazovanje učenika i studenata u godini koja slijedi je 240 milijuna eura. To uključuje i prijevoz, i obrok, i udžbenike, ali i druge obrazovne materijale, pomoćnike u nastavi i stručne komunikacijske posrednike, sufinanciranje stipendija, prehrane i smještaja za studente, kazao je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade u četvrtak.

Dio srednjoškolaca dobiva besplatne obvezne udžbenike

Na sjednici su predstavljene i odluke o financiranju drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola, financiranje obveznih udžbenika za učenike srednjih škola i načini financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola. Osim što učenici osnovnih škola dobivaju besplatne udžbenike, za neke od njih besplatno se osiguravaju i drugi obrazovni materijali.

– Ove godine predlaže se osigurati druge obrazovne materijale za učenike osnovnih škola čijim je članovima kućanstva priznato pravo na zajamčenu minimalnu naknadu, čiji su članovi kućanstva osobe kojim je utvrđena naknada za nezaposlene hrvatske branitelje ili naknada za civilne stradalnike u Domovinskom ratu i za učenike koji sudjeluju u eksperimentalnoj provedbi cjelodnevne škole, kazao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Obvezni udžbenici bit će besplatni i za oko tisuću učenika srednjih škola za čija je kućanstva najkasnije do 31. kolovoza priznato pravo na minimalnu zajamčenu naknadu. Izuzev su oni koji već po nekoj drugoj osnovi dobivaju besplatne udžbenike ili oni koji su pali razred.

Izdvojeni članak
besplatni školski obrok

Odlučeno što će biti s besplatnim školskim obrocima u idućoj školskoj godini

Ponovno se sufinancira i javni prijevoz za srednjoškolce, nekima i u potpunosti

– Ministarstvo nastavlja sa sufinanciranjem javnog prijevoza učenika srednjih škola. Pravo od sufinanciranja 75 posto troška, kao i lani, imaju oni koji pohađaju redovno srednju školu i koji kupuju redovnu mjesečnu kartu za autobus ili vlak i kojima je udaljenost do škola veća od pet kilometara. Oni kojima je zajamčena minimalna naknada ili pomoć za uzdržavanje te onima bez roditeljske skrbi, financiralo bi se sto posto iznosa mjesečne karte, nastavio je Fuchs.

Plenković je kazao i kako se u infrastrukturu osnovnih i srednjih škola ulaže milijardu i 500 milijuna eura. Sljedeće nastavne godine, kako smo pisali, učenici osnovnih škola ponovno će imati besplatni obrok. Podsjetimo, nedavno je otvoren i natječaj za dogradnju osnovnih škola, sve kako bi one bile spremne za uvođenje cjelodnevne škole 2027. godine. Eksperimentalna provedba cjelodnevne škole ove jeseni kreće u 64 škole, a više o toj temi možete čuti u našem podcastu.